Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica


Vizualizarea datelor cu ajutorul tabelelor si reprezentarilor grafice

Statistica

+ Font mai mare | - Font mai micVizualizarea datelor cu ajutorul tabelelor si reprezentarilor grafice

Tabelul statistic se foloseste in toate fazele cercetarii statistice, de la culegerea datelor, prelucrarea si analiza lor, pana la prezentarea rezultatelor finale. Tabelul statistic poate fi format dintr-o singura serie sau din mai multe serii.Forma de prezentare a unui tabel statistic este o retea de linii verticale si orizontale care prin intretaiere formeaza randurile, coloanele si rubricile tabelului. Din punct de vedere al fondului, tabelul statistic exprima continutul unei colectivitati printr-un numar redus de cuvinte si un numar mare de cifre. Elementele de baza ale tabelului statistic sunt:

- subiectul tabelului, ce este dat de fenomenul sau procesul cercetat si presupune precizarea colectivitatii studiate si a unitatilor statistice. Acesta se descrie la capetele randurilor.

- predicatul tabelului, ce precizeaza denumirea indicatorilor si caracteristicilor pentru care s-au inregistrat date si cu ajutorul carora se studiaza colectivitatea si care se descriu la capetele coloanelor;

- datele numerice reprezinta valorile sau variantele caracteristicilor si se trec in rubricile tabelului;

- nota explicativa reprezinta un element facultativ si are drept scop precizarea sursei datelor sau a metodologiei distincte de calcul pentru anumite valori din tabel.

Principalele tipuri de tabele statistice sunt:

Tabele statistice simple sunt folosite pentru inregistrarea si prezentarea datelor primare. Prezentarea colectivitatii in acest caz se face prin simpla enumerare a unitatilor statistice, inscriind in dreptul fiecarei unitati valorile caracteristicilor observate.

Tabelele statistice simple pot fi:

- enumerative;

- teritoriale, daca datele numerice se repartizeaza in functie de unitati de spatiu;

- cronologice, daca valorile caracteristicilor se inregistreaza in functie de timp.

Tabelele statistice pe grupe cuprind datele numerice referitoare la o colectivitate despartita pe grupe omogene dupa o singura caracteristica.

Tabelele statistice combinate (cu dubla intrare) sunt rezultatul impartirii colectivitatii in grupe omogene, dupa cel putin doua caracteristici.

Reprezentarile grafice, denumite si diagrame sau grafice, redau intr-o forma expresiva evoltia unor fenomene, constituind nu numai o forma de prezentare a rezultatelor cercetarii, dar si un suport logic inductiv sau deductiv de analiza si interpretare a fenomenelor studiate.

Elementele constructive ale unui grafic sunt:

- titlul graficului, care trebuie sa corespunda continutului datelor prezentate;

- scara de reprezentare este locul geometric al punctelor cotate. Aceasta se alege in functie de marimea datelor de reprezemtat, de gradul de variatie dintre ele, de spatiul disponibil astfel incat sa asigure proportionalitatea dimensiunii lor graficului.

- reteaua graficului - poate fi reprezentata de sistemul axelor de coordonate rectangulare Ox, Oy, primul cadran sau poate fi formata din linii paralele verticale, orizontale, oblice pentru a distinge diferitele parti ale graficului.

- legenda are rolul de a explica semnificatia simbolurilor utilizate, semnelor conventionale utilizate, hasurari, culori, retele.In functie de natura datelor de reprezentat exista mai multe tipuri de grafice:

a)      diagrame prin areale se utilizeaza pentru reprezentarea grafica a indicatorilor de volum unidimensionali, inregistrati pentru un numar redus de unitati statistice (3-5) sau pentru unitati de timp. Aria figurii geometrice alese trebuie sa fie proportionala cu marimea indicatorilor de reprezentat. Exista doua tipuri de diagrame prin areale:

a1) diagrama prin patrate;

a2) diagrama prin cercuri.

b)      diagrame structurale evidentiaza raportul care exista intre partile componente ale colectivitatii. Fiecare figura geometrica aleasa se va diviza in atatea parti cate grupe omogene are colectivitatea cercetata.

Se disting trei categorii de diagrame structurale:

b1) dreptunghiul de structura;

b2) cercul de structura;

b3) patratul de structura.

c)      Reprezentari grafice ale seriilor de distributie cu frecvente se utilizeaza in cazul in care valorile caracteristicii sunt prezentate sub forma de intervale egale sau neegale, si pot fi de doua tipuri:

c1) histograma;

c2) poligonul frecventelor.

d)      Cronograma: se foloseste pentru a reprezenta grafic valorile uneia sau mai multor serii cronologice.

e)      Diagrame prin benzi si coloane: se construiesc in cazul in care se reprezinta valori ale unor serii teritoriale sau serii cronologice de intervale egale. Acestea permit reprezentarea in acelasi sistem de axe a doi sau mai multi indicatori intre care exista anumite interdependente.

f)        Graficul norilor de puncte: se utilizeaza in cazul gruparilor combinate pentru a evidentia forma si intensitatea legaturii dintre caracteristici.

Reprezentarile grafice se pot realiza, in cea mai mare parte, cu ajutorul programului EXCEL sau in anumite situatii, se pot construi manual. Regula de baza in constructia unei reprezentari grafice este de a asigura proportionalitatea intre dimensiunea figurilor geometrice utilizate si marimea valorilor de reprezentat.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2248
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved