Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


FACTORI DE AMBIANTA - SECRETARIAT

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micFACTORI DE AMBIANTA - SECRETARIAT

In afara de efortul depus de executant si factorii de mediu, ambianta influenteaza gradul de oboseala.

Factorii de ambianta fizica sunt: iluminatul, microclimatul, coloritul, zgomotul.Iluminatul este factorul care exercita o foarte mare influenta asupra activitatii de secretariat. Importanta lui creste odata cu gradul de precizie al muncii executate.

Unitatea de masura pentru intensitatea luminoasa este luxul. Normele de igiena muncii de la noi prevad pentru munca de birou si secretariat intensitati de la 1500 pana la 1000 lx in functie de activitate. Aceste intensitati se obtin cu un bun iluminat general cu plafoniere care se suplimenteaza cu lampi la fiecare loc de munca. Trebuie tinut cont si de faptul ca pentru aceeasi activitate o persoana in varsta necesita o lumina de 4-10 ori mai intensa decat un tanara.

Pentru o organizare rationala trebuie sa se tina seama de anumite regului:

- in campul vizual nu se va afla nici un corp luminos.

- nu se folosesc lampi fara abajur;

- materialele din campul vizual nu trebuie sa reflecte lumina.

- sursele de lumina nu trebuie sa proiecteze umbre pe campul vizual.

- unghiul dintre directia privirii si linia care uneste ochii de sursa de lumina trebuie sa fie mai mare de 300.

Microclimatul reprezinta totalitatea factorilor climatici din interiorul spatiului de lucru. Acestia sunt temperatura, umiditatea aerului, puritatea aerului si viteza aeruluil. Toate acestea se pot realiza printr-o ventilatie corespunzatoare, naturala sau artificiala.

Cromatica, coloritul ambiantei de lucru influenteaza intr-o foarte mare masura psihicul personalului si deci si eficienta lor in munca si gradul de oboseala. Clasificarea primara in culori calde si reci, este urmata de casificarea in culori calmante, stimulatorii sau nelinistitoare, de clasificarea in culori care apropie sau care indeparteaza.

Este foarte important ca la alegerea culorilor pentru pereti, mobilier, aparatura, sa primeze normele utilitare si ergonomice si apoi cele estetice.

Culorile se mai clasifica si dupa gradul in care reflecta lumina, in culori deschise, mijlocii si inchise. Dupa acest grad de reflectare a lumini se aleg culorile pentru diferite suprafete din birou. Tavanul trebuie sa fie cel mai deschis dar mat, peretii se pot colora in doua nuante, mai deschisa sus si mai inchisa jos, podeaua poate sa aiba o culoare mijlocie, iar pentru mobilier se recomanda culori deschise. De obicei aparatura este in culori deschise neutre, gri, bej.

Zgomotul este adesea o cauza a oboselii si mai ales a nervozitatii. Normele de igiena muncii si de protectia muncii prevad niveluri maxime de zgomot pentru diferite tipuri de activitate. De ex. 70db pentru birourile de dactilografie, 50db pentru activitatile cu concentrare mentala.

Pentru reducerea zgomotelor exista diferite solutii care incep cu modificari in structura de rezistenta a cladirii, natura materialelor de constructie, proportia materialelor izolante in pereti, plafoane, usi, ferestre, amplasarea usilor si a ferestrelor, izolarea directa a surselor de zgomot.

In birourile de secretariat se pot practica mai multe masuri: acoperirea podelelor cu linoleum sau mocheta groasa, draperii fonoabsorbante, paravane in jurul aparatelor zgomotoase, asezarea masinilor de scris mecanice pe suporturi de cauciuc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3389
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved