Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Niveluri strategice

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Niveluri strategice

In structura unei organizatii pot fi intalnite mai multe niveluri pentru care se definesc si se formuleaza strategii proprii. Numarul acestor niveluri variaza in functie de dimensiunea firmei, in cazul firmelor mici putand exista un singur nivel, iar in cazul firmelor mari mai multe niveluri.



Un numar mare de niveluri strategice putem intalni in cazul unei firme de dimensiuni mari ce desfasoara activitati in domenii diferite, cu sau fara legatura intre ele (activitati ce formeaza asa numitul portofoliu de afaceri). O astfel de firma poarta denumirea de "corporation" in limba engleza, "concern" in Germania, "zaibatsu" in Japonia.

Ierarhizarea obiectivelor, pentru a caror realizare este orientata activitatea de ansamblu a firmei si cea a entitatilor componente, presupune, logic, si ierarhizarea planurilor prin care se asigura coordonarea actiunilor desfasurate la diferitele niveluri ierarhice de conducere din cadrul firmei. La randul lor, planurile sunt elaborate la aceste niveluri corespunzator unor viziuni strategice, a carei arie de referinta se restrange pe masura coborarii de la varful firmei catre baza acesteia, potrivit schemei din figura nr. 2.1.


Figura nr. 2.1. Nivelurile ierarhice in cadrul firmei, obiectivele si strategiile corespunzatoare acestora

Analiza detaliata a strategiilor corespunzatoare nivelurilor evidentiate in figura, precum si a responsabilitatilor pe care le incumba, releva numeroase aspecte, dintre care cele mai importante sunt prezentate in continuare.

Nivelul strategic al firmei

Este cel care corespunde conducerii de varf a acesteia si la care se realizeaza orientarea si asigurarea functionarii ei ca ansamblu unitar. Efectele orientarilor si ale directiilor majore de actiune stabilite la acest nivel strategic se resimt in intreaga firma, in toate domeniile de activitate ale acesteia si in toate diviziunile organizatorice pe care le cuprinde.

Dezvoltarea strategiei corespunzatoare ansamblului firmei se realizeaza in trei directii esentiale [47]:

Dezvoltarea planurilor integratoare care acopera intregul spectru de activitati ale firmei si care  le asigura coordonarea astfel incat sa se obtina performante economico-financiare cat mai ridicate si sa se dobandeasca si consolideze avantajul competitiv. Planurile stabilite la acest nivel trebuie sa contureze coordonatele principale comune pe care se axeaza activitatile unitatilor de afaceri strategice ale firmei si cea corespunzatoare domeniilor functionale ale acesteia.

Coordonarea afacerilor in desfasurare astfel incat sa se maximizeze efectul de sinergie la nivelul ansamblului firmei si sa se amplifice continuu forta competitiva a unitatilor componente.

Alocarea cea mai profitabila a resurselor, inclusiv a celor investitionale, intre diferitele activitati ale firmei. Orientarea alocarii resurselor spre cele mai avantajoase utilizari ale acestora implica, de asemenea, anticiparea si evaluarea realista a oportunitatilor si amenintarilor pentru afacerile firmei, pentru ca, in functie de acestea, sa se stabileasca modele de alocare in domeniile care asigura profituri ridicate si de restrangere in cele lipsite de perspective.

Deciziile caracteristice strategiei corporatiei sunt concentrate in principal asupra:

obiectivelor strategice ale firmei, respectiv cele vizate de toate componentele acesteia;

performantelor economico-financiare ce trebuie atinse prin activitatea de ansamblu desfasurata;

orientarii precumpanitoare a eforturilor consacrate dobandirii si consolidarii avantajului competitiv al firmei;

criteriilor de alocare a resurselor de capital investitional unitatilor de afaceri ale firmei si prioritatile ce trebuie respectate;

mentinerii unui portofoliu de afaceri echilibrat;

strategiilor de sprijin al activitatilor functionale la nivelul firmei (indeosebi in domeniile resurselor umane, marketingului, cercetarii-dezvoltarii si financiar);

stabilirii rolului pe care fiecare unitate de afaceri strategica a firmei il va juca in cadrul acesteia si in portofoliului de ansamblu al afacerilor ei, precum si definirea directiei strategice generale de evolutie potrivit rolului stabilit; in distributia rolurilor intre unitatile de afaceri strategice si coordonarea strategiilor acestora se urmareste permanent asigurarea avantajului competitiv al firmei.

Al doilea nivel strategic, denumit "nivelul functional" (in engleza "functional level") este format din strategiile pentru compartimentele functionale - cercetare-dezvoltare, productie, comercial, financiar-contabilitate, personal, ce asigura derularea operatiilor curente ale organizatiei. Strategiile acestui nivel vizeaza optimizarea consumului de resurse si imbunatatirea performantelor produselor. Intre strategiile compartimentelor functionale exista o corelare pe orizontala pentru realizarea acestei optimizari, corelare neintalnita la nivelul afacerii.

Nivelul de implementare a strategiei este cel la care se desfasoara operatiunile concrete ce decurg din strategiile activitatilor functionale. Acest nivel corespunde conducatorilor de compartimente si celor insarcinati cu supravegherea actiunilor curente intreprinse potrivit cerintelor strategiilor functionale.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1947
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved