CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Pentru a putea definii motivatia, mai intai trebuie sa stim de ce fac oamenii ceea ce fac, ce-i determina sa faca un lucru anume si nu altul, care sunt criteriile dupa care aleg un anumit tip de comportament si nu altul in actiunile lor, nevoia de a adopta o anumita strategie in urmarirea si obtinerea in final a scopului urmarit. Este cunoscut faptul ca orice comportament urmareste realizarea a ceva anume, iar factorul declansator al acestui comportament este motivul. Omul ca entitate, nu este doar un element care reactioneaza la mediul inconjurator ci este in aceiasi masura si un element activ, adica dezvolta capacitatea de a raspunde si reactiona la semnalele mediului inconjurator dar in acelasi timp aceasta reactie o are si asupra lui in sensul de a avea activitati proprii oarecum independente de influentele externe, este capabil sa emita cerinte pe are sa le adapteze conform structurii sale interioare. Latura raspunzatoare de acest tip de reactie al omului nu este alta decat motivatia .A cunoaste e o determina pe o anumita persoana sa faca un lucru anume, echivaleaza cu identificarea raspunsului la intrebarea "de ce" a ales sa faca acea activitate. Un raspuns clar la aceasta intrebare nu poate fi dat deoarece motivele care declanseaza aceasta alegere nu sunt doar externi, ci si interni, fiecare persoana mai intai trece prin filtrul interior situatia are-l determina sa faca o anumita alegere. Deciziile si alegerile oricarei persoane sunt facute in functie de propriile sisteme de valori, caracter, personalitate, nevoi personale. Fiecare individ in parte are un sistem propriu de apreciere a mediului inconjurator astfel incat nu pot sa fie doi oameni are sa perceapa un anumit lucru in acelasi fel. Se poate vorbi despre motivatie la modul general , in definitii generale, dar nu se poate spune a o abordare generala este valabila pentru fiecare persoana in parte.
Din punct de vedere etimologic , motivatia provine din latinescul "movere" care inseamna deplasare, acest sens fiind de suma a energiilor interne si externe necesare initierii si dirijarii comportamentului uman spre un scop a carui atingere va determina satisfacerea unei necesitati .Cum spuneam mai sus , conditiile interne au un rol foarte important in motivare, desi acestea in momentul analizarii unui anumit comportament nu sunt vizibile si nici nu pot fi izolate, singurul fapt vizibil fiind acel tip de comportament generat de nevoile interne. Odata identificati factorii interni si externi care genereaza motivarea ne concentram spre rezultatul acesteia .Acest rezultat este actiunea intreprinsa de om, fiecare persoana raspunde nevoilor sale interne prin actiunile sale externe ce au a scop realizarea acelor obiective ce le aduc satisfactii. Foarte important de retinut este faptul ca un anumit comportament generat de o persoana nu poate fi confundat cu motivatia si ca desi o anumita motivatie determina un comportament nu la fel de usor este putem determina motivatia din spatele unui comportament. Comportamentul este un element strans legat de motivatie si este definit a fiind conduita unui subiect luat in considerare intr-un mediu si intr-o unitate de timp data . Concluzia este ca in alegerea uni anumit tip de comportament tine atat de individ cat si de mediu, legatura dintre acestia din urma fiind identificarea unei solutii e sa satisfaca nevoile individului. La baza motivatiei se afla trebuintele , care pot fi primare ( nevoi fizice) si nevoi secundare (nevoi sociale), motivele (constiente sau inconstiente), interesele (orientari spre anumite domenii de activitate), convingerile ( idei foarte adanc implementate care duc spre actiune), conceptii despre viata cat si idealurile.
Unii manageri privesc motivatia ca fiind obiectivele pe are acestia asteapta a angajatii sa le atinga . Acest tip de manager intelege ca prin a motiva personalul inseamna a-i determina pe angajati sa selecteze obiectivele personale de care si el are nevoie pentru a atinge obiectivele ideale pentru firma sa. In timp au aparut patru abordari legate de conceptul de motivatie si natura umana. Aceste patru abordari sunt urmatoarele : abordarea rationala care sugereaza faptul ca oamenii iau decizii in mod rezonabil , logic si rational , decizii are vor duce la un castig economic satisfacator pentru ei insisi , abordarea sociala care sugereaza ca toti oamenii pot fi motivati sa lucreze daca managerii fac apel la nevoile lor sociale , opinia in legatura cu autorealizarea conform careia fiecare persoana doreste sa se autorealizeze si abordarea complexa care consta in faptul ca fiecare persoana este diferita, o varietate de motive se dovedesc a fi motivatoare , depinzand de nevoile indivizilor , de situatia in are se gaseste individul , de recompensele pe are individul le asteapta de la munca pe are o presteaza .
Motivatia mai este definita ca fiind ansamblul de mobiluri interne ( trebuinte , atratii, emotii) devenite constient sub forma scopurilor si nazuintelor indivizilor; procesul care guverneaza alegerea de catre persoane sau organisme a unei alternative privind activitatea voluntara; explica cum este initiat, energizat, sustinut, directionat, stopat un comportament si ce fel de reactii subiective apar in organism in timpul desfasurarii comportamentului. Mobilurile sunt acei factori are determina o prioritate in alegerea comportamentului , comportament prin care indivizii sa-si poata asigura motivatia .
Motivatia reprezinta un fenomen foarte complex ce orienteaza conduita factorului uman intr-o directie sau alta . Conform Dictionarului explicativ al limbii romane "motivatia reprezinta totalitatea motivelor sau mobilurilor ( constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri".Aceasta definitie scoate in evidenta faptul ca ceea ce sta la baza conduitei umane este acel ansamblu de mobiluri care sprijina realizarea anumitor actiuni ce au efect diferit asupra persoanei la influentele externe , adica aceiasi influenta externa genereaza efecte diferite la persoane diferite ori la aceiasi persoana in momente diferite ale existentei sale.
Motivatia este o componenta esentiala in dezvoltarea personalitatii cat si in dezvoltarea psihica , ea fiind primul element cronologic al oricarei activitati, cauza ei interna cat si cauza ei externa. Pentru a desfasura o activitate trebuie sa fi motivat, altfel acea activitate nu-si mai are sens , nu poate fi dusa la bun sfarsit .Totodata motivatia este raspunzatoare de procesul declansator al acelor tipuri de activitati corespunzatoare satisfacerii proprii , contribuie la consolidarea unor insusiri ale personalitatii individului.
Lt. cdor. Ing. Pusasu, Penica-Sisteme de selectie, pregatire, perfectionare si motivare a personalului, 2003, Editura Academiei Tehnice Militare , Bucuresti, p. 169
Lt. cdor. Ing. Pusasu,Penia-Sisteme de selectie, pregatire, perfectionare si motivare a personalului, 2003, Editura Academiei Tehnice Militare , Bucuresti, p. 170
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2539
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved