Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Evolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 1950-1989

Comert

+ Font mai mare | - Font mai micEvolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 1950-1989

Dezvoltarea, diversificarea si restructurarea relatiilor comerciale ale Romaniei cu statele lumii depind, in principal, de masurile adoptate pe plan national, in contextul realitatilor economice si politice nationale si internationale specifice perioadei; deoarece politica externa este o componenta a politicii general economice, iar, pe de alta parte, ea este si o componenta a politicii externe.Pentru intervalul 1950-1989, politica externa a Romaniei reflecta modul de abordare, combinare si valorificare a factorilor interni si externi ai dezvoltarii. Conectarea la fluxurile comerciale internationale s-a realizat defectuos, absolutizandu-se exportul si subapreciindu-se importul unor bunuri de investitii si de consum, fenomen care in timp, a avut efecte nocive asupra dotarii economice nationale cu factori de productie moderni si asupra standardului de viata.

Comparand dinamica comertului exterior cu alti indicatori de baza ai dezvoltarii economiei nationale in anii constructiei socialismului se constata ca Romania se inscrie in tendintele ce se manifesta pe plan mondial. Astfel daca in perioada anilor 1950-1970 comertul exterior al tarii noastre a devansat doar produsul social, venitul national si productia globala agricola, in perioada urmatoare a devansat si productia globala industriala, atestand o intensificare mai ferma a participarii Romaniei la diviziunea mondiala a muncii si la circuitul economic international.

In anii ’60 Romania exporta mai mult, urmand ca in perioada dintre anii ’70-’80 sa se importe mai mult (balanta deficitara la export). Din punct de vedere valoric, volumul total al comertului exterior (perioada ’60-’80) a crescut de 9,3 ori ( volumul total al exporturilor a crescut de 7,7 ori, iar al importurilor de 9,1 ori).

Din perspectiva achitarii anticipate fortate a datoriei externe , in anii ’80 se exporta mai mult.

Procesul de modernizare a structurii productiei industriale se va accentua prin cresterea prioritara a ramurilor de „varf” ale industriei, contribuind la generalizarea rapida a progresului tehnico-stiintific in intreaga economiei. Structura exportului tarii noastre s-a schimbat radical in perioada constructiei socialismului nu numai sub aspectul provenientei produselor, ci sub aspectul gradului de prelucrare a acestora.

Concomitent cu cresterea volumului valoric si a ponderii s-a largit considerabil si gama produselor exportate, s-a perfectionat calitatea acestora o buna parte dintre produsele exportate atingand parametrii tehnico-economici realizati pe plan mondial, desi industria constructiilor de masini din tara noastra este inca tanara. Industria constructoare de masini din tara noastra a inceput sa produca si sa ofere pietei interne, cat si celei internationale o gama din ce in ce mai variata de produse si cu un grad de competitivitate sporita.

O alta grupa de produse manufacturate a carei pondere a inregistrat o crestere relativ insemnata in exportul tarii noastre este cea a produselor chimice. In 1980 aceasta grupa a detinut 10,1% din exportul nostru total, fata de numai 1,7% in 1950 si 2,2 in 1960.

Un loc relativ insemnat in exportul tarii noastre a revenit mult timp grupei de marfuri de combustibili, materii prime minerale si metale. Daca sub aspectul volumului valoric, exportul de combustibili, materii prime si metale crescuse in 1980 de cca. 37 ori fata de nivelul anului 1950, ponderea acestei grupe in exportul nostru total a inregistrat o scadere de 33,8% in 1950, la 29,5% in 1980.

Exportul de produse siderurgice este orientat in 1985 spre sortimente cu un grad inalt de prelucrare industriala, cum sunt: laminatele din oteluri speciale aliate si slab aliate, tevi, conducte, confectii metalice, tabla cositorita la care se va putea obtine un pret extern, in medie pe tona, de cca. Doua ori mai mare fata de nivelul anului 1980. La sfarsitul lui 1985 actual produsele siderurgice vor detine cca.10% din totalul exportului nostru.

In exportul romanesc de produse lemnoase, mai ales in 1980, s-a inregistrat o crestere permanenta a ponderii produselor finite si semifinite (de la cca. 14% in 1950 la peste 70% in 1985).

Dezvoltarea intensiva a agriculturii noastre socialiste, precum si a industriei alimentare, vor crea conditii pentru sporirea exportului de produse alimentare si pentru mai buna lor valorificare pe piata internationala. Accentul la export va fi pus in continuare pe marfurile alimentare prelucrate, intr-o gama sortimentala tot mai diversificata si cu calitati sporite.

Tabel 2.1.: Dinamica volumului valoric al comertului exterior romanesc

(in milioane dolari)

Total

Export

Import

Sold

Sursa: „Anuarul statistic al Romaniei 1989”   

Tabel 2.2. : Structura comertului exterior pe grupe de marfuri

Ponderi in total(%)

Grupe de marfuri

Total

Export

import

Masini, utilaje

mijloace de transport

Total

Export

Import

Combustibil,materii

prime minerale,metale

Total

Export

ImportProduse chimice, ingrasaminte, cauciuc

Total

Export

Import

Materiale de constructii si accesorii

Total

Export

Import

Materii prime nealimentare si produse prelucrate

Total

Export

Import

Animale vii

Total

Export

Import

Materii prime pentru marfuri alimentare

Total

Export

Import

Marfuri alimentare

Total

Export

ImportMarfuri industriale si de larg consum

Total

Export

Import

Sursa : „Anuarul Statistic al Romaniei 1987”

In anii ’80 s-a ajuns chiar la reducerea consumului intern sub limita suportabilitatii si la dirijarea spre export a unor marfuri de stricta necesitate, la care deficitul pe piata interna era enorm (de exemplu produse petroliere si bunuri de larg consum - tabel 2.2).

Tabel 2.3. Comertul exterior, pe grupe de marfuri in1985

Grupe de marfuri

export

import

Masini, utilaje si mijloace de transport

Combustibil, materii prime minerale

Produse chimice

Materiale constructii

Animale vii

Marfuri alimentare

Marfuri industriale de larg consum

Sursa : „Anuarul statistic al Romaniei”

Plasarea comertului exterior al Romaniei intr-o pozitie privilegiata in cadrul strategiei dezvoltarii sale economice a dus la cresterea exportului pe locuitor (452USD/locuitor in anul 1989), nivel situat insa, in continuare,sub media mondiala(593USD/locuitor) si mult sub nivelul altor tari din blocul socialist(929USD/locuitor in Cehoslovacia; 915USD/locuitor in Ungaria; 1800%/locuitor in Bulgaria). Dinamica relativ inalta a comertului exterior nu a avut ca efect modificarea semnificativa a ponderii Romaniei in exportul mondial: in anul 1989, ponderea a fost doar 0,34%, Romania situandu-se mult in urma unor tari cu potential economic similar.

In perioada analizata, ca urmare a industrializarii rapide si a cooperativizarii fortate a agriculturii, in structura fizica a comertului exterior au loc doua mutatii principale:

-cresterea ponderii produselor manufacturate si reducerea ponderii produselor de baza;

-accentuarea caracterului industrial al exporturilor,reliefata prin cresterea ponderii produselor industriei constructoare de masini, chimiei, si ale unor subramuri ale industriei prelucratoare de bunuri de larg consum.

Figura: 1.1. Evolutia exportului in perioada 1950-1987:


Sursa : Realizat pe baza „Anuarului statistic al Romaniei, 1987”

o      Orientarea geografica a comertului exterior in perioada

Nu putem ignora impactul comertului intre Romania si celelalte tari membre CAER. In primul rand, prin exploatarea la cote inalte a fluxurilor intra-CAER s-a perpetuat o specializare rigida, defectuasa, pe domeniile si produsele solicitate in acest spatiu, care erau departe de specializarea optima si de caracteristicile tehnico-functionale, estetice, ecologice, imprimate si acceptate de/in tarile dezvoltate.

Pe de alta parte, comertul intre tarile membre CAER se sustragea legilor pietei, deoarece, prin specificul sau, preturile erau distorsionate, platile se efectuau in clearing, taxele vamale erau zero, dobanzile la creditele intre tarile membre erau reduse. Toate acestea au impiedicat inducerea in economia nationala a efectelor de reglare a productiei prin piete si preturi.

Tabel 2.4.: Repartizarea geografica a comertului exterior al Romaniei

(in procente)

Total comert exterior,

cu:

Tari socialiste

-tari CAER

-alte tari socialiste

tari nesocialiste

-tari capitaliste dezvoltate

-tari in curs de dezvoltare

Sursa : „Anuarul statistic al CAER, 1960-1988”

Anii ’50-’60 au fost dominati de inchistarea specifica perioadei (orientarea socialista a Romaniei) si de blocada si discriminarile comerciale provocate de tarile capitaliste fata de tarile socialiste,ajungandu-se la o preponderenta accentuata a fluxurilor comerciale cu tarile socialiste: 83,2 si 73%. Treptat, pe masura relaxarii politice si a liberalizarii fluxurilor comerciale, a avut loc o intensificare a relatiilor comerciale si de cooperare economica cu celelalte state ale lumii, ajungandu-se, in anumite perioade, chiar la o inversare a ponderilor(59% cu tarile nesocialiste si 41% cu tarile socialiste, in anul 1980).

In ultimii ani ai perioadei analizate, pe fondul greselilor facute in politica externa si a recrudescentei protectionismului in comertul international, se ajunge la o noua izolare a tarii noastre de catre o serie de state si grupari economice ( SUA, CEE, Japonia) si implicit, la reducerea ponderii schimburilor comerciale cu tarile capitaliste dezvoltate (de la 33% in 1980 la 24,7% in 1988 ). Relatiile comerciale cu tarile dezvoltate au urmat o curba ascendenta pana in 1980 si descendenta dupa acest an.

Figura 1.2.Evolutia relatiilor de comert exterior cu tarile

in curs de dezvoltare

Sursa : Realizat dupa „Anuarul Statistic al CAER ,1988”

Figura 1.3. Evolutia relatiilor de comert exterior cu

tarile CAER

Sursa : Realizat dupa „Anuarul Statistic al CAER,1988”


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 835
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site