CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Managementul resurselor
1 Asigurarea resurselor
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Asigurarea resurselor Organizatia trebuie sa determine si sa puna la dispozitie resursele necesare a) pentru a implementa si mentine sistemul de management al calitatii si pentru a imbunatati continuu eficacitatea acestuia si b) pentru a creste satisfactia clientului prin indeplinirea cerintelor sale. |
Una din sarcinile echipei HACCP este de a furniza managementului o estimare asupra cerintelor de resurse exprimate in timp, cerinte financiare si de forta de munca pentru studiul si implementarea HACCP.
2 Resurse umane
2.1 Generalitati
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Generalitati Personalul care efectueaza activitati care influenteaza calitatea produsului trebuie sa fie competent din punct de vedere al studiilor, al instruirii, al abilitatilor si al experientei adecvate. |
2.2 Competenta, constientizare si instruire
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Competenta, constientizare si instruire Organizatia trebuie sa determine competenta necesara pentru personalul ce desfasoara activitati care influenteaza calitatea produsului, sa furnizeze instruirea sau sa intreprinda alte actiuni pentru a satisface aceste necesitati, sa evalueze eficacitatea actiunilor intreprinse, sa se asigure ca personalul sau este constient de relevanta si importanta activitatilor sale si de modul in care contribuie la realizarea obiectivelor calitatii si sa mentina inregistrari adecvate referitoare la studii, instruire, abilitati si experienta (a se vedea 4.2.4). |
In orice organizatie este important sa se asigure ca toate sarcinile sunt atribuite persoanelor cel mai adecvat instruite. Sectorul alimentelor si bauturilor nu face exceptie de la aceasta cerinta. Nivelul de competenta cerut pentru personal ar trebui stabilit in concordanta cu politicile si planurile calitatii la nivel global. Ar putea fi adecvat pentru anumite activitati specificate sa fie efectuate de personal instruit la un nivel de baza; alte activitati ar putea necesita niveluri mult mai ridicate de instruire. Este foarte important ca intregul personal care lucreaza in sectoare alimentare sa fie instruit la un nivel corespunzator asupra procedurilor de igiena.
Personalul ar trebui instruit corespunzator si sa i se furnizeze instructiuni de lucru/standarde/specificatii/legislatie relevante (sau orice alte mijloace adecvate).
Instruirea referitoare la evaluare sau analiza senzoriala este o cerinta importanta in acest sector. Tipul si extinderea unei astfel de instruiri senzoriale ar trebui sa fie in concordanta cu cerintele globale ale organizatiei.
Ar trebui efectuata identificarea necesitatilor de instruire si orice lipsuri in instruire ar trebui completate. Eficacitatea instruirii ar trebui masurata. Este importanta mentinerea de inregistrari adecvat de concise ale instruirii. Pot exista zone de lucru in care nu este adecvat sa se utilizeze instructiuni de lucru scrise (datorita umiditatii excesive etc.). Transmiterea eficace, prin instruire, a protocolului corect, este prin urmare esentiala.
Angajatii din cadrul unei organizatii cu un sistem de management al calitatii ar trebui sa fie constienti de politica referitoare la calitate si de obiective (exprimate in limbaj corespunzator) si de modul in care actiunile lor pot afecta quality performance of the business. Este benefic sa se explice motivele de a efectua o activitate intr-un anumit mod (de exemplu, din motive de igiena sau de siguranta a alimentelor) si sa se explice ce se poate intampla daca they do not (de exemplu, alterare, intoxicatie alimentara). Finalizarea unui studiu HACCP eficace necesita ca persoanele implicate sa fi fost instruite corespunzator. Aceasta ar putea include instruire referitoare la identificarea pericolelor si la verificari asociate specifice tipului de firma (afacere) de alimente si bauturi, sau o apreciere mai generala a unor pericole mai tipice si a controlului asupra acestora.
3 Infrastructura
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Infrastructura Organizatia trebuie sa determine, sa puna la dispozitie si sa mentina infrastructura necesara pentru a realiza conformitatea cu cerintele produsului. Infrastructura include, dupa cum este cazul, cladiri, spatiu de lucru si utilitati asociate, echipament pentru procese (atat hardware, cat si software) si servicii suport (cum sunt cele de transport sau de comunicare). |
Facilitatile se refera la zona, echipamentul si serviciile care sustin si permit organizatiei sa-si indeplineasca obiectivele acceptate privind conformitatea produsului si siguranta alimentara. In aceasta industrie, proiectarea si intretinerea corespunzatoare a zonelor de lucru au un efect major asupra sigurantei alimentare. Proiectarea, constructia si amplasarea necorespunzatoare a zonelor de procesare a alimentelor pot induce pericole in proces si/sau in produs, cum poate fi proiectarea necorespunzatoare a echipamentului de proces. Intretinerea corespunzatoare a echipamentului poate asigura de asemenea ca pericolele nu afecteaza procesul. Aceasta ar trebui sa fie in concordanta cu buna practica de fabricatie si cu buna practica de igiena.
4 Mediu de lucru
ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte Mediu de lucru Organizatia trebuie sa determine si sa conduca mediul de lucru necesar pentru a realiza conformitatea cu cerintele produsului. |
Organizatia ar trebui sa-si analizeze in mod adecvat facilitatile si mediul de lucru, astfel ca politicile si obiectivele planificate ale calitatii sa nu fie compromise. Informatiile necesare pot fi cele cerute pentru desfasurarea proceselor, informatii referitoare la client, informatii referitoare la furnizor si informatii despre concurenta.
Urmatoarea lista pune in evidenta anumite aspecte a caror relevanta ar trebui luata in considerare in toate fazele, de la receptia materiilor prime pana la livrarea produsului. Totusi, aceasta lista nu este nici exhaustiva, nici prescriptiva.
a) Mediu
Atmosfera, sol, sursa de apa potabila, canalizare, combatere a daunatorilor si a formelor de viata invazive, de la microbi pana la mamifere.
b) Cladiri
Toate cladirile, inclusiv facilitati pentru depozitare, fabricatie, igiena personala, ambalare, manipulare, incercari si expeditie, precum si birouri administrative in apropiere, ar trebui luate in considerare, in special din punct de vedere al hygienic design proiectarii corecte referitoare la igiena.
c) Echipament de fabricatie si utilitati
Acestea includ proiectarea corecta referitoare la igiena a fabricii si a echipamentului, precum si a proceselor de curatare necesare. Echipamentul ar trebui sa aiba intretinere adecvata pentru a se asigura ca ramane capabil de procesare la standarde specificate. Ar trebui data atentie punctelor potentiale de contaminare incrucisata.
d) Personal
Aceasta include asigurarea echipamentului de lucru corespunzator (haine, incaltaminte, caschete etc.) si instruire asupra practicilor de igiena corespunzatoare.
Un mediu de lucru corespunzator va include acei factori care se refera la capacitatea angajatilor de a lucra sigur si eficace. Sanatate si siguranta precare, conditii de munca insuficiente, practici nonetice si metode de lucru neadecvate, toate au un efect advers asupra realizatii unui produs acceptabil.
e) Legislatie
Aceasta acopera cerintele legislatiei relevante aplicabila igienei personalului si echipamentului de protectie care trebuie folosit.
f) Examinarea starii de sanatate
Aceasta include dovada procedurilor de examinare (atunci cand sunt specificate din punct de vedere legal sau in alt mod) si mentinerea lor pentru manuitorii de alimente care au legatura cu siguranta produsului.
g) Deseuri si produse secundare (derivate)
Ar trebui acordata atentie separarii (izolarii) si eliminarii unui astfel de material.
h) Combaterea daunatorilor
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1748
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved