CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica | Pescuit |
Pictura | Versuri |
Secolul al XIX-lea a perpetuat spiritul scientist promovat
de secolului iluminist, iar ganditorii sai si-au mentinut dorinta de a aborda
stiintific, naturalist, atat istoria, cat si problema diferentelor sociale si
culturale dintre natiuni si popoare. De
In aceasta epoca, diverse sisteme explicative sunt invocate, in incercarea de a intelege unitar istoria umanitatii. De exemplu, Georg W. F. Hegel vede istoria lumii ca pe progresul constiintei libertatii. La randul sau, John Stuart Mill clasifica ansamblurile culturale in sase tipuri (vanatoreasca, pastorala, asiatica, greco-romana, feudala si capitalista), in timp de Thomas Buckle lanseaza teza sa celebra, ce cauta in ecologie factorii determinanti ai specificului cultural. Numai ca opiniile mai sus mentionate, bazate, in primul rand pe unitatea conditiei umane, vor cunoaste curand o alternativa radicala.
Daca
John Locke afirmase, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, ca oamenii au
fost creati egali, iar mintea lor, un empty
cabinet, este integral umpluta prin procesul de educare - prin ceea ce antropologii vor numi ulterior
enculturatie -, o puternica reactie
intelectuala la egalitarismul zgomotos
Clasificarile rasiale au fost edificate, cel putin initial, pe baza sistematicii biologice propuse de Linn, unificand diversitatea in jurul unor tipuri generice, definite prin contrastul dintre populatiile europene si cele africane sau orientale. Astfel, majoritatea clasificarilor luau invocau existenta a trei rase majore: cea alba (leucoderma -gr. leucos, alb-, sau caucaziana); rasa neagra (negroida sau melanoderma); rasa galbena (xanthoderma, sau mongoloida). Timp de mai bine de un secol, acest principiu tipologic a constituit baza tuturor clasificarilor rasiale, si abia in ultimele decenii el a fost inlocuit de taxonomia numerica si de studiul statistic al variatiei genetice. Cu toate acestea, chiar si astazi, clasificarile rasiale sunt sever irelevante: de exemplu, distanta genetica dintre doua populatii franceze este mai mica cu doar 15% fata de cea dintre oricare alte doua populatii alese la intamplare.
Incepand
cu secolul al XVIII-lea, determinismul rasial avea sa se fondeze pe doua mari
doctrine: monogeneza si poligeneza. Prima sustinea, inca din
secolul
In
contrast cu aceasta teorie, adeptii poligenismului resping autenticitatea
relatarilor din Geneza, atribuind diferentele dintre rase unor acte de creatie
speciala. Printre ei, Issac de
Pe fondul competitiei dintre cele doua doctrine, se naste problema clasificarii raselor pe principii de superioritate si inferioritate, cu consecinte limpezi: justificarea sclaviei. Voltaire, ca si, mai tarziu, Hegel, de exemplu, era convins ca starea precara a negrilor se datora inteligentei lor rudimentare. Unii ganditori, ca Henri Home, datau aparitia unor rase diversificate dupa constructia Turnului Babel, moment in care Dumnezeu a inzestrat fiecare grup de oameni cu caracteristici ereditare diferite (cum ar fi curajul). Edward Long (History of Jamaica, 1774) sustine ferm ideea ca europenii si negrii apartin unor specii diferite, din moment ce cei din urmaerau priviti ca brutali, ignoranti, lenesi, sangerosi, vicleni si superstitiosi.
La randul sau, Charles White, alt partizan al sclaviei, credea ca negrii sunt mult mai apropiati de marile maimute decat de caucazieni: au creierul mai mic, organele sexuale mai mari, un miros aparte si, nu in ultimul rand, o imunitate animalica la durere.
Acestor idei radicale, secolul XIX le va adauga noi ipoteze, indeosebi prin contributia scolii americane, reprezentata de Luis Agassiz si, respectiv, de Samuel George Morton.
Primul,
naturalist elvetian emigrat in America pe la 1840, devine profesor
Samuel
George Morton, medic educat
In istoria determinismului natural, ideile lui Charles Darwin aveau sa joace un rol decisiv. Publicarea Originii speciilor (1859) va pune capat, in principiu, disputei dintre monogenisti si poligenisti, din moment ce, pentru Darwin, ambele teorii erau prost fondate: daca umanitatea avea un stramos comun, acesta trebuia sa fie nu Adam, ci un soi de maimuta. Pe de alta parte, teoria sa nu excludea probabilitatea ca rasele contemporane sa fie specii diferite, rezultat al unei diversificari induse de lupta pentru supravietuire a stramosilor nostri.
Determinismul rasial nu s-a manifestat doar in America. Robert Knox, un chirurg din Edinburgh va considera ca rasa este integral responsabila de achizitiile culturale, determinismul rasial devenind, in anii '60 ai secolului XIX, sinonimul antropologiei. Unica problema demna de interes pentru noua disciplina era daca rasele "inferioare" pot aspira in mod legitim la imbunatatirea situatiei lor.
In Germania, Gustav Klemm va redacta, in 1843, o istorie a culturii omenirii in zece volume, a carei linie directoare avea sa fie impartirea umanitatii in rase "active" si "pasive". In Franta, Joseph Arthur de Gobineau va sustine hotarat ca fiecare rasa detine modul propriu de a gandi, prin urmare fiecare grup rasial are propriul lor destin.
Concluzionand, paradigma determinismului rasial, extrem de influenta pe fondul expansiunii economice a Europei occidentale, a oferit initial o explicatie convenabila epocii privind diferentele culturale si somatice dintre oameni. Inegalitatea rasiala sustinea perfect interesele sclavagismului. Pe de alta parte, avantul naturalismului a permis si progresul mult mai rapid al antropologiei fizice, fata de ameliorarea teoriilor stiintelor sociale, oferind asadar o argumentatie aparent convingatoare si "stiintifica".
De altfel, diferente rasiale vor continua a fi invocate si in cadrul culturilor europene, chiar si in primele decenii ale secolului XX. Spre exemplu, atat in Franta, cat si in Anglia, clasele superioare nu ezitau sa se auto-asimileze cuceritorilor germanici, respectiv normanzilor, in timp de starile inferioare erau considerate descendente ale celtilor sau galo-romanilor.
La inceputul secolului XX, rasismul lui Gobineau devine extrem de atractiv in Germania (cu consecintele cunoscute in ideologia nazista), dar si in Anglia, unde "arianismul" germanic al claselor superioare a functionat ca o ideologie destul de populara inainte de Primul Razboi Mondial.
In ciuda "buclei evolutive" rasiste, iesita din acelasi creuzet iluminist, ideea unitatii psihice umane va triumfa, in cele din urma, prin intermediul evolutionismului, care va transfera treptat atentia catre diferentele culturale, in detrimentul celor somatice.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1966
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved