Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


TERITORIUL ROMANIEI

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



TERITORIUL ROMANIEI

1. CONSIDERATII GENERALE

Teritoriul alaturi de populatie si puterea de stat constituie elemente definitorii ale statului. Teritoriul prezinta urmatoarele trasaturi caracteristice:



  1. este factor material el da consitenta statului intrucat ,,cine detine teritoriul, detine si puterea'';
  1. este liantul de legatura intre populatia bastinase, locala si popoarele migratoare, care de-a lungul timpului s-au stabilit pe acest teritoriu realizand o comuniune de interese;
  1. este factorul determinat al evolutiei statului respective, datorita bogatiilor naturale pe care le poate pune la dispozitia puterii.

S-au emis diverse teorii dealungul timpului privind importanta teritoriului si natura judiciara a sa.Fiecare din acest teritoriu scotea desigur in evidenta importanta teritoriului, valorificarea acestuia in evolutia de ansamblu a statului respective.

2. CONCEPTUL DE TERITORIU

Doctrina constitutionala defineste teritoriul unui stat ca fiind suprafata de teren, determinate prin frontierele de stat care asigura statului un loc determinat si asupra caruia se exercita puterea de stat potrivit normelor umanim admise ale dreptului international.

Se cunosc frontiere terestre care cuprind solul, subsolul impreuna cu bogatiile acestora, apele interioare, dar si frontiere maritime ori fluviale. Teritoriul unui stat este determinat de frontierele acestuia, care pot fi definite ca fiind liniile drepte reale sau imaginare care unesc cele mai adanci puncte ale teritoriului.

Fiecare tara in conformitate cu normele dreptului international dar si potrivit intereselor propii isi stabileste o zona numita marea teritoriala sau platou continental legea organica privin frontierele de stat ale Romaniei stipuleaza ca marea teritoriala are o latime de 12 mile marime si se masoara de la tarmul marii in larg.

De asemenea constituie un interes deosebit si zona contigua care este o prelungire in cazul Romaniei inca 10 mile marine. Asadar Romania potrivit legii organice isi exercita suveranitatea pe o intindere de 22 mile marine de la tarmul mari mari negre in largul acesteia.

Potrivit art. 3 din Constitutia Romaniei teritoriul este inalienabil, el este determinat prin frontierele de stat consfintite prin legea organica. Teritoriul este organizat de d.p.d.v. administrative in: orase si judete. In conditiile legii unele orase pot fi declarate municipii. Potrivit aln. 4 art. 3 pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine.

FORMA DE STAT

Forma de stat cuprinde:

-structura de stat

-forma de guvernamant

-regimul politic

1. Structura de stat - este institutia care defineste modul de organizare a structurilor puterii: structura de stat cunoaste urmatoarele clasificari:

-statul unitar

-statul federal

-asociatia de state

  1. STATUL UNITAR - este acel stat pe teritoriul careia se exercita o singura putere statala, statul unitar fiind subiect de drept international si actionand pentru promovarea intereselor sale, respectand normele unanim admise ale dreptului international.

TRASATURILE CARACTERISTICE ALE STATULUI UNITAR

-pe teritoriul acesteia se exercita o singura formatiune statala, formata dealungul istoriei, eventual si prin asimilarea populatiilor migratoare.

-statul unitar are un singur rand de organe centrale ale puterii. Asadar are un parlament care poate fi si biocameral, o singura putere executive si o I. C. J.

-locuitorii statului unitar au o singura cetatenie.

-pe teritoriul statului unitar exista reglementarile unei constitutii nationale.

-statul unitar este singurul subiect de drept international. Inseamna ca statul unitar hotaraste asupra problemelor interne si externe avand reprezentare in organizatile internationale sau dupa caz regionale.

Modul de exercitare a puterii suverane in statul unitar nu este incompatibila cu larga autonomie locala transmisa autoritatilor publice locale.

Asadar descentralizarea si deconcentrarea serviciilor publice locale sunt garantate de legile fundamentale ale statelor unitare.Aceasta inseamna ca indifferent de situatia lor geografica autoritatile publice locale au aceiasi autonomie locala si functionala.

Sunt state unitare: Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Polonia, Regatul Unit al Mari Britaniei si Irlandei de Nord.

  1. STATUL FEDERAL - este statul care ia nastere prin unirea a 2 sau mai multe state unitare, acestea transmitand in vederea exercitarii catre statul federal suveranitarilor.

TRASATURILE CARACTERISTICE ALE STATULUI FEDERAL

    1. Pe teritoriul statului federal se exercita mai multe formatiuni statale, fiecare dintre acestea cu trasaturile specifice, obiceiurile si traditiile lor.
    1. Se exercita in ce priveste puterea doua randuri de organe centrale ale acestuia si anume:

- exista un rand de organe ale puteri federale(unionale) o putere legislative federala, obligatoriu Parlamentul este biocameral intrucat o camera cuprinde reprezentantii statului federal, iar cea lalta camera reprezentantii statelor federate (member ale statului federal), o putere executive federala si desigur o curte suprema de justitie a statului federal.

- un rand de organe ale fiecaruia din statele federate, fiecare dintre acestea avand un parlament, o putere executiva si o curte suprema de justitie.

c. Locuitorii statului federal au doua cetatenii pe care le exercita astfel:

- atunci cand se deplaseaza in interiorul statului federal isi declina cetatenia statului federat

- daca respectivul cetatean se deplaseaza in afara granitelor statului federal isi alege cetatenia statului federal.

d. Pe teritoriul statului federal functioneaza o reglementare a unei constitutii federale,iar pe teritoriul fiecarui stat federat relatiile sociale principale sunt reglementari ale constitutiei statelor federate trebuie sa fie in concordanta cu reglementarile constitutiei federale.

e. Statul federal este singurul subiect de drept international, el organizeaza si apara interesele puterii federale in relatiile internationale ori la nivelul diverselor organizatii internationale sau regionale.

Cu toate acestea exista in domeniul mai ales al relatiilor economice sau culturale situatii cand anumite state federate pot fi subiecte de drept international.Sunt state federale : SUA, Canada, Austria, Japonia, India, Brazilia, Rusia, Germania, Elvetia, Austria si Bulgaria.

  1. ASOCIATIILE DE STATE- aceasta forma cunoaste la randul ei trei subdiviuni si anume:

conferinta de state

uniunea personala

uniunea reala

CONFEDERATIA DE STATE -este aceea forma statala prin care doua sau mai multe state de comun acord isi infiinteaza structuri care sa le apere si reprezinta diverse interese in special economice ori culturale

De remarcat ca nu apare un stat nou, iar pentru a produce efecte juridice hotararile care se iau in organelle de lucru de confederatie , obligatoriu trebuie sa fie aprobate de catre un stat membru.

Doctrina a cunoscut diverse exemple ale confederatiilor de state, acestea prefigurand transformarea din state unitare spre state federale.Ex.:confederatia Americana a celor 13 state din anii 1778-1787.

UNIUNEA PERSONALA- este acea forma statala a doua sau mai multe state care recunosc suveranitatea unui conducator comun. Ex.: Tarile Romane sub Mihai Viteazu, Tarile Romane in timpu lui Al. Ioan Cuza 1859-1862

UNIUNEA REALA- acea forma statala, formata din doua sau mai multe state unitare, care au numai un conducator comun ca si anumite structuri de putere comnu. Ex.: Tarile Romane 1862 pana la decernarea lui Cuza.

2. FORMA DE GUVERNAMANT

Este institutia care desemneaza modul de exercitare a puterii de catre seful statului si raporturile care se stabilesc intre acesta si autoritatile publice sau poporul.

Doctrina cunoaste doua teorii privind forma de guvernamant si anume :

sensul restrans al institutie adica raporturile dintre seful statului si parlamentul guvern

sensul larg al formei de guvernamant, adica raporturile dintre seful statului si celelate principale autoritati (Parlament, Guvern, Justitie, C.C.) si popor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 898
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved