Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Planificarea carierei

Resurse umane



+ Font mai mare | - Font mai mic



PLANIFICAREA CARIEREI

Din etapa autocunoasterii si a analizei pietei muncii ar trebui sa se contureze o imagine tot mai clara a slujbei ideale si a distantei dintre oferta personala si nevoia pietei are loc o intelegere a realitatii (Broscio, M. and Scherer, J., 2003). Aceasta realitate este definita in termeni de cerere si oferta: nevoile si oferta individului pe de o parte si nevoile si oferta firmei pe de alta parte (Tabelul n. Intelegerea realitatii).



Daca nevoile individului nu sunt satisfacute de oferta companiei, atunci compania pica de cele mai multe ori de pe lista carierei dorite din pacate aceasta etapa a intelegerii realitatii vine de cele mai multe ori dupa angajare datorita efortului minim investit in cunoasterea companiilor din domeniu. Daca oferta companiei este tentanta, dar oferta individuala lasa de dorit, atunci este identificata zona de crestere, de dezvoltare profesionala care va face obiectul planificarii carierei. Suprapunerile dintre nevoile/oferta individuala si nevoile/oferta companiei arata punctele comune, iar golurile fie de o parte fie de alta arata zonele care trebuie acoperite.


Nevoile individuale
Cele mai importante valori personale: avansare, recompensare, calatorii, creativitate, sanatate, timp liber, independenta, munca in echipa, provocare etc.

Oferta companiei
Beneficiile, salariul, oportunitatile de dezvoltare, libertatea de decizie, conditiile de munca, colegii, instruirea oferita etc.

Oferta individuala
Principalele realizari profesionale (cum a contribuit x la succesul organizatiei), care sunt abilitatile si cunostintele prin care x se face remarcat, se diferentiaza pe piata muncii, etc.

Nevoile companiei
Principalele probleme competitive ale organizatiei; nevoile clientilor care nu sunt abordate; cunostintele si abilitatile lipsa sau greu de gasit pe piata muncii etc.

Tabelul n. Intelegerea realitatii.
Sursa: Adaptare dupa Broscio, M. and Scherer, J., 2003, p.77.


Urmeaza apoi definirea, structurarea modului in care o persoana isi poate atinge obiectivele profesionale. Avem de a face cu management de proiect, in care in centrul proiectului este propria persoana. (Dubois, D.D., 2000) Planificarea carierei implica stabilirea obiectivele personale pe termen lung si pe termen scurt care sa permita dezvoltarea carierei in directia dorita (Tabelul n. Planul de dezvoltare a carierei).


Plan de actiune pe termen scurt

Golurile identificate:

Activitatea corespondenta

Termenul stabilit

Resursele necesare

Persoanele resursa
















Plan de actiune pe termen lung

Golurile identificate:

Activitatea corespondenta

Termenul stabilit

Resursele necesare

Persoanele resursa
















Tabelul n. Planul de dezvoltare a carierei

Sursa: Adaptare dupa Broscio, M. and Scherer, J., 2003 si Dubois, D.D., 2000


Planificarea carierei este un proces continuu, ciclic, adaptat nevoilor personale si caracteristicilor domeniul de activitate al carierei daca se doreste ca nivelul de performanta si profesionalism sa ramana la standarde inalte, sa fie actualizat noilor realitati.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 579
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved