Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Locul si rolul societatilor bancare in ansamblul sistemului bancar din Romania

finante

+ Font mai mare | - Font mai micLocul si rolul societatilor bancare in ansamblul sistemului bancar din Romania

In cadrul economiilor nationale , bancile comerciale sunt bancile cu cea mai mare pondere . Acest lucru se datoreaza faptului ca au menirea de a atrage depuneri in conturi ( de a crea depozite ) atat din sectorul public cat si din cel privat si in functie de aceste depuneri de a acorda credite ." Bancile comerciale sunt intreprinderi cautatoare de profit privat , punand in balanta riscul si intrarile in managementul de portofoliu cu scopul de a maximiza averea actionarului " .

Obiectul principal al activitatii unei banci comerciale il constituie finantarea in lei si in valuta a persoanelor fizice si juridice , care actioneaza in cadrul economiei de piata , in tara si in strainatate , mobilizarea surselor temporar disponibile , finantarea prin credite pe termen scurt , mediu si lung a activitatii de productie , comert , prestari servicii , comert exterior , investitii , efectuarea tuturor tipurilor de operatiuni bancare si acordarea de asistenta economico-financiara agentilor economici .

In Romania , pana in anul 1990 , bancile apartineau in totalitate si erau conduse , planificate , controlate si urmarite de o serie de institutii centrale , care franau orice initiativa , limitand strict activitatea bancara la necesitatile economiei centralizate .

Restructurarea si dezvoltarea sistemului bancar romanesc reprezinta un amplu si continuu proces desfasurat in principal pe doua laturi : cea institutionala si cea functionala . Astfel , restructurarea institutionala a sistemului bancar a cuprins pe de o parte reorganizarea pe principii noi , specifice economiei de piata a vechilor banci existente in sistemul economiei centralizate , iar pe de alta parte infiintarea de banci noi , cu capital de stat si/sau privat .

Sistemul bancar romanesc este conceput si constituit pe doua trepte : treapta inferioara -care cuprinde bancile comerciale- si treapta superioara-care corespunde Bancii Nationale . Aceasta configuratie reiese de fapt si din reglementarile existente privind activitatea bancara .

Treapta inferioara a sistemului bancar este constituita de bancile comerciale , care au statut de societati comerciale pe actiuni . O caracteristica generala a acestor banci o constituie nivelul inca destul de scazut al fondurilor proprii fata de plasamente ( cca . 5% ) , comparativ cu limitele impuse in alte tari (de exemplu : Franta , Germania ) ori recomandate de Banca Reglementelor Internationale . Un asemenea raport al plasamentelor ofera informatii cu privire la nivelul existent de solvabilitate sau de acoperire a riscurilor , jucand un rol important in ceea ce priveste creatia monetara prin intermediul bancilor . Bancile nu isi pot dezvolta activele decat daca isi sporesc paralel fondurile proprii . Este ratiunea pentru care , dupa ce statul va varsa intregul capital cu care a subscris, bancile ( cu deplina autonomie functionala ) sa isi continuie capitalizarea prin lansarea de titluri pe piata .

La nivelul sau , perfectionarea functionala a sistemului bancar , vine sa intregeasca restructurarea de ordin administrativ , crescand astfel potentialul financiar care poate fi exploatat de economia romaneasca . In primul rand a fost abolita pozitia de monopol pe care o aveau anumite banci in finantarea unor ramuri ale economiei ( BANCOREX (BRCE) - pentru comert exterior, Banca Agricola - pentru agricultura ) .

In prezent , toate bancile pot sa aiba clienti in orice ramura a economiei. Ca urmare , in primele luni ale anului 1991 , s-a inregistrat un proces destul de accentuat de migrare a conturilor agentilor economici de la o banca la alta . In prezent , un singur agent economic are conturi deschise la mai multe banci , fiecare dintre acestea fiind interesata de anumitor proiecte . Acest proces s-a accentuat din momentul intrarii in vigoare a Legii bancare , intrucat nici o banca nu mai este autorizata sa acorde unui singur client credite care sa depaseasca 20% din capitalul propriu al bancii .In al doilea rand , paleta de operatiuni a fiecarei banci este foarte larga , in momentul actual in Romania neexistand banci specializate , asfel incat ele pot sa efectueze operatiuni valutare , operatiuni cu metale pretioase , plasamentul , subscrierea gestionarea , pastrarea si comertul cu titluri , consulting bancar , garantii , mandatari , precum si alte operatiuni care pot fi asumate pe cont propriu sau in contul clientilor . Acest lucru nu face decat sa creasca in viitor concurenta in interiorul sistemului bancar , stimuland ridicarea calitatii serviciilor bancare oferite . Nu mai putin importanta este dezvoltarea capacitatii bancilor de a atrage direct resursele banesti disponibile din economie , atat de la agentii economici cat si de la populatie . Venind in intampinarea acestei cerinte obiective , Banca Nationala a autorizat bancile comerciale sa emita certificate de depozit .

Printre cele mai cunoscute si importante banci comerciale , dintr-un numar de 35 , care activeaza la ora actuala in peisajul bancar din Romania , se numara :

Banca Comerciala Romana ( B.C.R.)

Banca Comerciala Romana este o societate bancara cu traditie in istoria sistemului bancar romanesc si a reaparut la 1 decembrie 1990 reinnodand firul istoriei sistemului bancar rupt in anul 1949 , anul suprimarii existentei ultimelor banci comerciale din tara noastra .

BCR a preluat operatiunile comerciale efectuate de fosta Banca Nationala a Rpublicii Socialiste Romania si are in prezent o retea de peste 200 de unitati operative si un capital subscris de 12 miliarde de lei , din care 7 miliarde varsat . Este o societate pe actiuni , iar pentru desfasurarea operatiunilor valutare i s-a pus la dispozitie un fond de 40 milioane de dolari S.U.A.

BCR efectueaza operatiuni bancare si financiare in tara si in strainatate in contul propriu sau al clientilor sai ( persoane fizice sau juridice ) , in numele unor institutii sau in colaborare cu acestea , primeste depozite banesti la vedere si la termen , acorda credite pe termen scurt , mediu si lung , efectueaza operatiuni de incasari si plati in numerar si virament pentru clientii care au deschise conturi curente in BCR , acorda credite in valuta , efectueaza operatiuni de schimb valutar si arbitraj valutar , participa la tranzactii externe financiare de plati si de credit , incheie cu banci si institutii financiare straine angajamente si conditii de plati , incheie contracte referitoare la primirea/acordarea de credite in/din strainatate , efectueaza tranzactii cu metale pretioase .

Banca Romana de Comert Exterior ( BANCOREX )

BANCOREX este o societate bancara specializata in operatiuni financiar-bancare cu strainatatea si detinea in trecut , in perioada economiei centralizate, monopolul asupra operatiunilor bancare desfasurate in cadrul comertului exterior . In 1994 dispune de un capital de 7 miliarde de lei .
BANCOREX realizeaza incasarile si platile in valuta si in lei generate activitatile de export si import , prestari de servicii si turism international , operatiuni cu caracter financiar , cumpara si vinde in tara si in strainatate valute efecte de comert exprimate in lei sau in valuta , acorda credite in lei si in valuta persoanelor fizice sau juridice , romane sau straine , primeste si acorda credite in/din strainatate pe baza de conventii si alte aranjamente cu banci sau institutii finaciare si de credit straine , realizeaza in cont propriu sau pentru terti operatiuni de arbitraj valutar , primeste si emite scrisori de garantie bancara pentru angajamente de plata in lei si in valuta .

Banca Agricola ( B.A. )

Banca Agricola se ocupa , in principal , de finantarea in lei si in valuta a persoanelor fizice si juridice din agricultura si a activitatii din aceasta ramura a economiei .

Banca Agricola efectueaza urmatoarele operatiuni specifice : primeste disponibilitati banesti de la persoane fizice si juridice in depozite la vedere si la termen , in lei si in valuta , contracteaza credite pe diferite termene , in lei si in valuta , in tara si in strainatate , emite obligatiuni obligatiuni si alte titluri de credit , pe termen scurt si mediu , emite cecuri bancare proprii sau in contul altor institutii de credit , emite , confirma si efectueaza operatiuni cu scrisori de garantie bancara .

Banca Romana pentru Dezvoltare ( B . R . D . )

Banca Romana pentru dezvoltare a fost infiintata la 1 decembrie 1990 .

BRD are ca obiect de activitate : efectuarea de operatiuni si servicii bancare pentru proiectele de investitii economice si financiare ale statului , realizate integral sau partial din fonduri bugetare sau din imprumuturi in valuta de la banci de dezvoltare internationale si de la alte banci , atragerea de fonduri banesti , acordarea de credite in lei si in valuta si efectuarea de servicii bancare pentru activitatea de investitii , de productie , comerciala si de prestari servicii , desfasurata de persoane fizice sau juridice .

Banca de Credit Cooperatist ( BANKCOOP )

BANKCOOP a fost infiintata la 1 noiembrie 1990 . Partile participante la aceasta banca sunt : Uniunea Cooperativelor de Credit din Romania , Administratia de Asigurari din Romania ( ASIROM ) , diverse societati comerciale , precum si actionari particulari .

BANKCOOP are ca principal obiect de activitate : efectuarea de operatiuni de decontare pentru cooperativele de consum , cooperativele de credit , intreprinderile de productie industriala , alimentara si prestari de servicii , precum si pentru organizatiile si intreprinderile din cadrul Uniunii Cooperativelor de Consum - Centrocoop si alte persoane fizice si juridice care constituie clientela sa , acordarea de credite pe termen scurt cooperatiei de consum , agentilor economici cu capital de stat sau privat precum si persoanelor fizice care constituie clientela sa.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1760
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved