CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Masajul abdomenului
Topografie:
Abdomenul este delimitat inferior de simfiza pubiana si de crestele iliace anterioare, iar superior de ultimele perechi de coaste si de capatul sternului.
Anatomie
pe mijloc, pe linia ombilicului si pubiana, avem linia alba, iar de o parte si de alta a acesteia avem cei doi muschi drepti abdominali;
muschii oblici abdominali;
muschiul transvers-abdominal;
central, deasupra simfizei pubiene, se afla muschiul piramidal
Musculatura abdomenului: rol de presa asupra organelor abdominale
Muschii drepti abdominali: rol de a sustine coloana lombara
Pozitia pacientului: in decubit dorsal (cu fata in sus), cu membrele inferioare in dubla flexie (flexia coapsei pe bazin, flexia gambei pe coapsa), talpile sprijinite pe bancheta / masa.
Pozitia terapeutului: in dreptul abdomenului, cu fata la pacient.
Executia masajului abdomenului
Nu vom face masaj pe un abdomen prea plin sau cand vezica este plina.
Neteziri:
- o netezire principala, circulara, in sensul acelor de ceasornic (sensul evacuarii intestinelor): punem o mana de partea departata de noi, intre creasta iliaca si coaste, iar cealalta mana de partea apropiata de noi, in oglinda; alunecam mainile in sens circular pana cand palma stanga intalneste antebratul drept, aluneca usor peste acesta, si revenim in pozitia din care am plecat;
- o netezire secundara: asupra intestinului subtire: pozitionam policele sub ombilic, iar palma va descrie o miscare de evantai pe deasupra ombilicului; degetele se vor strange sub forma de pumn, dupa care le deschidem in evantai si reluam miscarea.
Framantari:
Se executa pe 3 linii: prima linie este cea de langa linia alba - muschii drepti abdominali, apoi linia mijlocie/mediana, si ultima linie, cea laterala.
Se vor executa toate cele 3 tipuri de framantari.
Geluirea si frictiunea:
Se fac pe sub coaste, pe colon, plecand de pe partea alaturata (de la stanga la dreapta), in sensul evacuarii intestinale.
Frictiunea se face si pe crestele iliace anterioare.
Atat pentru geluire cat si pentru frictiune, daca vrem sa marim presiunea, asezam mana peste mana.
Vibratia:
Se face cu toata palma pe muschii abdominali si cu partea cubitala pe sub coaste, pe deasupra ficatului si pe colon.
Baterea:
Se executa in evantai deasupra ombilicului, in special pe muschii drepti abdominali; la sportivi si pe abdomen. Sub ombilic se face baterea sub forma de ciupituri.
Miscari:
Miscari pasive: de mobilizare a masei intestinale si a organelor abdominale; pozitionam mainile ca la netezirea principala, cu o mana impingem iar cu cealalta tragem spre linia mediana pe care o traversam pana cand mainile ajung fiecare de cealalta parte; a doua miscare: ambele maini pozitionate pe partea departata de noi, mobilizam masa intestinala/organele spre linia mediana, basculam mainile si ajungem de partea apropiata de noi; repetam miscarea in sens invers; a treia miscare pasiva: mana peste mana, pe linia alba, facem presiuni asupra abdomenului; se poate executa si activ: pacientul umfla in mod voit abdomenul iar noi opunem rezistenta.
Miscari active: pacientul duce un genunchi la piept, apoi pe celalalt, apoi un picior intins sus, apoi celalalt, apoi cu amandoua picioarele sus, bicicleta, foarfeca, miscari de inot; mentinerea ambelor picioare sus, pentru cateva secunde
La sfarsit: vibratii usoare (tremuraturi), asupra abdomenului si pe membrele inferioare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1556
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved