Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

SINDROMUL SEPTICEMIC

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



SINDROMUL SEPTICEMIC



Se intelege prin septicemie o infectie generala, caracterizata prin prezenta in sange a germenilor patogeni care provin dintr-un focar septic si care antreneaza noi focare in alte puncte ale organismului.

ETIOPATOGENIE

Difuziunea germenilor se face cel mai adesea prin intermediul unei tromboflebite, care apare la contactul cu focarul infectios. Focarul infectios initial poate fi:

- cutanat: furuncul, panaritiu, impetigo, antrax;

- faringian: amigdalite, flegmon amigdalian;

- uterin: infectii secundare manevrelor abortive (cel mai adesea);

urinar: al carui punct de plecare este de obicei o litiaza urinara sau un adenom de prostata;

- intestinal (apendicita, cancer colic).

Difuziunea infectiei in jurul focarului infectios initial se datoreaza de regula unei greseli terapeutice: intarziere sau insuficienta a antibioterapiei, manevre intempestive asupra unei stafilococii cutanate, absenta interventiei intr-o apendicita.

Flebita de vecinatate este provocata de doi factori: alterarea peretelui venos prin substantele de origine microbiana si staza sanguina.

Aceste doua mecanisme conduc la formarea unui cheag in care germenii se multiplica cu usurinta. Tromboza venoasa este o reactie a organismului care are drept scop izolarea focarului infectios. Cand aceasta bariera este inundata de germeni, devine punctul de plecare al septicemiei.

Trecerea germenilor in circulatie se face prin dezagregarea cheagului, sub influenta fermentilor proteolitici secretati de germeni, si aruncarea fragmentelor de tromb in circulatie. Prezenta permanenta a germenilor in circulatie se explica prin aceasta descarcare microbiana repetata, pornind de la tromb.

Focarele metastatice infectioase sunt datorate opririi in unele capilare (pulmonare, splenice, cutanate) a coloniilor microbiene. Aceste focare pot fi, la randul lor, punctul de plecare al unor noi descarcari microbiene.

SEMNE CLINICE COMUNE

Dintre acestea, sunt caracteristice:

Triada simptomatica: frison, febra, stare generala alterata:

- frisoanele sunt constante, accentuate, dureaza de la cateva minute la cateva ore si se repeta la intervale mai mult sau mai putin apropiate; se insotesc de frig, teama si stare generala alterata;

febra este constanta, remitenta sau pseudopalustra; temperatura trebuie luata la fiecare trei ore;

starea generala este foarte alterata, cu astenie marcata si, uneori, tulburari de constiinta: torpoare, delir sau chiar coma.

in fata tabloului precedent trebuie cautate, neintarziat, doua semne fizice:

- focarul infectios initial (infectie uterina, stafilococie cutanata, supuratie profunda latenta: flegmon perinefretic, abces subfrenic etc.);

- focarele metastatice: acestea trebuie cautate zilnic, caci adesea nu se manifesta prin nici o tulburare functionala. Ele pot fi cutanate, subcutanate, musculare, splenice, hepatice, cardiace, nervoase etc.

Semne de laborator: hemocultura pozitiva reprezinta diagnosticul de certitudine; prezenta germenilor in focarul initial sau in focarele metastatice; hemleucograma arata leu-cocitoza, cu polinucleoza neutrofila in toate infectiile cu germeni piogeni.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1244
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved