Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Compunerea si omogenizarea fainurilor

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micCompunerea si omogenizarea fainurilor

Compunerea fainurilor

In procesul de macinis la fiecare pasaj de sortare prin cernere (site plane si masini de gris) rezulta un numar mare de produse intermediare si faina, cu indici calitativi diferiti. La alcatuirea unui tip de faina participa fractiunile de baza si fractiunile secundare recoltate in timpul macinisului. Fractiunile de baza sunt acelea care participa permanent la alcatuirea unui tip de faina iar fractiunile secundare, de calitate inferioara sunt acelea care participa uneori pentru completarea extractiei.Combinarea diferitelor fractiuni trebuie realizata in functie de culoarea sau continutul de cenusa pentru ca produsul final sa corespunda culorii dorite.

Omogenizarea fainii

Faina rezultata din macinis se colecteaza de la fiecare pasaj de cernere, calitatea ei insa este diferita de la pasaj la pasaj si chiar de la sita la sita. Pentru ca faina ca produs finit sa aiba aceiasi indici de calitate, se foloseste procedeul de omogenizare care in mod normal se efectueaza in doua etape, in prima etapa se omogenizeaza faina curenta colectata de la sitele plane iar in a doua se omogenizeaza faina produsa anterior cu cea din productia curenta. Prima omogenizare se realizeaza in moara cu transportorul elicoidal iar a doua in sectia de omogenizare cu instalatii si celule special construite.

Controlul fainii si taratelor

Fractiunile de faina din procesul de macinis, pe masura obtinerii lor de la pasajele de cernere, pot fi impurificate, datorita unor site rupte, cu un produs intermediar care in schema tehnologica avea un alt circuit (srot, gris, particule de tarate). Indeparta eventualele componente nedorite din faina se realizeaza printr-o noua cernere, numita si control.

Controlul fainii cu site. In functie de impuritatile ce trebuie eliminate se stabileste si procedeul potrivit pentru acestea. Pentru eliminarea taratei, grisului sau altor categorii de produse, controlul se face cu site plane, la care toate ramele afara de cele receptoare sunt pentru faina. Refuzul obtinut se dirijeaza in functie de compozitie la o noua prelucrare.

Controlul cu magneti In procesul de macinis, la trecerea produselor printre tavalugii valturilor si prin compartimentele sitelor plane, se acumuleaza numeroase particule feroase de diferite dimensiuni. La un control obisnuit sau chiar cu lupa acestea nu se vad, daca insa se trece cu un magnet prin masa de faina, acesta va pune in evidenta existenta particulelor feroase de diferite forme si marimi.

Indepartarea acestor particule se face cu aparate magnetice, instalate dupa controlul fainii cu site. Pentru exercitarea fortei de atractie asupra particulelor feroase este necesar ca stratul de faina, la trecerea peste campul magnetic sa fie foarte subtire, respectiv sa nu depaseasca 3-4 mm. Indepartarea particulelor retinute trebuie sa se faca de 2-3 ori pe schimb si numai cu jetul de faina oprit.

Controlul cu entoleterul. Cu toate masurile de igiena luate in morile de faina, exista pericolul permanent de infestare a instalatiilor si produselor cu daunatori specifici graului si fainii. Pentru excluderea posibilitatilor de a ramane in faina vreo forma de infestare se procedeaza la controlul si distrugerea insectelor sub toate formele, cu masina numita entoleter. In principiu operatia consta in centrifugarea fainii cu ajutorul rotorului masinii la o turatie de circa 3 000 rot/min ceea ce permite distrugerea prin lovire de peretii interiori ai masinii a insectelelor si a oualor acestora

Controlul cu magneti al taratelor Desi taratele rezultate din procesul de macinis sunt considerate un produs secundar ele prezinta totusi o deosebita importanta, datorita valorii lor furajere. Din acest motiv la iesirea lor din fabricatie, trebuie sa fie supuse unui control cu ajutorul lor aparate magnetice pentru a extrage eventualele aschii feroase provenite din riflurile tavalugilor si fire din tesatura sitelor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1234
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved