Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Masajul bioenergetic dupa Djuna Davitasvili (- "Masajul fara contact")

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micMasajul bioenergetic dupa Djuna Davitasvili (- "Masajul fara contact")

Inainte de a incepe descrierea si metodele de aplicare ale masajului fara contact trebuie sa retinem ca bolile nu se vindeca printr-un magnetism deosebit al mainii, ci prin executarea corecta a unor manipulari ale mainilor pe parcursul unei durate determinate de timp - sedinta.Numarul si durata sedintelor depind de caracterul si diagnosticul imbolnavirii. Daca nu se cunoaste diagnosticul exact, iar cel care aplica metoda nu l-a putut stabili, nu se va incerca nici un fel de actionare a organismului bolnav; sa nu incepem sa ne ocupam de recuperarea sau tratarea unor deficiente asupra carora nu avem certitudini.

Nu incercati niciodata sa tratati imbolnavirile grave, mai ales in fazele de acutizare.

Sedintele profilactice trebuie sa se desfasoare pe parcursul unei saptamani, cu pauza de o zi, dupa care urmeaza repetarea sedintelor timp de inca o saptamana. Urmatoarea pauza trebuie sa fie de minimum o saptamana pentru a nu permite organismului sa se dezobisnuiasca sa functioneze in regim normal. In caz de necesitate, tratamentul se va repeta.

Nu se vor face sedinte cu femei insarcinate; pentru ele, doar in cazuri exceptionale, se pot face sedinte profilactice care trateaza imbolnavirile renale, dar aceasta sub o stricta supraveghere medicala.

Pentru sedintele la copii se recomanda ca acestea sa fie efectuate in timpul somnului.

La metoda masajului fara contact se recurge in cazurile in care pacientul simte o stare de oboseala, o proasta dispozitie sufleteasca care de multe poate fi in conexiune cu starile atmosferice, cu furtunile magnetice, cu starile date de tensionarile nervoase, stres sau in alte situatii similare.

Studiul masajului fara contact trebuie inceput cu invatarea si exersarea primelor proceduri generale profilactice. Acestea trebuie executate cu rabdare si perseverenta; insusirea si invatarea lor atenta, prin efectuarea unui antrenament sistematic de exersare a lor duce la rezultate remarcabile.

In fazele initiale procedurile se insusesc ca indemanare si dexteritate de miscare a mainii, pana la atingerea unui nivel de executie ritmic si corect. Doar dupa ce simtiti ca ati ajuns la un oarecare automatism si ati capatat siguranta gesturilor puteti trece la desfasurarea sedintelor.

Executarea procedurilor generale se va face cu miscari usoare, line. Mainile trebuie sa fie invatate sa nu capete niciodata o pozitie incordata. Miscarea va fi continua, intr-un tempo constant. Pana la obtinerea unui automatism deplin in executarea acestor proceduri nu lasati ca atentia sa va fie distrasa de la actiunea pe care o executati. Faceti efortul de a va concentra asupra varfurilor degetelor si printr-un sustinut efort interior incercati sa va sugerati ca va indreptati energiile catre ele.

Nu incercati sa executati procedurile care vor fi descrise dintr-o data. Perfectionati-va in timp, lent, caci numai asa se poate atinge efectul scontat al actiunii intreprinse. In mod practic procedurile sunt accesibile tuturor, insa fiecare persoana si le va insusi in maniera proprie, atat ca durata de timp cat si ca rapiditate si ca rezultat al actionarilor sale. De aceea trebuie sa aveti multa rabdare si sa depuneti sarguinta de la bun inceput; invatarea metodei presupune un efort constant, constructiv, destul de extenuant, mai ales in etapele de invatare, insa acest efort va fi rasplatit atunci cand veti aduce satisfactii si sanatate dumneavoastra si celor din jur.

Doar dupa ce sunteti convins ca actiunea executata de dvs. este corecta, ca va putea fi resimtita de pacient, ca ii produce o reala senzatie de usurare prin imbunatatirea starii generale de sanatate o sa puteti trece la sedinte care sa fie indreptate directionat catre anumite organe.

Faceti ca miscarile dvs. sa nu mai necesite nici un fel de incordare mentala speciala, ca ele sa devina automate, ritmice si continue pe o durat a de 10-15 minute.

Dupa ce invatati si executati foarte corect aceste proceduri puteti trece la sedinte de durata, in care o sa incepeti sa simtiti in mod evident legatura dintre dvs. si pacient, fara a mai constientiza miscarile pe care le faceti.

Principalele proceduri

Maseurul actioneaza in timpul sedintei asupra biocampului pacientului avand mainile la o distanta de 5-10 cm de corpul sau capul pacientului. Printr-o miscare lenta maseurul va simti in maini o senzatie de caldura, uneori chiar intepaturi in varful degetelor. Cu timpul, datorita experientei, maseurul va incepe sa perceapa diferite stari de iradiere a corpului pacientului pe diferite puncte si va invata sa descifreze informatia pe care organismul uman o transmite in mediul inconjurator.

Pentru inceput este suficient daca pacientul va simti caldura mainii dvs. Puteti incepe antrenamentele si pe propria persoana. Tineti mana cu palma intoarsa in asa fel incat ea sa fie deschisa si indreptata spre corpul pacientului, cu degetele intr-o usoara flexie. Mainile se tin lejer, fara nici o incordare voita, dar prin concentrarea care se face asupra lor ele nu pot fi nici total destinse. Fixati atentia asupra varfurilor degetelor dvs si doriti-va intens, chiar printr-o sugestionare verbala soptita, sa iradiati forta si bine. Incepeti executarea unei miscari line, plutitoare a mainilor de-a lungul corpului pacientului, la inceput de sus in jos (podul palmei indreptat in jos), apoi in sens invers de jos in sus. Deasupra capului pacientului mainile aproape ating (distanta dintre ele ajunge la aproape 2-3 cm), se executa o usoara rasucire si palmele incep sa alunece din nou in jos. Aceasta miscare trebuie insusita temeinic, ea fiind baza de pornire pentru toate procedurile ulterioare. Cu cat o exersati mai mult si devine un automatism, cu atat incepeti sa simtiti legatura cu pacientul. Va puteti imagina situatia ca si cum aceste miscari le-ati executa in apa; apa opune o anumita rezistenta, in acelasi timp dand si senzatia de elasticitate a miscarii, dar nepermitand o deviere brusca de la traseul propus.

De regula, prin aceasta procedura se incepe sedinta; este o procedura in care nu exista un contact fizic strict intre maseur si pacient, dar se creeaza legatura dintre cei doi. Miscarile se vor executa atat pe partea din fata cat si pe cea din spate a pacientului. Antrenamentul acestei miscari se va face temeinic, intrucat executia corecta si eficienta a acestei proceduri va determina desfasurarea in continuare a sedintei.

Alta procedura pe care trebuie s-o exersati foarte bine si cu care se face deschiderea sedintei de interactionare este cea sub forma de "intersectii" - "ochiuri". Executia acestor miscari se incepe pe deasupra capului pacientului, continuandu-se de-a lungul corpului pana in partea inferioara a bustului. Mainile intr-o stare de relativa relaxare sunt indreptate cu varful degetelor catre pacient; degetele sunt usor indoite. Incepand de la crestetul pacientului, prin miscari de intersectare (petrecere a mainilor una deasupra alteia), cu gesturi de alunecare lina, la o distanta de corp de 10-12 cm, se parcurge traseul pana in regiunea lombara (salelor), la care se executa miscarea de modificare a directiei, inapoi catre crestetul pacientului. Si aceste miscari se efectueaza atat in fata cat si in spatele persoanei supuse tratamentului.

Cele doua miscari - proceduri descrise mai sus poarta denumirea comuna de miscari de difuzare a energiei si stau la baza metodei profilactice. Prin simpla lor executare, efectuata corect si cu rabdare, maseurul reduce starea de oboseala a pacientului, se face o reglare a tensiunii arteriale, se imbunatateste regimul de somn, pe scurt, se imbunatateste radical starea generala a pacientului.

Difuzarea energiei este o parte componenta a fiecarei sedinte de tratament; dupa executarea acestor proceduri, organismul pacientului este deja pregatit pentru receptionarea sedintei de tratament propriu-zis. Acest proceduri ridica tonusul general, marind capacitatea de lucru a organismului pacientului.

In timpul masajului fara contact pacientul poate adopta trei pozitii; in picioare, sezand sau culcat. Decizia care se va lua privind pozitia pacientului va fi luata de masor in functie de mai multi factori: boala pe care o trateaza, particularitatile individuale ale pacientului, dispozitia sufleteasca a pacientului etc.

Cand pozitia aleasa pentru pacient va fi in picioare, acesta va sta relaxat, cu mainile lasate pe langa corp, ca intr-un fel de pozitie "pe loc repaus". In pozitia sezand mainile pacientului vor fi relaxate, asezate pe genunchi, cu palmele indreptate in sus. Pentru pozitia culcat nu se dau indicatii speciale dar este absolut obligatoriu ca pacientul sa caute sa gaseasca o pozitie optima in care sa evite orice fel de incordare si care sa-i dea starea de relaxare.

Locul si pozitia terapeutului sunt determinate de procedura aplicata - in fata, in spatele sau in lateral de pacient.

Nu exista o ora speciala la care se recomanda executarea sedintelor; daca sedinta se executa corect, orice ora aleasa va fi buna.

Sedinta se incepe prin procedurile de difuzare a energiei; prin aceste miscari se cupleaza organismul pacientului la legatura cu terapeutul si il aduce intr-o stare de receptivitate activa.

Durata de executare a fiecarei proceduri va fi de 2-3 minute, la fiecare sedinta procedurile repetandu-se in aceeasi ordine; durata medie a unei sedinte este de 10-15 minute, dar ea variaza in functie de cazul tratat si de pacient.

La terminarea sedintei prin masaj fara contact este obligatorie executarea unui masaj de contact a cutiei toracice si a partii superioare a spatelui. Miscarile de masaj traditional se executa simultan pe spatele si pieptul pacientului, in sensul acelor de ceasornic. Orice sedinta trebuie finalizata cu aceste miscari ale masajului traditional; ele stimuleaza activitatea inimii. A timusului, duc la aport fizic sporit de sange in partea superioara a plamanilor, intrerup intr-un mod lent, delicat, legatura creata intre terapeut si pacient.

Dupa ce se insusesc temeinic, aproape de starea de automatism, miscarile de difuzare a energiei, se trece la invatarea celorlalte proceduri care se executa in timpul tratamentului.

Miscarile de presare - constau intr-o indepartare si apropiere a mainilor in plan orizontal; palmele se gasesc la o distanta de 10-15 cm una fata de alta, cu degetele indreptate spre pacient; palmele terapeutului se apropie si se indeparteaza intr-o miscare de imbinare si dezbinare, ca si cum ar intinde un fir nevazut pana la o distanta de 3-5 cm; in functie de necesitate, sedinta se repeta continuu pe o perioada de 5-10 minute.

Miscarile sabie - sunt o varianta a miscarii de presare; pentru aceasta mainile se afla in pozitie orizontala, de exemplu la nivelul umerilor pacientului, palmele sunt indreptate in jos, degetele intinse catre corpul pacientului; se executa miscari line de indepartare si apropiere a mainilor cu amplitudine de 5-7 cm, trecand la nivelul umerilor pacientului.

Miscarea de extractie este o miscare circulara cu degetele in jurul locului bolnav; in timpul aplicarii procedurii degetele mainii sunt adunate in manunchi, facandu-se miscari de apropiere ai de departare de locul bolnav, in plan perpendicular. Dupa ce s-au executat 5-6 miscari circulare, degetele sunt indepartate de locul in care se aplica procedura pana la o distanta de 7-10 cm si se face o miscare fina de scuturare a lor.

Miscarea de dirijare a energiei se realizeaza printr-o actiune a mainilor dirijata de directia dorita, perpendicular fata de o anumita portiune a corpului. Miscarea necesita cu obligativitate stabilirea legaturii dintre pacient si terapeut (daca, in pozitie nemiscata, mainile terapeutului simt radiatiile date de corpul pacientului, care ii apar ca o manifestare a starii de raspuns - frig sau caldura, intepaturi, furnicaturi in extremitatile degetelor).

Miscarea de pompare - se executa cu ambele maini aduse in partea din fata a corpului pacientului. Mainile au podul palmei indreptat in sus; miscarea incepe sa se execute de la nivelul plexului solar pana in dreptul barbiei, unde se face o rasucire semi-brusca, podul palmei se indreapta in jos, incepand coborarea inversa. Prin procedura de pompare se poate induce si o descarcare energetica, care se va face la modificarea directiei de miscare a mainilor, printr-o scuturare energica a mainilor intr-o parte.

Miscarea perie se executa cu mainile ce degetele foarte incordate pentru a capata pozitia unei aparente gheare ce efectueaza o miscare ce ar sugera perierea locului bolnav.

Miscarea de lipire - se executa la o distanta de 7-10 cm de corpul pacientului, timp in care degetul mare se uneste cu degetul aratator si mijlociu, ca si cum ar lipsi ceva.

Miscarea de presarare a sarii - dupa cum arate denumirea, degetele mainii executa o miscare in care degetul mare trece pe rand peste toate celelalte degete foarte fin, intr-o maniera in care se sugereaza presararea.

Toate procedurile descrise mai sus compun baza masajului fara contact.

Pentru deprinderea initiala este bine sa efectuati urmatorul exercitiu; imaginati-va ca intre palmele dvs. indepartate la o distanta de 5-8 cm tineti o bila elastica. Incercati sa simtiti caldura care se degaja de la o palma la alta. Incepeti o miscare de apropiere si indepartare a palmelor, ca si cum ati presa aceasta mingiuta elastica. De la amplitudini de indepartare mici (3-4 cm) ajungeti in timp sa resimtiti aceleasi senzatii si de la o distanta de 20-30 cm  de indepartare a palmelor una de alta. Dupa ce un timp ati exersat sistematic aceasta miscare cu dumneavoastra puteti trece la insusirea principalelor proceduri ale masajului fara contact.

Ceea ce trebuie retinut este ca masajul bioenergetic nu are de fapt niste reguli speciale; noi am propus aici masajul dupa Djuna Davitasvili, insa fiecare persoana are un potential propriu, capacitati unice, pe care va invata sa si le foloseasca singura in mod optim, intr-o maniera originala. Masajul bioenergetic se poate face si independent, insa combinat cu masajul clasic este si mai beneficPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3442
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved