Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Exercitarea profesiei de farmacist

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micExercitarea profesiei de farmacist


A. Consideratii generale.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 81/1997, modificata si completata, exercitarea profesiei de farmacist este un drept al oricarei persoane fizice, cetatean român sau cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene, posesoare a diplomei de farmacist, eliberata de o institutie de învatamânt universitar cu profil farmaceutic, acreditata, din România ori din strainatate, si echivalata potrivit legii. Exercitarea profesiei de farmacist se face în baza autorizatiei de libera practica, eliberata de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, cu avizul Colegiului Farmacistilor din România.

Scopul profesiunii de farmacist îl reprezinta asigurarea sanatatii publice, prin cercetarea, producerea, difuzarea si eliberarea medicamentelor în conditiile de calitate prevazute de Farmacopeea Româna si de alte standarde oficiale din tara si din strainatate, aprobate de Ministerul Sanatatii.

Profesia de farmacist este o profesie liberala, iar farmacistul nu este functionar public.

Farmacistul la absolvirea institutiei de învatamânt depune urmatorul juramânt:

„În întreaga mea activitate voi da dovada de o atitudine profund umana fata de om  si colectivitate.

Voi respecta demnitatea si personalitatea bolnavului, exercitând profesiunea cu constiinciozitate, respectând normele de etica si de deontologie farmaceutica.

Voi fi corect cu mine însumi si cu confratii mei, carora le voi cere colaborarea, si nu voi refuza sa le acord sprijinul, când mi se va cere, în interesul bolnavului.

Nu voi accepta sub nici un motiv ca activitatea mea de farmacist sa fie utilizata împotriva sanatatii si vietii omului.

Voi fi rabdator si întelegator fata de cel care, datorita bolii, numi acorda respectul cuvenit.

Jur, pe onoare, în mod solemn si liber.

Profesia de farmacist poate fi exercitata de cel care îndeplineste conditiile urmatoare:

- este cetatean român sau cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene;

- este licentiat al unei institutii de învatamânt universitar cu profil farmaceutic, în conditiile legii;

- nu se gaseste în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de lege;

- este apt din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiunii (art. 4 alin. 1 din Legea nr. 81/1997, modificata).

De asemenea, profesia de farmacist poate fi exercitata în România si de catre farmacisti cetateni straini, în conditiile prevazute de legea nr. 81/1997, modificata, si pe baza de reciprocitate, stabilite prin conventii la care România este parte.

Tinându-se seama de accesul liber în profesie atât al cetatenilor români, cât si straini, art. 4 alin. 3 din Legea nr. 81/1997, modificata, prevede ca farmacistii cetateni români cu domiciliul în strainatate si farmacistii cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, care exercita profesiunea de farmacist în România, au aceleasi drepturi si obligatii, cu privire la exercitarea profesiunii de farmacist, ca si farmacistii cetateni români, membri ai Colegiului Farmacistilor din România.


B. Interdictiile si incompatibilitatile profesiei de farmacist.                      

a. Interdictiile privind exercitarea profesiei de farmacist.


Potrivit art. 5 din Legea nr. 81/1997, modificata, nu pot exercita profesiunea de farmacist:

- farmacistul care a fost condamnat definitiv prin hotarâre judecatoreasca, chiar daca a fost reabilitat, pentru savârsirea cu intentie a unei infractiuni contra umanitatii sau vietii, în împrejurari legate de exercitarea profesiei de farmacist;

- farmacistul caruia i s-a aplicat pedeapsa interdictiei de a exercita profesiunea, pe durata stabilita prin hotarâre judecatoreasca definitiva sau disciplinara.

Se poate observa ca interdictiile privind exercitarea profesiei de farmacist sunt limitativ prevazute de lege si respectiv, ca se constata si stabilesc prin hotarâre judecatoreasca definitiva sau disciplinara.


b. Incompatibilitatile privind exercitarea profesiei de farmacist.


În conformitate cu prevederile art. 6 alin. 1 din Legea nr. 81/1997, modificata, exercitarea profesiei de farmacist este incompatibila cu:

- difuzarea si comercializarea altor produse în afara celor înregistrate si aprobate de Ministerul Sanatatii;

- profesia de medic;

- oricare profesie sau ocupatie de natura a aduce atingere demnitatii profesiei de farmacist sau bunele moravuri.

Pe de alta parte, profesia de farmacist nu poate fi exercitata de catre o persoana, daca s-a constatat ca starea de sanatate a acesteia este necorespunzatoare, fiind atestata, ca atare, prin certificat medical eliberat de Comisia de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, potrivit legii (art. 6 alin. 2 din Legea nr. 81/1997, modificata).C. Autorizarea de libera practica a profesiei de farmacist.


Profesia de farmacist se poate exercita pe baza autorizatiei de libera practica, eliberata de  Ministerul Sanatatii în termen de 30 de zile de la depunerea documentelor.

Pentru eliberarea si acordarea autorizatiei de libera practica a profesiunii de farmacist sunt necesare urmatoarele acte:

- diploma eliberata de o institutie de învatamânt universitar cu profil farmaceutic, acreditata în conditiile legii;

- certificat de cazier judiciar;

- certificat de sanatate;

- avizul Colegiului Farmacistilor din România.

Farmacistii supravegheaza si coordoneaza sau conduc activitatile farmaceutice privind prepararea, eliberarea, controlul si conservarea produselor si substantelor farmaceutice din farmacii si laboratoare. În farmaciile de spital farmacistul elibereaza medicamentele numai pentru sectiile spitalului.

În cadrul industriei farmaceutice si în depozitele de medicamente, farmacistul are sarcina de a  supraveghea procesele specifice de preparare, control, eliberare si conservare a produselor si substantelor farmaceutice.

În cazul eliberarii medicamentelor pe baza de prescriptie medicala, în farmacii, trebuie sa specificam faptul ca se face numai sub supravegherea farmacistului.

Farmacisti pot fi mentinuti, la cerere în activitatea profesionala, cu avizul Colegiului Farmacistilor din România, pâna la vârsta de 60 de ani femeile si de 65 de ani barbatii, cu exceptia celor care au doctoratul si a caror activitate poate fi  prelungita pâna la vârsta de 65 de ani femeile si de 70 barbatii. Dupa depasirea acestei vârste farmacistii pot profesa în continuare, la cerere, în urmatoarele conditii:

- obtinerea autorizatiei de libera practica acordata anual, în conditiile art. 7 din Legea nr. 81/1997, modificata;

- activitatea farmaceutica a farmacistului sa se desfasoare numai în sectorul privat.

Controlul si supravegherea exercitarii profesiei de farmacist se realizeaza de catre Colegiul Farmacistilor din România si de catre Ministerul Sanatatii, în conditiile legii.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 71
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved