Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Curs Sarcina

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Curs Sarcina

Semnele sarcinii

Sarcina este o stare deosebita, cind femeia poarta in organismul sau produsul de conceptie, viitorul bebelus. Odata cu sarcina in intreg organismul si in fiecare organ aparte au loc anumite schimbari, ele fiind pur fiziologice si sunt cauzate de maturizarea fatului. Aceste schimbari sunt menite sa pregateasca organismul femeii pentru sustinerea unei noi vieti. Nivelul crescut de hormoni de sarcina (estrogen, progesteron) asigura o buna functionare a unui sistem foarte special, care controleaza adaptarea organismului pentru a deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea copilului.



Posibile semne de sarcina sunt:

  • Aparitia senzatiei de greata, voma, dimineata in primele 2-8 saptamani dupa concepere. Aceste probleme pot fi cauzate de schimbarile hormonale in timpul sarcinii sau de prezenta tensiunii arteriale ridicate, intoxicatiei alimentare sau altei boli.
  • Pierderea poftei de mincare sau dimpotriva pofta excesiva de diferite alimente care apare mai des in primul trimestru. (Ele se pot datora, totusi, unei diete necorespunzatoare, stresului sau menstruatiei).
  • Modificari de gust, intoleranta (nesuportarea) fata de anumite mirosuri. Deasemenea ele pot aparea si in cazul unor maladii a sistemului digestiv.
  • Depresie, irascibilatate, somnolenta sau insomnie.

Aceste senzatii pot aparea si la femeile ce sufera de boli ale stomacului (gastrite, ulcere senzatii se datoreaza schimbarilor fiziologice, hormonale, ce au loc in organism in aceasta perioada. Insa ele pot fi confundate cu acealeasi senzatii aparute ca rezultat a maladiilor sistemului nervos central, stresuri.

  • Urinarea frecventa incepe de obicei dupa 6 - 8 saptamani dupa concepere. Ele se datoreaza presiunii crescute a uterului marit asupra vezicii urinare. Dar aceasta poate fi cauzata si de afectarea tractului urinar (boli ale rinichilor), diabet sau alte maldii.
  • In primul trimestru apar si niste dungi de culoare albastra si roz sub pielea sanilor si a abdomenului.
  • Inchiderea la culoare a liniei dintre ombilic si pubis apare in cea de-a patra sau a cincea luna, dar poate avea drept cauza si dezechilibrul hormonal sau o sarcina anterioara.

Semne de sarcina cu probabilitate ridicata

  • Unul din aceste semne este lipsa menstruatiei. Dar nu trebuie uitat ca uneori ea poate fi cauzata de oboseala, stres, temeri fata de sarcina, dezechilibrului hormonal, renuntarea la anticonceptionale sau la alaptare.
  • Sensibilitatea crescuta a sanilor, cresterea lor in volum, ca si mancarimile pot sa apara la numai cateva zile dupa concepere. Dezvoltarea sinilor este cea mai evidenta modificare a sarcinii si se datoreaza pregatirilor pentru alaptarea copilului dupa nastere. In timpul trimestrului al II de sarcina, sinii cresc mult in dimensiuni, ca urmare a dezvoltarii glandelor care secreta lapte.Insa toate acestea se pot datora si administrarii anticonceptionalelor.

Prima luna de sarcina

Intarzierea menstruatiei este cel mai important semn in sarcina. Daca ai un ciclu regulat care a 'omis' sa apara la data calculata si daca in perioada antemergatoare ai facut sex neprotejat (fie intamplator, fie premeditat), este foarte probabil ca aceasta intarziere sa se datoreze existentei unei sarcini. Dar, atentie, nu orice intarziere a ciclului poate fi pusa pe seama sarcinii Stresul, diferite afectiuni inflamatorii sau chisturile ovariene, etc., pot sa produca asemenea intarzieri sporadice. Este posibil insa si reversul medaliei, adica in perioada asteptata de aparitie a menstruatiei sa apara o sangerare minora, pe care multe femei o interpreteaza drept menstra (sangerarea aceasta este data de catre implantarea embrionului in mucoasa uterina).

Greturi matinale. Cu siguranta ca acesta este cel mai mediatizat si cunoscut simptom al unei sarcini. Totusi, contrar a ceea ce poate sugera denumirea, greturile acestea nu apar numai dimineata, ci pot sa isi faca simtita prezenta oricand pe parcursul zilei. De asemenea, nu toate femeile insarcinate prezinta acest neplacut simptom, ci doar in proportie de 50%. Dar ce anume cauzeaza aceasta stare de greata? Undeva la nivelul trunchiului cerebral (segment al sistemului nervos central, gazda a numerosi centri vitali si reflecsi) se afla zona de comanda a vomei si a senzatiei de greata. Aceasta arie este stimulata de catre nivelele crescute de hCG hormon secretat de catre celulele embrionare care vor forma viitoarea placenta si care se gaseste in sange in primul trimestru de sarcina. De asemenea apare o relaxare reflexa a musculaturii tractului digestiv, avand drept rezultat o digestie lenesa



Sarcina - Luna a II-a

Modificari ale sanilor. In timpul lunii a doua uterul se mareste, dar inca este situat dupa osul pubian si nu isi face simtita prezenta. Deoarece pe parcursul sarcinii sanii se pregatesc pentru periada alaptarii si la nivelul lor au loc permanente procese de restructurare arhitecturala, uneori femeia poate simti dureri mai acute, ca niste junghiuri, la nivelul lor. Areola mamara devine mai inchisa la culoare si marita ca suprafata. Apar niste mici vinisoare pe toata suprafata sanului datorate impregnarii hormonale a organismului.

Sarcina - Luna a III-a

Disconfortul abdominal. Pot fi simtite uneori mici disconforturi sau dureri in momentul cand se schimba brusc pozitia corpului (acestea apar deoarece pe masura ce uterul se mareste pentru a se adapta gazduirii fatului in crestere, ligamentele care il sustin in pozitie se intind si astfel pot sa apara aceste mici intepaturi). Pentru a evita aceste neplaceri este bine ca femeia sa-si schimbe pozitia intr-un mod cat mai lin.

Modificari ale sanilor. Pe parcursul acestei luni este posibil ca sanii sa inceapa sa para mai tari, pe langa faptul ca si-au marit vizibil dimensiunile. Totusi o parte dintre femeile gravide pot sa remarce doar faptul ca sanii lor au devenit mai tari fara sa observe o modificare a dimensiunilor lor, iar o alta parte sa constate marirea sanilor fara ca acestia sa-si modifice marcant consistenta. O explicatie a acestui fenomen este ca unele femei pot sa aiba sanii de o marime conforma cu nevoile organismului, astfel ca nu mai au nevoie de o crestere in dimensiuni, in timp ce alte gravide nu au sanii destul de dezvoltati pentru a face fata unei productii adecvate de lapte, astfel ca dimensiunile acestora sevor mari corespunzator. Tot in aceasta luna este posibil ca reteaua venoasa care si-a facut simtita prezenta pe parcursul lunii trecute sa devina si mai evidenta, subliniind procesele congestive descrise mai sus.

Sarcina - Luna a IV-a

Aceasta este luna in care cu adevarat femeia incepe sa se simta (dar si sa arate) gravida. Este luna in care o serie dintre simptomele primului trimestru dispar, desi inca mai pot fi prezente constipatia, oboseala, greturile matinale sau balonarile. Sanii cresc in continuare in marime dar nu mai sunt asa de congestionati. In plus pot sa apara o serie de alte simptome precum sangerari gingivale, scurgeri vaginale mai intense sau umflarea picioarelor. In aceasta luna pot fi simtite pentru prima data miscarile copilasului.

Talie ingrosata. Uterul isi continua cresterea, ajungand la sfarsitul acestei luni la jumatatea distantei dintre ombilic si simfiza pubiana. Aceasta modificare in dimensiuni a uterului precum si castigul in greutate inerent starii de sarcina (care se datoreaza mai multor factori precum o retentie de apa in tesuturi, cresterea fatului si a cantitatii de lichid amniotic, marirea dimensiunilor sanilor, depunerea de grasimi in tesuturile tale adipoase, etc.) incep sa isi spuna cuvantul, asa ca supletea taliei tale incepe sa paleasca. Castigul in greutate poate sa atinga chiar si un kilogram pe saptamana pe parcursul acestei luni!

Disconfortul abdominal. Uterul crescut in dimensiune incepe sa creeze probleme din ce in ce mai mult.   Femeia incepe deja sa realizeze ca disconfortul din luna precedenta se amplifica, in abdomenul inferior avand deseori senzatia ca are un saculet cu nisip, mai ales cand face miscari bruste sau alearga. Uneori simte durere la acest nivel. Este normal, ligamentele care ancoreaza uterul de structurile anatomice vecine incep sa fie intinse de uterul aflat in crestere.

Modificari ale sanilor. Sanii isi continua cresterea, dar nu mai sunt in tensiunea din lunile trecute. Senzatia de congestie dispare. Areolele mamare si mameloanele devin si mai inchise la culoare



Sarcina - Luna a V-a

In aceasta luna continua cresterea in greutate, nu rareori chiar trei kilograme in toata luna. Talia dispare cu desavarsire, iar uterul este acum cu fundul la un deget sau doua sub ombilic.

Modificari ale sanilor. Sanii continua sa creasca si mai mult, dar devin mai moi si nu mai sunt atat de engorjati ca in lunile trecute. Sunt extremi de sensibili la atingere chiar cand sunt pusi in sutien. Se poate observa scurgerea unui lichid galbui destul de vascos, colostrul, primul lapte cu care va face cunostinta in curand nou nascutul.

Dureri in abdomenul inferior. Cam in aceasta perioada incepe sa fie simtite dureri abdominale localizate cu precadere in etajul inferior. Ele sunt datorate cresterii uterului gravid care antreneaza intinderea atat a peretilor abdominali cat si a ligamentelor care ancoreaza in interior uterul.

Crampe musculare la nivelul picioarelor. Crampele aceste pot fi foarte dureroase pe parcursul sarcinii. Ele se datoreaza faptului ca se sta prea mult in picioare, iar presiunea datorata greutatii crescute afecteaza membrele inferioare.

Picioare si glezne umflate. De asemenea posibil sa inceapa sa te stranga pantofii si sa simti o greutate si o durere surda in gambe.

Dureri de spate. Este vremea cand apar aceste dureri de spate care vor fi prezente pe tot parcursul sarcinii. Ele apar datorita greutatii crescute a trunchiului care trebuie tinut vertical cu un efort suplimentar.

Constipatia. Poate deveni si mai suparatoare, existand posibilitatea neplacuta de a se agrava spre sfarsitul sarcinii

Balonare. Apare mai ales dupa o masa copioasa (si asta e foarte probabil a se intampla din ce in ce mai des in aceasta perioada) si se datoreaza faptului ca intestinele nu mai pot sa isi desfasoare in 'liniste' activitatea, fiind constranse spatial de catre uterul gravid.

Sangerari gingivale. Datorita congestiei generalizate este posibil ca in momentul spalarii pe dinti sa apara sangerari ale gingiilor.

Sarcina - Luna a VI-a

Burtica creste in mod spectaculos, acum fundul uterului fiind la nivelul ombilicului sau putin peste el. In constelatia simptomelor prezente luna aceasta nu apare nici o noutate marcanta via-a-vis de cele avute luna trecuta. Devine si mai marcanta umflarea gleznelor si a gambelor.

Vergeturi. Pe abdomenul destins de prezenta sarcinii pot sa apara vergeturi, care sunt ca niste dungulite roz pe fetele laterale ale abdomenului, dar nu numai acolo, ele pot sa apara si la nivelul sanilor sau chiar si al coapselor. Cauza: slaba calitate a tesuturilor tegumentare care nu au elasticitatea necesara pentru a se putea destinde fara sa se produca rupturi.

Perceperea miscarilor fetale. Miscarile bebelusului devin periodice.

Crampe musculare. Catre sfarsitul trimestrului doi pot sa apara dureri gen crampa la nivelul gambelor sau al talpilor picioarelor. Cea mai plauzibila explicatie este imbalanta anumitor electroliti precum sodiul, calciul, fosforul, magneziul si potasiul. O alta teorie sugereaza ca prezenta crampelor este data de catre scaderea circulatiei la nivelul membrelor inferioare datorata compresiei exerctate de catre uterul gravid pe vasele mari

Sarcina - Luna a VII-a

In afara de faptul ca burtica a crescut si mai mult, fundul uterului putand acum atinga coastele, si de faptul ca uneori secretia de colostru creste, in rest simptomele raman cele vechi. Leucoreea se amplifica totusi devenind cu adevarat suparatoare, miscarile fetale devin din ce in ce mai usor perceptibile si din ce in ce mai puternice, durerile din etajul abdominal inferior pot si ele sa se amplifice pe masura ce ligamentele de sustinere ale uterului devin tot mai intinse. Problemele digestive precum constipatia, flatulenta sau balonarea nici gand sa se domoleasca. Fata va deveni din ce in ce mai rotunda si mai pufoasa, uneori putand fi marcata de o modificare de pigmentare numita cloasma. Gabaritul crescut si distributia cu totul neobisnuita a volumelor corpului fac ca deplasarile sa fie greoaie. Modificarile acestea vor provoca un anumit grad de disconfort incusiv in ceea ce priveste pozitia de dormit.

Probleme cu contractiile Braxton-Hicks. Acestea sunt contractii uterine nedureroase care se manifesta ca o intarire a uterului de cateva secunde care dispar dupa aceea. In starea de disconfort abdominal specific acestei perioade pot fi interpretate gresit ca fiind unele ce prevestesc declansarea unei nasteri premature. Daca contractiile devin oarecum dureroase si se desfasoara dupa un modul regulat, este bine sa va anuntati de urgenta obstetricianul.



Presiune pelviana. Apare in special cand se sta mai mult in picioare, si se datoreaza evident uterului gravid care apasa pe planseul pelvian.

Vergeturile pot sa devina si mai vizibile in luna aceasta. Pot sa se inmulteasca sau numai sa se pigmenteze mai consistent. Din pacate odata aparute aceste semne nu mai dispar, cu toate ca dupa nastere ele isi vor recapata culoarea normala a pielii.

Sarcina - Luna a VIII-a

Luna aceasta fundul uterului va ajunge pana sub stern. Cresterea aceasta importanta a abdomenului impreuna cu castigul important in greutate provoaca mult disconfort: miscarile se fac cu dificultate, ridicarea din pat sau din fotoliu se face cu greu, somnul este prost.

Contractii Braxton-Hicks mai intense. Luna aceasta tipul acesta de contractii apar des, poate chiar dupa fiecare ora. Cel mai pobabil este ca uterul isi face, ca sa zicem asa, incalzirea pentru marele examen al travaliului. Daca contractiile se insotesc de dureri si devin intr-un fel regulate, este recomamndat statul in pat si anuntarea medicului.

Miscarile copilului. Odata ce micutul a crescut, el intra intr-o evidenta lipsa de spatiu, fiind silit sa se acomodeze locului stramt care este uterul, astfel ca incearca si el sa isi mai dezamorteasca din cand in cand cate un piciorus, cate o manuta De aici si loviturile 'nemiloase' pe care mama le simte in stomac, in ficat, splina sau in coaste.

Oboseala marcata. Abdomenul este urias, picioarele  sunt in permanenta umflate. Este bine sa se face cat mai multa miscare usoara adica plimbari in aer liber si usor antrenament in bucatarie.

Sarcina - Luna a IX-a

Modificari fizice

Din cauza cresterii in greutate muschii abdominali pot durea datorita efortului la care sunt supusi ca sa sustina sarcina, ca de aftfel si muschii spatelui obligati sa sustina in pozitie verticala trunchiul care si-a modificat nu numai centrul de greutate dar si greutatea insasi. Articulatiile genunchilor si ale gleznelor pot de asemenea sa dea semne de durere in momentul cand te ridici de pe scaun sau in timpul mersului. In prima parte a acestei luni burtica isi va modifica aspectul, intrucat copilasul 'coboara' usor spre pelvis, astfel ca fundul uterului va cobora si el.

Oboseala marcanta. Multe dintre femei s-ar putea simti extenuate luna aceasta. Nu numai datorita oboselii acumulate pe parcursul intregii perioade de sarcina sau datorita greutatii sporite si datorita epuizarii psihice care s-ar putea sa joace un rol important in lipsa totala de chef de a mai face ceva de ordin fizic.

Si mai multe nopti albe. Pe langa motivele de insomnie pe care le-am enumerat deja in luna trecuta, luna aceasta modificarea fiziologica a structurii somnului va avea o pondere majora: natura a modificat somnul facandu-l mai superficial pentru a pregati viitoarea mamica sa faca fata perioadei in care bebelusul va avea nevoie sa fie hranit la san, indiferent de ora din zi sau din noapte.

Luna aceasta bebelusul poate castiga in greutate chiar si peste un kilogram.

Bebelusul coboara in pelvis, astfel ca pot fi simtite dureri ascutite la baza vertebrale sau in dreptul pubelui. De asemnea procesul fiziologic de relaxare a articulatiilor dintre oasele ce formeaza bazinul (proces necesat oferirii unui oarecare grad de mobolitate acestor oase in vederea trecerii mai usoare a copilului prin aceasta asa zisa filiera) si care priveste articulatia dintre cele doua oase pubiene, articulatiile sacroiliace si cele dintre sacru si coccis, se va insoti de dureri pe masura ce articulatiile se relaxeaza, iar oasele se depalseaza intrucatva de la locul lor. De asemenea intinderea ligamentelor aflate la acest nivel datorita deplasarii oaselor este insotita de durere sau disconfort pelvin. Este momentul cel mai prielnic poentru a continua exercitiile Kegel dar si cele de intretinere generala, desi la un grad de dificultate mult scazut. Daca durerile sunt mari se poate apela la un maseur sau kinetoterapeut specializat in starile de sarcina. De asemenea capul copilasului apasa si mai mult pe structurile din interiorul pelvisului, astfel ca femeia poate simti nevoia de a urina si mai des.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2109
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved