CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Genunchiul postraumatic
Genunchiul, cea mai mare articulatie a corpului, prin pozitia sa, prin rolul sau in biomecanica statica si dinamica a membrului inferior, ca si prin slaba sa acoperire cu tesuturi moi, genunchiul devine deosebit de predispus si vulnerabil la actiunea traumatismelor atit directe cit si indirecte.
Toate tipurile de traumatisme si lezarea tuturor structurilor anatomice pot fi intilnite la genunchi.
III.1. Leziuni ale partilor moi.
III.1.1. Tegumente si tesut celular subcutanat (contuzii-plagi-arsuri).
III.1.2. Tendon -muschi (intinderi-rupturi-sectionari-dezinsertie).
III.1.3. Vase -nervi (rupturi-sectionari).
III.2. Leziuni osoase (deranjamente trabeculare, fisuri, fracturi) ale:
_ epifizelor femurale, tibiale, peroniere si rotulei.
III.3. Leziuni articulare: plagi articulare; rupturi ligamentare; entorse; luxatii; leziuni meniscale.
Luxatiile genunchiului
Luxatiile traumatice ale genunchiului sau luxatiile femuro-tibiale sunt destul de rare si se intalnesc mai rar la adulti.
Etiopatogenie
Pentru ca aceste luxatii sa se produca in majoritatea cazurilor este necesar un traumatism violent. Cel mai adesea prin accidente de circulatie sau de sport, astfel in conditiile unei miscari de hiperextensie foarte mare si brutala a genunchiului se poate produce o luxatie anterioara.
Anatomie patologica
Avand in vedere ca traumatismul de regula este foarte grav, leziunile nu sunt numai capsulo-ligamentare-osoase si chiar vasculo-nervoase.
Dupa directia in care se deplaseaza oasele gambei, se descriu cinci tipuri de luxatii:
I. luxatii anterioare,
II. luxatii posterioare,
III. luxatii interne,
IV. luxatii externe
V. luxatii mixte (antero-externe sau postero-externe).
Ca frecventa cel mai des se intalnesc formele de luxatii anterioare, unde partea posterioara a capsulei articulare este rupta, iar platoul tibial se gaseste ascensionat si inaintea condililor femurali.
Simptomatologie
In luxatiile anterioare deformarea genunchiului este caracteristica si este produsa de prezenta revarsatului articular si deplasarea extremitatilor osoase.
Anterior se constata o ridicatura a genunchiului data de deplasarea platoului tibial, iar din profil aspectul caracteristic al gambei, care este deplasata ,, in baioneta''
fata de coapsa.palparea se va pune in evidenta pierderea raporturilor normale ale articulatiei genunchiului - impotenta functionala este totala.
Majoritatea acestor luxatii prin deplasarea epifizelor articulare se insotesc si de complicatii vasculo-nervoase, ceea ce ne obliga sa dam atentie si eventualelor leziuni vasculare. Prezenta lor se observa prin aspectul palid sau cianotic al piciorului, care va este mai rece, lipsa pulsului la pedioasa si tibiala posterioara.
III.4 . Examenele paraclinice: radiografii; RMN (rezonanta magnetica nucleara); CT (computer tomograf); ecografie partii moi.
Clinic se face cu usurinta, dar va fi completat cu ecografie (parti moi) CT sau RMN si un examen radiografic pentru a putea exclude si prezenta de leziuni osoase asociate
III.5. Tratamentul genunchiului post-traumatic:
Tratamentul
Tratarea corecta de la bun inceput permite calmarea durerii.
Ruptura unui ligament incrucisat anterior nu necesita imobilizare gipsata, in afara de cazul in care este reparat chirurgical, prin suturarea sau transpozitionarea ligamentara (cu ajutorul unui fragment de tendon prelevat de pe muschii invecinati sau de la tendonul rotulian) aceasta reparatie, constrangatoare pentru pacient, nu trebuie sa fie propusa decat sportivilor de performanta.
Luxatiile recente de genunchi vor fi reduse de urgenta in conditii de anestezie rahidiana sau generala. Reducerea se reuseste de regula prin tractiune in axul membrului inferior asociata cu presiuni corespunzatoare (in raport de forma anatomo-clinica a luxatiei). In caz de ireductibilitate a luxatiei, se va interveni chirurgical pentru inlaturarea obstacolului.
Reducerea va fi urmata de imobilizare pentru o perioada de 4 -6 saptamani, iar dupa caz, se pot folosi si gipsuri articulare.
Luxatiile complicate vor beneficia de un tratament chirurgical.
1.3.3.1. Ipoteza de lucru
Mijloacele anakinetice si kinetice a conduitei terapeutice vor preveni luxatia genunchiului sau ruptura meniscurilor.
In cazurile rupturilor meniscurilor sau luxatiilor de genunchi existente la evaluare, mijloacele anakinetice si kinetice a conduitei terapeutice vor preveni sau diminua durerea la nivelul genunchiului.
Printr-o conduita kinetica corecta prevenind sau diminuand durerea la nivelul genunchiului scadem costul tratamentului medicamentos.
Recastigarea a mai putine sau mai multor functii a membrului inferior afectat va contribui la cresterea echilibrului psihic al pacientului.
VI. Material si metoda:
IV.1. Bolnavii:
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1612
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved