CATEGORII DOCUMENTE |
Alimentatie nutritie | Asistenta sociala | Cosmetica frumusete | Logopedie | Retete culinare | Sport |
Stafilocociile cutanate
Stafilocociile cutanate au ca agent etiologic Staphilococcus aureus. Multe persoane sunt purtatoare de stafilococi patogeni la nivelul foselor nazale, regiunii inghinale si perineului. Unii sunt purtatori intermitenti, altii permanenti. Mediul spitalicesc este favorabil, 25-30% dintre bolnavi fiind purtǎtori ai acestor germeni.
Foliculita superficiala
Foliculita superficiala este cea mai simpla infectie stafilococica care afecteaza ostiumul folicular, cu localizare pe orice zona paroasa a corpului: scalpul la copii, barba si membrele la barbati.
Apar ca mici pustule sau papulo-pustule inflamatorii, cu un halou eritematos, centrate de un fir de par, izolate sau grupate. Dupa cateva zile pustulele se rup sau se usuca formand cruste.
Se vindeca spontan in 7-10 zile dar in lipsa tratamentului apar noi leziuni.
Tratament
Tratamentul consta in evacuarea colectiei purulente urmata de tamponare cu solutie de alcool iodat 1%, coloranti (violet de gentiana 1% - pioctaninǎ, solutie Castelani). Dupa calmarea procesului exsudativ se aplica topice cu antibiotice. Nu necesita tratament sistemic.
Sicozisul stafilococic
Sicozisul stafilococic este o infectie a fetei de tip foliculita profunda localizata pe barba si mustata, ce apare pe un teren debilitat.
Se prezinta clinic sub forma unor papulo-pustule inflamatorii, centrate de un fir de par, care prezinta in afara colectiei purulente superficiale si un nodul in profunzimea foliculului pilos. In evolutie cuprinde si grupurile foliculare vecine rezultand placi eritematoase, infiltrate pline de pustule si cruste brun-cenusii diseminate neregulat pe zonele paroase ale fetei.
Sicozisul stafilococic trebuie diferentiat de sicozisul tricofitic (micoza inflamatorie a barbii) in care firele de par cad usor.
Tratament general se face cu antibiotice antistafilococice, iar local se aplica comprese umede pentru inlaturarea crustelor. Se evacueaza pustulele si se badijoneaza cu alcool iodat, coloranti sau antibiotice. Barbieritul este interzis pentru a evita autoinocularea. Parul va fi taiat cu foarfeca, iar firele afectate se epileaza manual.
Orjeletul
Foliculita genelor sau urciorul este o infectie acutǎ profunda a foliculului pilos al genelor sub forma unei nodul inflamator care va abceda. Se extrage firul de par cu penseta si se aplica o solutie antiseptica si unguent cu antibiotic.
Furunculul
Furunculul este o infectie stafilococica acuta, profunda, necrozanta a foliculului pilos, a glandei sebacee si a tesutului conjunctiv perifolicular. Afecteaza cu precadere copiii, adolescentii si adultii tineri.
Factorii predispozanti ai furunculului sunt portajul cronic al stafilococului auriu (in fosele nazale, perineu, axile), igiena precara, diabetul zaharat, deficientele imune, obezitatea.
Un furuncul debuteaza cu prurit si aparitia unei pustule mici, centrate de un fir de par. Aceasta devine rapid dureroasa, infiltrata, cu prezenta unui nodul in profunzime, inconjurat de edem. Se formeaza astfel o proeminenta rosie, dureroasa, cu o pustula in varf. Se poate insoti de febra. In 5-7 zile leziunea se deschide si se scurge un puroi galben, cremos, amestecat cu sange, pentru ca ulterior sa se elimine bourbionul (miezul necrotic al furunculului), lasand o ulceratie crateriforma care se vindeca cu o cicatrice deprimata. Localizarile cele mai frecvente ale furunculelor sunt fata, fesele, coapsele, umerii, ceafa.
Furunculoza
Furunculoza este o stare morbidǎ caracterizata prin prezenta concomitenta sau succesiva a mai multor furuncule, timp de luni sau ani de zile. Este favorizata de igiena deficitara, deficiente imune, alcoolism, diabet zaharat, casexie, portaj cronic al stafilococului sau fǎrǎ o cauzǎ evidentǎ.
Stafilococia (furunculoza) maligna a fetei
Se vorbeste de furunculoza maligna a fetei cand furunculele se localizeaza in jumatatea superioara a fetei, indeosebi la nivelul buzei superioare.
Se caracterizeaza clinic prin edem masiv al fetei care modifica fizionomia (buza cu aspect de "buza de tapir"). Netratata infectia se poate propaga de-a lungul venelor faciale spre sinusurile venoase ale creierului provocand tromboflebita acestora: cu stare generala alterata, febra, semne neurologice si evolutie spre septicemie cu prognostic sever.
Tratamentul furunculului
In stadiul incipient se poate incerca tratament abortiv cu alcool iodat. Cand furunculul este deja constituit se incearca grabirea colectarii si eliminarii bourbionului prin aplicarea de pansamente umede cu antiseptice. Dupa colectare, daca boubilon-ul nu se elimina spontan, se va incerca extragerea sa cu o pensa sau prin incizie chirurgicala sub anestezie locala. Dupa indepartarea sfacelurilor se fac spalaturi abundente cu solutii antiseptice (apa oxigenata, rivanol, permanganat de potasiu) apoi ulceratia restanta se badijoneaza cu un colorant si se aplica pulberi cu antibiotice.
Antibioterapia antistafilococica sistemica este obligatorie. In stafilococia malignǎ a fetei se instituie tratamentul antibiotic injectabil de urgentǎ.
Este interzisa traumatizarea (stoarcerea) furunculelor, mai ales a celor faciale, pentru ca acest fapt conduce la diseminarea infectiei pe cale sanguina.
Hidrosadenita
Hidrosadenita este o infectie stafilococica a glandelor sudoripare apocrine, cu localizare in regiunile axilara, inghinala, mai rar perimamelonara.
Debuteaza ca noduli subcutanati, inflamatorii, durerosi, ce cresc in dimensiuni (cat o nuca), devin aderente la piele, fluctuente, abcedeaza si elimina o cantitate redusa de puroi cremos.
Leziunile se vindeca dar frecvent apar altele prin autoinoculare, boala evoluand timp indelungat. Se vindeca cu cicatrici vicioase, hipertrofice sau cheloide.
Tratament
Tratamentul consta in antibioterapie sistemica de lungǎ duratǎ pana la rezorbtia totala a nodozitatilor. La nevoie in formele cronice recidivante se va recurge la incizie si drenaj cu excizia nodulilor fibrosi si a fistulelor sub protectie antibioticǎ.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3388
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved