Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Abordari economice si manageriale privind conceptele fundamentale ce stau la baza managementului cunostintelor

management+ Font mai mare | - Font mai micAbordari economice si manageriale privind conceptele fundamentale ce stau la baza managementului cunostintelor

Specialistii in domeniu din economie si management pun in evidenta aparitia unui nou tip de economie bazata pe cunostinte, pe care o considera ca aflandu-se pe o treapta superioara celei clasice.Apar in literatura de specialitate si alte modalitati de referinta privitor la transformarile ce se produc in economia contemporana. Dintre acestea, mai importante sunt:

- aparitia economiei digitale;

- aparitia economiei electronice;

- aparitia economiei bazata pe cunostinte - aceasta exprimand cel mai bine transformarile care au loc in societatea contemporana. Aceste transformari determina in fapt, abordari economice si manageriale noi, care se afla in stransa legatura cu noile evolutii tehnologice (informationale si comunicationale) cu performante si functionalitati diferite, mult superioare celor cunoscute, in special (in cazul firmelor focalizate pe IT, mentionand ca exemple Apple, Microsoft, MacIntosh etc.).

In acest context, complexitatea schimburilor care au loc (care se produc), eterogenitatea economiei, ramurilor, zonelor geografice, organizatiilor, modul in care aceste schimbari se produc si se manifesta, precum si gradul diferit de pregatire a resurselor umane implicate, determina o mare varietate de abordari teoretico-metodologice ale organizatiilor (firmelor), economiei si managementului bazat pe cunostinte in raport cu obiectivele urmarite.

Asistam astfel, la aparitia unui fenomen eminamente nou, care pune in evidenta noile abordari economice, descrise in literatura de specialitate.

Nu este impartasita dorinta unora de a utiliza pentru aceasta disciplina denumirea de "economia bazata pe cunoastere ", deoarece e considerata ca fiind un nonsens.

Noul tip de economie se diferentiaza de precedentele tipuri prin conturarea si manifestarea cunostintelor ( si nu a cunoasterii) ca produs, ca resursa, vector si capital cu ponderi decisive in functionlitatea si performantele de ansamblu ale economiei firmei si managementului.

Constatam ca, in tarile dezvoltate, revolutia cunostintelor a determinat esentiale transformari si repercursiuni cu efecte benefice pe termen mediu si lung.

Elemente fundamentale ale economiei

Dupa Thomas Stewart, ca elemente fundamentale pentru economia bazata pe cunoastere sunt urmatoarele:

a)      cunostintele;

b)      activele - cunostinte;

c)      valorificarea cunostintelor;

a)      Cunostintele - care devin continutul proceselor de cumparare, vanzare si productie. Exp: sumele imense cheltuite de unele firme pentru reclame, astfel: in SUA, costurile pentru reclama pastei de dinti se ridica la peste 70 mld $ anual, din care 50% reprezinta cheltuielile pentru cercetare, dezvoltare si reclama.

b)      Activele - cunostinte - ca si componenta  a capitalului intelectual, au devenit mai importante decat activele financiare sau cele tehnico-materiale ( considerate active fizice), exemplificand: in SUA pentru a obtine vanzari de 1$, astazi se consuma cu 20% mai putin capital tehnico - material ( ca active fizice) decat acum 20 de ani.

c)      Valorificarea cunostintelor - a capitalului intelectual, obtinerea proprietatii in cadrul economiei de piata necesita o noua tehnologie, noi metode si tehnici manageriale, noi strategii, punand astfel in evidenta o noua terminologie.

Comparatie intre abordarea sistemica a managementului clasic si a managementului bazat pe cunostinte

Managementul clasic

Intrari Iesiri

Ri= categorii de rezerve

materii prime

materiale

combustibil

energie

capital elemente de iesire

forta de munca

informatii

Feed-back

Fig. 1.2.1

Managementul bazat pe cunostinte

Intrari Iesiri

nivel de pregatire

competente

expertiza

abilitati

capabilitati

i=informatii

Cj=cunostinte

grad de pregatire

F(me, mi) =factori de mediu

MBC - organizatie, management, manageri

Feed-back

Fig. 1.2.2

Constatari:

A. Din analiza celor doua moduri de abordare sistemica pentru managementul clasic si managementul bazat pe cunoastere, se deprind urmatoarele constatari:

a) Pentru categoria INTRARILOR, apar diferente esentiale privind elementele considerate ca Intrari in sistemul de transformare, in cazul managementului clasic sunt avute in vedere toata gama de categorii de resurse (materii prime, materiale, energie, forta de munca, capital etc.) precum si anumite categorii de informatii. 

b) In acest caz, sistemul de transformare poate viza activitati de productie  ( executie ) sau de servicii, asupra carora actioneaza un ansamblu de factori ( forte ) din mediul intern sau extern - sistemului de transformare.

c) In categoria IESIRILOR sunt avute in vedere elementele care se obtin ca rezultat al transformarilor, ce pot aparea sub forma de repere, semifabricate, subansamble, produse finite si deseuri. Exemplificand, intr-o firma constructoare de autoturisme, produsul finit rezultat il constituie autoturismul.

d) Pentru reluarea ciclului de fabricatie, organizatia are nevoie sa-si valorifice produsele finite prin vanzare, pentru obtinerea de resurse financiare noi cu ajutorul carora va cumpara cantitati noi de resurse care sa-i permita reluarea ciclului de fabricatie.

B. Ca principale constatari, mentionam:

a) In categoria INTRARILOR sunt avute in vedere anumite categorii de informatii si cunostinte determinate de natura activitatilor organizatiei sau firmei bazate pe cunoastere !

b) Sistemul de transformare in acest caz, pune in evidenta, in raport cu forma de pregatire ceruta, o anumita institutie de invatare care sa permita cresterea gradului de pregatire avand in vedere ca, principala resursa in acest caz o constituie cunostintele. Vom intalni si in acest caz anumite categorii de factori sau forte care vor influenta pozitiv sau negative procesul de invatare, precum si calitatea cunostintelor dobandite.

c) In categoria IESIRILOR vom considera volumul de cunostinte acumulate care vor fi caracterizate prin: noile forme dobandite ca si competente, nivel de pregatire, nivel de performanta, expertiza, abilitati, capabilitati etc. Valorificarea cunostintelor acumulate in mod eficient se va putea realiza in organizatii sau firme noi, bazate pe cunostinte ( ex. IBM, Microsoft ) care vor genera un nou tip de economie bazata pe cunoastere si implicit un nou tip de manageri si un nou tip de management bazat pe cunoastere.

Nota:

Din punct de vedere valoric, angajatii cu astfel de cunostinte acumulate ajung sa fie pretuiti la "valoarea aurului", inlocuirea lor intr-o astfel de organizatie fiind extrem de dificila si dezavantajoasa pentru organizatia in cauza. Prin produsele realizate, high-tech-urile avansate si vanzarea lor, aceste organizatii obtin resurse financiare cu ajutorul carora ii motiveaza pe angajatii de aceasta natura si isi asigura prin feed-back-ul obtinut necesarul de resurse care urmeaza sa fie instruite si sa asigure reciclarea cunostintelor pentru noile stadii de pregatire si invatare.   Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2059
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved