Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Definitie Pomicultura

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Definitie Pomicultura

Pomicultura este o stiinta cu obiect de studiu si metode de cercetare proprii, iar practicarea ei reprezinta o preocupare profitabila, utila si placuta.

Pomicultura este stiinta care se ocupa cu studiul biologiei, ecologiei si tehnologiei de cultura a speciilor pomicole.



Etimologic, denumirea provine de la cuvintele latine Pomus (i) - pom (arbore fructifer) si cultura (ae) - ingrijire, cultivare. In decursul timpului pomicultura a evoluat de la o simpla indeletnicire la o stiinta concreta, complicata, avand legaturi cu discipline ca : botanica, fiziologia vegetala, biochimia, agrochimia, pedologia, genetica, ameliorarea plantelor, ecologia vegetala, entomologia, fitopatologia etc.

O definitie si mai completa a pomiculturii se poate formula astfel : Studiul particularitatilor biologice si ecologice ale speciilor de pomi si arbusti fructiferi, in vederea stabilirii tehnologiilor adecvate de cultura pe areale specifice, in vederea obtinerii de productii mari, de calitate superioara, constante de la un an la altul, profitabile si a pastrarii echilibrului ecologic.

Fructele avand un caracter sezonier si o perioada de pastrare relativ scurta, este necesar ca acestea sa fie prelucrate, adica transformate in produse semifinite sau finite. Odata trecute din sfera productiei in sfera consumului, toate fructele devin obiectul unor procese tehnologice care urmaresc punerea lor in valoare intr-un anumit interval de timp. Aceasta transformare presupune cunostinte de biologie, chimie analitica si biochimie, biofizica, climatologie, masini si instalatii frigorifice, termodinamica, chimia alimentelor, microbiologie s.a.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1806
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved