Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Ambalarea si depozitarea produselor finite

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micAmbalarea si depozitarea produselor finite

Faina prezinta o serie de insusiri fizico-mecanice care influenteaza intr-o anumita masura operatiile tehnologice de ambalare, depozitare si transport.

Dintre aceste insusiri cele mai importante sunt : umiditatea, granulozitatea sau finetea, starea de sanatate, temperatura produsului, greutatea specifica, porozitatea masei, gradul de tasare, adeziunea particulelor si viteza de plutire.Pentru a fi pastrata in depozit faina poate fi ambalata in saci, in pungi, sau introdusa ca atare in celulele de siloz special construite.

Faina ambalata in saci este destinata fabricilor de paine si produse fainoase, iar cea ambalata in pungi comercializarii pentru uz gospodaresc; faina depozitata in celule, dupa maturizare poate fi ambalata in saci sau pungi ori livrata sub forma varsata (in vrac) fabricilor de paine si produse fainoase.

Ambalarea

Ambalarea consta in introducerea fainii in saci textili, de hartie sau pungi. Operatia poate fi efectuata manual sau mecanic.

Ambalarea manuala. Ambalarea manuala a fainii desi este un procedeu invechit, se mai foloseste inca la morile de mica capacitate construite inainte de 1940.

Ambalarea mecanizata. Mecanizarea consta in masurarea fainii cu cantar automat inainte de a fi introdusa in sac, preluarea sacilor incarcati de un transportor si trecerea lor prin fata unei masini de cusut care asigura inchiderea sacilor la gura.

Ambalarea in pungi de hartie. Faina ambalata in pungi este destinata in principal uzului gospodaresc. Cantitatea de faina introdusa in fiecare punga este de 0,5-l sau 2 kg.

Masinile de ambalat faina in pungi se impart in doua grupe in functie de operatiile pe care le efectueaza:

* masini care confectioneaza, tiparesc si ambaleaza cuplate cu masini de balotat ;

* masini care ambaleaza faina in pungi confectionate si inscriptionate, cuplate cu masini de balotat

Depozitarea fainii ambalate

Depozitarea fainii ambalate se face in magazii construite din caramida, beton sau lemn. Datorita faptului ca faina trebuie sa ramana timp indelungat in depozitul morii este necesar sa i se asigure conditii optime de pastrare pentru intreaga perioada de timp. Conditiile pentru o buna depozitare a fainii ambalate sunt :

* conditii ce trebuie sa le indeplineasca magazia :

o sa asigure spatiul necesar pentru depozitarea fainii pentru pro ductia realizata in minimum 10 zile ;

o sa fie iluminata natural in tot timpul zilei ;

o sa asigure o buna ventilatie naturala ;

o sa nu prezinte umezeala la pardoseala sau pereti ;

o sa nu permita patrunderea apei din ploi sau zapada in interior ;

o sa nu permita patrunderea prafului provenit de la curatatoria morii ;

o ferestrele sa fie protejate cu plase de sarma pentru a nu lasa inauntru pasarile ;

o sa nu permita inmultirea rozatoarelor - soareci, sobolani ;

o sa nu permita denivelari pe pardoseli ;

o sa fie mecanizate toate operatiunile interioare

* conditii ce trebuie respectate in timpul depozitarii:

o faina ambalata sa fie lotizata pe schimburi sau zile de productie ;

o lotizarea sa se faca in stive formate din palete cu saci, sau in stive formate din 7-10 randuri ;

o acolo unde nu se folosesc paletele, stivele sa se cladeasca pe gratare ;

o prin modul de stivuire .si prin distanta dintre stive sa se asigure circulatia aerului necesar pastrarii si maturizarii fainii ;

o printre stive sa se asigure spatiul necesar controlului starii fainii in timpul depozitarii;

o asezarea stivelor sa se faca in ordinea fabricatiei ;

o livrarea fainii sa se faca in ordinea vechimii - intotdeauna trebuie livrata faina cu vechimea cea mai mare.

Depozitarea fainii varsate (in vrac)

Depozitarea fainii in vrac constituie cel mai modern si economic procedeu. Ea consta in introducerea fainii, in cantitati mari in celule de silozuri de diferite forme, construite din beton armat sau din tabla si profile de otel. Pentru asigurarea unei bune pastrari trebuie indeplinite anumite conditii atat de catre faina cat si de siloz.

Aceste conditii sunt :

Umiditatea fainii. Umiditatea fainii ce urmeaza a fi depozitata varsata in celule de siloz, nu trebuie sa depaseasca 15%. Rezultatele cele mai bune se obtin atunci cand umiditatea este cuprinsa intre 13,5 si 14,5%. O umiditate mai mare de 15% impune luarea unor masuri speciale in scopul preintampinarii aglomerarii sau blocarii produselor si formarea de bolti in interiorul celulelor de depozitare.

Granulozitatea fainii. Din practica s-a constatat ca granulatia fainii prezinta un rol important in depozitarea in vrac. S-a constatat ca faina cu granulatie mare (faina grifica) nu prezinta tendinta de aglomerare si formare de bolti, in timp ce faina de panificatie de granulatie fina are tendinta de aglomerare si formare de bolti, mai ales atunci cand aceasta este favorizata de umiditate. Faina cu granulatie mare prezinta greutati la evacuarea prin fluidizare.

Temperatura fainii. Temperatura fainii ce se depoziteaza in vrac in celule de siloz trebuie sa fie totdeauna apropiata de cea din interiorul celulelor. Daca faina este calda si peretii celulelor sunt reci se pot produce condensuri, favorizandu-se lipirea unui strat de faina de pereti, ceea ce conduce mai departe la formarea de aglomerari si boltiri la extragere.

Timpul de pastrare. S-a constatat ca, chiar daca faina indeplineste toate conditiile pentru a fi depozitata si pastrata in silozuri celulare, ea nu poate ramane nemiscata mai mult de 10-15 zile. Asigurarea unei bune pastrari este conditionata de prefirarea fainii din cinci in cinci zile, timpul de sedere fara miscare nu trebuie sa depaseasca zece zile.

Temperatura din siloz. Temperatura din interiorul celulelor de siloz precum si temperatura peretilor influenteaza intr-o oarecare masura pastrarea fainii. Temperatura in silozul de faina nu trebuie sa fie mai mica de 16C si nici mai mare de 22C.

Starea celulelor. Starea celulelor de siloz influenteaza foarte mult pastrarea fainii. Pentru a nu inrautati calitatea fainii si evacuarea ei din celule este necesar ca acestea sa indeplineasca urmatoarele conditii :

* peretii sa nu prezinte umezeala ;

* sa fie vopsite in interior cu vopsea alimentara alunecoasa;

* sa nu prezinte proeminente care sa favorizeze boltirea ;

* sa nu prezinte denivelari, gauri, incretituri etc., care sa favorizeze inmultirea daunatorilor ;

* sa fie aerisite dupa golire ;

Depozitarea taratelor

Depozitele de tarate se clasifica in:

* magazii construite din lemn, caramida sau beton cu un sistem de mecanizare redus

* silozuri celulare construite din beton armat sau din tabla si profile de otel, asemanatoare cu cele pentru faina dar cu o inaltime mai mica (cca. 10 m) deoarece in timpul depozitarii se formeaza bolti si taratele nu mai pot fi evacuate

Maturizarea fainii

Faina de grau proaspata nu intruneste insusirile optime de panificatie de aceea trebuie depozitata o perioada de timp pentru ca insusirile de panificatie sa se modifice in mod pozitiv.

Maturizarea naturala a fainii se produce intre 45 si 60 de zile.

In conditii normale de depozitare faina se 'maturizeaza', imbunatatindu-si insusirile de panificatie, pe cand in conditii necorespunzatoare se altereaza sau este atacata de daunatori.

Maturizarea fainii reprezinta totalitatea proceselor fizice, chimice si biochimice, care au loc in faina pe parcursul depozitarii ei in coditii corespunzatoare de temperatura, umiditate si grad de compactizare a granulelor.

Modificarile principale care au loc in cursul maturizarii fainii sunt urmatoarele:

* imbunatatirea calitatii glutenului;

* deschiderea la culoare a fainii

* modificarea umiditatii fainii;

* cresterea aciditatii fainii;

Ca rezultat al maturizarii fainii, aluatul in timpul dospirii devine mai uscat, elastic si mai putin vascos, ceea ce are importanta in procesul de fabricatie, in timpul modelarii si intinderii cu ajutorul masinilor de modelat aluatul. De asemenea, imbunatatirea proprietatilor aluatului permite sa se reduca mult cantitatea de faina intrebuintata la modelarea mecanica a aluatului.

Ca rezultat natural al imbunatatirii proprietatilor fizice ale aluatului la maturizarea fainii este si cresterea capacitatii de hidratare si a capacitatii aluatului de a retine gazele.

Odata cu oxidarile care determina maturizarea fainii, au loc unele oxidari de ordin secundar care provoaca decolorarea pigmentilor naturali ai fainii. O albire rapida se produce atunci cand faina este expusa direct actiunii aerului si mai lenta cand faina este ambalata in saci sau depozitata in vrac, in celule de siloz.

Alterarea fainii se produce atunci cand depozitarea se face in conditii necorespunzatoare si poate rezulta fie ca urmare a proceselor naturale care au loc in faina, ducand la autoincingere si mucegaire, fie datorita degradarii ei de catre insecte.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3459
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved