Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Afinul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Afinul

Vaccinium sp.L.

Fam.Ericaceae

Afinul creste sub forma de arbust cu inaltimea de 30-300 cm (in functie de specie : Vaccinium myrtillus L.- specie cu port pitic; Vaccinium corimbosum L. - afinul gigant). Prezinta numeroase tulpini crescute din zona coletului, care sunt aproximativ egale ca grosime, fructifica in anul al doilea de la plantare, iar din anul al cincilea, productiile sunt economice.



Fructele sunt bace sferice sau sferic-turtite, uneori costate (fig.32). Ele pot fi mici (cu diametrul sub 10 mm - Pionier), mijlocii (10-14 mm - Burlington) sau mari ( 14-20 mm - Coville, Ivanhoe).

Greutatea fructelor variaza intre 0,7-2,5 grame. Pielita are culoare albastru deschis, uneori acoperita cu pruina albicioasa. Pulpa este alba-verzuie, dulce- acrisoara, cu sucul incolor si cuprinde 15-60 seminte. Afinul se intalneste spontan in emisfera nordica, intre paralelele 41 si 71, ocupand suprafete intinse in zonele inalte din Europa, Asia si America. Cultivat, afinul ocupa suprafete mai mari in SUA, Canada, Germania, Anglia, Austria, Polonia, Elvetia, Italia, Franta.

La noi in tara, afinul este raspandit in zona muntoasa, iar in cultura, la statiunile experimentale Bilcesti, Baia-Mare etc.

Afinele sunt fructe apreciate pentru consumul in stare proaspata, dar mai ales pentru prepararea unor produse cu rol dietetic si terapeutic : sucuri, siropuri tonice, jeleuri, afinata, lichioruri.

Frunzele sunt tonice, diuretice, antiseptice si antidiabetice. Ceaiurile preparate din lastari si frunze sunt bogate in hidrochinona, vaccinina, ericolina, substante tanante, fiind folosite in tratarea afectiunilor gastrice, biliare si a anemiilor.

Sucul de fructe, violet-indigo, bogat in caroten, amelioreaza vederea. In ceea ce priveste utilizarile externe, afinele sunt excelente la pregatirea de gargarisme in caz de afte, gingivite, angine, la pregatirea de lotiuni pentru tratarea bolilor de piele.

Afinele contin : 83,4-88,6 % apa, 7,14 - 15,1 % zahar, 0,302-0,417 % substante tanoide, 0,35-0,49% substante pectice, saruri minerale de K, S, Ca, Fe, P, Cl, Mg, Mn, 18,3 mg% vitamina C, 0,15 mg % vitamina A, 0,2 mg % vitamina PP, 0,02 mg % vitamina B1 si 0,02 mg % vitamina B2.

Coacerea fructelor se esaloneaza pe o perioada de 24-45 zile. Dupa epoca de coacere se intalnesc:

- soiuri timpurii - cu inceputul maturarii pana la 25 iulie: Weimauth, Herma I;

- soiuri cu coacere mijlocie - Zuckertraube, Burlington, Atlantic, Pemberton:

- soiuri cu coacere tarzie - cu inceputul maturarii fructelor in prima decada a lunii august: Blueray, Coville.

Recoltarea afinelor se face cand 80 % din fructe au ajuns la maturitate. Lucrarea se esaloneaza pe parcursul a 3-7 saptamani si se face in 3-7 reprize, la intervale de 5-7 zile. Recoltarea fructelor pentru consum in stare proaspata se face manual in recipiente de 0,5 kg. Pentru prelucrare, recoltarea se poate face si cu ajutorul unor pieptene speciale, sau mecanizat, cu ajutorul vibratoarelor. Productia la ha este de 4-6 tone, respectiv intre 1,0 si 1,8 kg/tufa.

Afinele suporta greu transportul si manipularea. Se recomanda ca recoltarea , sortarea si ambalarea sa se faca fara pauze intre ele, dupa care urmeaza preracirea la 5-8 ºC in spatii frigorifice.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1567
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved