CATEGORII DOCUMENTE |
Legislatia norvegiana in domeniul drogurilor.
Principalul obiectiv al politicii norvegiene despre droguri este o societate libera de abuzul de droguri. Politica de control asupra drogurilor din Norvegia este bazata pe intelegere, o abordare multidisciplinara, in care prevenirea, tratamentul si eforturile de reabilitare conteaza si intaresc reciproc zona de furnizare si masurile de control. Nu exista legi separate referitoare la droguri in Norvegia. Toate faptele ilicite care au legatura cu drogurile sunt cuprinse in Codul Penal Norvegian din 22 mai 1902, cu exceptia uzului si posesiei unor cantitati minore de droguri care este sanctionata prin Hotararea Produselor Medicinale din 4 decembrie 1992, impreuna cu regulamente. In ceea ce priveste politica de control, legislatia norvegiana permite un maxim de 21 de ani inchisoare pentru infractiuni grave legate de droguri.
Prevederile legale referitoare la ingrijirea si tratamentul, sunt cuprinse in Hotararea Serviciilor Sociale din 13 decembrie 1991, nr. 81, cap. 6 - Masuri Speciale pentru Dependentii de Alcool si Droguri.
Substante aflate sub control
Codul Penal si Hotararea Produselor Medicinale nu definesc termenul de 'drog'. Hotararea Produselor Medicinale nr. 132 din 4 decembrie 1992, in art. 22, imputerniceste Regele sa determine ce substante ar trebui sa fie incadrate ca droguri narcotice. Regele a imputernicit pe Directorul Sanatatii (din 1 ianuarie 2001, Agentia Norvegiana a Medicamentelor) care a formulat o lista detaliata a narcoticelor, conform Regulamentului privind narcoticele, etc. ( Lista de Narcotice din 30 iunie 1978, nr. 8). Incluse in lista nationala a drogurilor narcotice se afla toate substantele psihotrope (conform Conventiei Substantelor Psihotrope) si drogurile narcotice (conform Conventiei Unice a Drogurilor Narcotice) aflate sub control international, si aditional anumite substante/plante care sunt numai sub control national. Sarurile si derivatele substantelor compuse in lista nationala a drogurilor narcotice precum si orice izomeri sunt considerate droguri narcotice.
Regulamentul din 19 decembrie 1997 privind Anumite Substante care pot fi folosite in Producerea Ilicita a Drogurilor Narcotice si Substantelor Psihotrope (precursori) implementeaza Directiva Europeana nr. 92/109 din 14 decembrie 1992.
Drogurile - uzul si posesia
Statutul legal al uzului si posesiei unei mici cantitati de droguri s-a schimbat din contraventie in infractiune in 1984. Uzul si posesia acestor mici cantitati nu cad, in orice caz, sub incidenta art. 162 din Codul Penal General, insa dupa prevederile Hotararii Produselor Medicinale din 4 decembrie 1992, nr. 132, art. 31, al doilea paragraf, conform art. 24. Pedeapsa este amenda sau inchisoarea pana la 6 luni. Aceleasi pedepse sunt si in cazul complicitatii. Tentativa va fi pedepsita ca o complicitate la infractiune conform art 31 ultimul paragraf. Mai trebuie explicat faptul ca legea se imparte intre depozitare, prevazuta de art 162 din Codul Penal, si posesia care este prevazuta de art 31 din Hotararea Produselor Medicinale, cf. art. 24. Posesia temporara de catre o persoana pentru uzul unor droguri ilegale este prevazuta de Hotararea Produselor Medicinale, art. 31, al doilea paragraf. In orice caz, daca posesia dureaza de ceva vreme, va fi considerata depozitare si pedepsita mai sever conform art. 162 din Codul Penal. In cazurile in care o persoana este depistata cu o cantitate considerabila de droguri, este posibil ca asemenea posesie sa fie considerata ca depozitare, fie daca drogurile erau pastrate pentru vanzare sau doar depozitate pentru consum personal [1]. 'Achizitionarea de droguri' este prev. de art. 162. Dar daca achizitionarea si consumul sunt una si aceeasi, daca o alta persoana ofera cuiva o seringa care sa contina morfina sau o pipa care contine hasisi, alte prevederi ale Hotararii Produselor Medicinale vor fi aplicate.
Traficul si infractiunile privind drogurile
Codul Civil Penal, art 162, primul paragraf, este prevederea principala cu privire la infractiunile legate de droguri. Se refera la oricine care intentionat (cf art. 40, din Codul Civil Penal General) 'produce, achizitioneaza, importa, exporta, depoziteaza, trimite sau se ocupa de' droguri narcotice. Pedeapsa pentru infractiunile legate de droguri cf. art. 162, primul paragraf, este amenda sau /si inchisoarea pana la 2 ani. Faptele agravante legate de droguri, sunt in orice caz pedepsite printr-un termen de inchisoare care nu depaseste 10 ani cf. celui de al doilea paragraf al acestei prevederi. Pentru ca o fapta sa fie considerata agravanta, va depinde de o evaluare speciala in fiecare caz, unde cf. prevederilor statutare, o importanta speciala va fi acordata oricarui sortiment de substante este implicat, cantitatea sa si natura faptei (daca substanta a fost vanduta systematic grupurilor care sunt considerate in special vulnerabile, cum ar fi elevii, detinutii in inchisori si clientii din institutiile sociale).
Al treilea paragraf se refera la pedeapsa cu un termen de inchisoare nu mai mic de 3 ani si nu mai mare de 15 ani daca ' o cantitate considerabila este implicata in delict'. Conform intentiilor din spatele acestei prevederi, aceasta va fi aplicata doar in cazuri exceptionale. Pentru 'circumstante deosebit de agravante' un termen de inchisoare care nu depaseste 21 de ani poate fi stabilit cf celui de al doilea paragraf, tema 2. Din cadrul istoriei legislative in spatele acestei prevederi este clar ca a fost intentionat sa raneasca organizatiile importante de trafic international de droguri cu privire la cele mai periculoase droguri.
Amenzile si /sau inchisoarea cu un termen care nu depaseste 2 ani va pedepsi incalcarea prin neglijenta a art. 162. Complicitatea intr-o infractiune legata de droguri va fi pedepsita in acelasi mod ca infractiune principala. Acuzarea si practica judiciara
Practica arata ca pedepsirea faptelor referitoare la droguri in sens larg depinde de substanta si de cantitatea implicata. Implicarea cu canabisul (hasisiul) este subiectul unei pedepse mai blande decat implicarea cu substante mai periculoase. O alta problema importanta cu privire la pedepsire este natura legaturii pe care subiectul condamnat a avut-o cu asemenea subsante. Reactiile sunt in mod normal considerabil mai blande in cazul cu privire la importul si procurarea de droguri cu intentia consumului propriu decat in cazuri in care actiunea a fost motivata de profit.
In 3 decizii recente ale Curtii (1999, p.33 si p.1504 si Curtea Suprema de Justitie din 6 septembrie 2000). Curtea Suprema exprima foarte puternic nevoia de a trage o linie distinca intre achizitionarea si depozitarea drogurilor cu intentia consumului propriu, precum si achizitionarea si depozitarea drogurilor destinate vanzarii. In Curtea Suprema de Justitie din septembrie 2000, primul vot care sustine ca aceasta decizie, in opinia sa 'trebuie vazuta ca fiind un indiciu al unei schimbari a practicii' comparate cu anterioara. Poate deci insemna ca aceasta Curte Suprema vrea sa mearga chiar mai departe decat a mers anterior, in crearea unei deosebiri intre implicarea cu drogurile detinute pentru consum propriu si implicarea cu drogurile destinate vanzarii.
Scenariul 1: posesia de heroina pentru uz personal de catre un infractor adult
Posesia de heroina poate fi pedepsita cu un maxim de 6 luni inchisoare, cf. sectiunii 31, al doilea paragraf din Hotararea Produselor Medicinale. Aceasta prevedere se refera la posesia referitoare la consumul propriu. In orice caz, daca persoana se afla in posesia unei cantitati de heroina care depaseste doza personala, el poate fi acuzat ca a depozitat heroina. Depozitarea este prevazuta in sectiunea 162 din Codul Civil Penal General, si poate conduce la alte pedepse severe.
Scenariul 2: infractiuni cu intentie comise de un consumator de droguri pentru finantarea dependentei lui / ei de droguri
Acest scenariu cade sub incidenta legilor generale din Codul Penal despre furt, jaf etc.
Mai departe, probele delictului pot fi confiscate prin aplicarea regulilor generale ale confiscarii in sectiunea 34 din Codul Penal. Nu exista prevederi specifice privind infractiunile cu intentie pentru finantarea abuzului de droguri. In orice caz in sectiunea 317 din Codul Penal cu privire la primirea probelor hotararilor infractionale, exista prevederi specifice care pot conduce la o pedeapsa mai aspra daca delictul are legatura cu drogurile.
Scenariul 3: distribuirea de droguri la scala mica de catre un consumator de droguri pentru finantarea dependentei lui / ei de droguri
Toate tipurile de distribuire de droguri sunt cuprinse in sectiunea 162 din Codul Civil Penal General. Inca o data, duritatea pedepsei depinde de cantitatea si tipul drogurilor.
Prevenirea, ingrijirea si tratamentul
Hotararea inchisorii din 12 decembrie 1958, nr. 7, sectiunea 12, permite tratamentul ca o alternativa la ispasirea sentintei inchisorii. Decizia de a transfera persoana condamnata, la o institutie de tratament este luata de catre guvernatorul Serviciului Institutiei inchisorii, sau in cazul unor infractiuni grave, de catre Serviciul Administratiei inchisorii. In cazuri speciale, poate fi luata decizia ca executarea unei sentinte sa fie de a fi internat intr-o institutie de tratament. Transferarea intr-o institutie de tratament ca o alternativa la ispasirea sentintei in Serviciul Institutiei inchisorii cf. sectiunii 12 din Hotararea inchisorii este voluntara.
In general o mare provocare este de a mentine si revigora atitudinile negative cu privire la abuzul de droguri prin masuri preventive. Norvegia a reorganizat de curand zona nationala a prevenirii drogurilor. Sub acest aspect, un obiectiv semnificativ este de a sustine abilitatea comunitatilor locale de a preveni si combate abuzul de droguri, iar altul este de a intari zonele de cercetare si educare privind domeniul drogurilor . Noul Institut National privind Cercetarea Alcoolului si Drogurilor ar trebui sa fie de o valoare esentiala in procesul atingerii acestui scop.
Tratamentul dependetilor de droguri in Norvegia este bazat cu precadere de principiile voluntariatului, reabilitarea drogului liber. Prioritatea este data cunoasterii diferitelor nevoi a unor diverse grupuri de dependenti, de exemplu cei care au copii sau care sunt insarcinate. Prioritatea este data si dezvoltarii Serviciului sanatatii pentru dependetii de droguri. Din 1996 aceste prevederi includ de asemenea gravidele dependente de droguri, care permit pentru sanatatea copilului nenanscut, sa-i fie acordata o prioritate mai mare decat principiul reabilitarii voluntare pentru mama, daca ea insasi nu indeplineste cerintele tratamentului compensate. Hotararea Serviciului Social in sectiunea 6 - 2 a sustine ca poate fi luata o decizie ca o gravida dependenta de droguri sau alcool va intra, fara consimtamantul ei, intr-o institutie si va fi tinuta pe toata durata sarcinii, prevazand ca abuzul este de o asemenea latura incat cel mai probabil va avea un efect daunator asupra copilului, si prevazand ca asistenta voluntara nu este suficienta. Scopul internarii este de a preveni sau a limita posibilul rau sa se rasfranga asupra copilului. Pe timpul sederii sale importanta va fi data oferirii femeii unui ajutor satisfacator pentru abuzul ei de droguri sau alcool, precum si convingerea ei de a avea grija de copil. Precursoarele
Regulamentul precursoarelor a fost constituita in 1997, urmand Hotararea din 4 decembrie privind Produsele Medicinale etc. si implementeaza Directiva Europeana 92/109, ca amendament. Regulamentul nu a suferit revizuiri majore de cand a fost consituti. Acesta isi propune sa asigure control asupra importului, exportului, tranzitului, producerii, posesiei, comertului si traficului unor anumite substante care pot fi folosite in producerea ilegala de narcotice si substante psihotropice , cu scopul de a preveni raspandirea unor astfel de substante. Agentia Medicamentelor este responsabila de controalele precursoarelor si intregul comert cu precursoare necesita autorizarea Agentiei. Esecul respectarii regulamentului poate duce la retragerea autorizatiei si pedepsirea conform prevederilor pedepsei stabilite de Hotararea Produselor Medicale, sectiunea 31 (amenda si/sau inchisoare pana la 3 luni). Spalarea de bani si confiscarea
In 1988, a fost luata o decizie pentru a include un nou art.l62a in legatura cu primirea procedurilor legate de delictul drogurilor. Obiectivul acestei prevederi a fost de a dauna interesele economice care exista in cadrul traficului de droguri. In orice caz, aceasta prevedere a fost abrogate in 1993, si a fost inlocuita de art.317 din Codul Civil Penal General, care a fost formulat in asemenea termeni generali incat primirea procedurilor unei actiuni infractionale legata de traficul de droguri, de exemplu implicand spalarea de bani proveniti din droguri cade sub incidenta acestei prevederi.
Cel de-al patrulea paragraf din art.317 , in orice caz inca descrie o gama speciala a pedepsei pentru implicarea intentionata in procedurile delictului drogurilor. In cazul unor circumstante agravante, termenul de inchisoare de pana la 21 de ani poate fi stabilit, pe cand o pedeapsa cu amenda sau/si inchisoare al carei termen nu depaseste 3 ani va fi stabilita atunci cand o infractiune legata de procedurile unor actiuni infractionale este de o natura mai generala. Delictele agravante vor fi pedepsite conform celui de-al treilea paragraf, in caz ca un termen de inchisoare care nu depaseste 6 ani este stabilit, in timp ce daca delictul este comis prin neglijenta , amenda sau termenul de inchisoare care nu depaseste 2 ani poate fi stabilita conform celui de-al 5-lea paragraf. Noi perspective
De la concluzia din 1997 a unui proiect pilot privind metadona implicand 50 de clienti, numarul de clienti care primeau tratament suplinitor a crescut dramatic, si este estimat la 1100 pentru anul 2001. Problema amenajarii camerelor de injectare este in prezent sub dezbatere publica in Norvegia. Legaturi
'Lovdata' este o fundatie particulara, realizata de Ministerul Justitiei si de Facultatea de Drept din cadrul Univesitatii di Oslo. Scopul ei este de a stabili si de opera sisteme informationale legale pe o baza non-profit. Toate prevederile si reglementarile in vigoare sunt continuu consolidate(in Norvegia).
Adresa de webun Anglia):https://www.iovdata.no/infij/lawdata.htinl
Referinte
Text revizuit de doamna Merethe Rein
Ministerul Sanatatii si Problemelor Sociale
Ministerul Justitiei
Agentia Medicamentelor
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3125
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved