Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


BANCILE EUROPENE

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



BANCILE EUROPENE

1. Banca Europeana de Investitii (B.E.I.)

Banca Europeana de Investitii a fost creata in 1958 prin Tratatul Comunitatii Economice Europene, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1959, cu sediul la Luxemburg. Initial, Banca Europeana de Investitii avea scopul de a finanta investitiile majore in infrastructura ale statelor membre in vederea realizarii pietei unice si a coeziunii economice si sociale.



In prezent, conform Tratatului asupra Uniunii Europene, B.E.I. are personalitate juridica si este o institutie autonoma a Uniunii Europene, o sursa de finante flexibila si eficienta, al

carei volum anual de imprumut o transforma in cea mai mare institutie financiara internationala din lume.

Membrii Bancii sunt statele membre, iar conducerea este asigurata de:

􀂉 Consiliul Guvernatorilor, compus din ministrii de finante ai statelor membre;

􀂉 Consiliul de Administratie, alcatuit din 24 de membri propusi de statele membre si unul propus de Comisia Europeana;

􀂉 Comitetul de Conducere, format din Presedintele bancii si cei 7 vicepresedinti care sunt numiti de Consiliul Guvernatorilor pentru un mandat de 6 ani, care poate fi reinnoit.

Banca de Investitii are sarcina de a contribui, facand apel la pietele de capitaluri si la resursele proprii, la dezvoltarea echilibrata si fara obstacole a pietei comune in interesul Comunitatii.

In indeplinirea sarcinilor sale, Banca faciliteaza finantarea programelor de investitii in legatura stransa cu interventiile fondurilor structurale si ale altor instrumente financiare ale Comunitatii.

La data de 5 iunie 1998, Consiliul guvernatorilor a decis cresterea capitalului Bancii la 100.000 milioane Euro, subscris de statele membre in proportiile stabilite prin Protocolul privind Statutul Bancii, astfel cum a fost modificat la 1 ianuarie 199

2. Banca Centrala Europeana (B.C.E.)

In conditiile dezvoltarii Uniunii Economice si Monetare si introducerii monedei unice europene, statele membre ale Uniunii Europene au convenit sa puna bazele unei institutii bancare insarcinate sa coordoneze Sistemul European al Bancilor Centrale din statele Uniunii.

La 1 iulie 1998 a fost infiintata Banca Centrala Europeana (B.C.E.), cu sediul la Frankfurt, pentru a inlocui Institutul Monetar European.

Constituita cu capital subscris de statele membre, dupa un criteriu ce are in vedere populatia si PIB-ul national, ea formeaza, impreuna cu bancile centrale din statele membre, Sistemul European al Bancilor Centrale.

Conducerea bancii este asigurata de Consiliul Guvernatorilor, care are rolul de a stabili orientarile generale si politicile monetare, si de Consiliul Director, format din presedinte si

vicepresedinte.

Banca Centrala Europeana este o institutie care are rolul de a emite si administra moneda unica, EURO, introdusa de la 1 ianuarie 1999 ca moneda de cont.

Din anul 2002, bancnotele nationale ale 12 state membre ale Uniunii Europene, care au acceptat si indeplinit conditiile sa participe in zona EURO, au fost inlocuite cu EURO.

Prin Statutul sau, B.C.E. actioneaza in mod independent, in sensul ca nu primeste instructiuni de la guvernele statelor membre sau de la alte organisme si nici din partea celorlalte

institutii europene.

3. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.)

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.) a fost creata la 15 aprilie 1994, avand drept obiectiv finantarea initiativelor si a proiectelor de infrastructura privata in

tarile in tranzitie la economia de piata.

Prin documentele constitutive, Banca urmeaza sa acorde asistenta financiara pe termen lung tarilor central si est europene, in scopul insertiei acestor tari in economia mondiala.

Pentru a-si indeplini in bune conditii atributiile ce-i revin, Uniunea Europeana, statele membre si Banca Europeana de Investitii au contribuit in mod substantial la capitalul Bancii,

detinand impreuna 51 % din cei 110 miliarde EURO care sunt derulati de Banca.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 958
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved