Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


COMUNICAREA UMANA:CONTINUT,STRUCTURA,FUNCTII

Cominicare



+ Font mai mare | - Font mai mic



COMUNICAREA UMANA:CONTINUT,STRUCTURA,FUNCTII;

AXIOMELE COMUNICARII

Am fi putut intitula expunerea de mai jos' principii comunicationale'; ele fac insa parte componenta a procesului comunicational intr-un mod aproape imperativ , nefiind necesara nici un fel de argumentare. De aceea devine indispensabila atribuirea unor adevarate axiome procesului comunicational .



Prima dintre ele stabileste ca la nivel interpersonal, de grup sau organizational, comunicarea este nu o necesitate , ci o permanenta. Este imposibil sa ne imaginam ca exista ceva din structura umana care nu comunica. Mimica, lipsa gesturilor sunt mijloace comunicationale. Ascultarea, tacerea este o modalitate de comunicare si vom incerca sa tratam pe larg intr-un subcapitol viitor problema empatiei si a ascultarii ca fundamente ale unei comunicari eficiente.Asadar 'Comunicarea este inevitabila ' sau 'Noncomunicarea este imposibila 'constituie prima dintre axiomele comunicationale.

Axioma 2: 'Tonul face muzica intr-o comunicare', aceasta dezvoltandu-se pe doua planuri : planul continutului si planul relatiei.Primul ofera informatii si cel de-al doilea ofera informatii despre informatii. Aceleasi cuvinte pot comunica lucruri diferite si aceasta datorita elementelor mecanicii exprimarii, in special tonalitatii cuvintelor.

Axioma 3: 'Comunicarea este un proces continuu ce nu poate fi abordat in termenii cauza -efect sau stimul-raspuns'.Putem cauta o cauza(un incriminat) pentru o comunicare defectuoasa?

Toti cei implicati in initierea si perceperea unei comunicari au dreptate, si totodata nici unul , pentru ca fiecare este si cauza si efect in acelasi timp. Cine ar putea fi vinovatul intr-un conflict comunicational? Cu siguranta nu vom putea stabili niciodata.Esential pentru evitarea si chiar managerierea unui conflict comunicational este ca fiecare dintre noi, ca initiator al unei comunicari interpersonale ,sa se considere vinovat pentru ca interlocutorul nu a inteles mesajul cu intentia cu care el a fost transmis.

Axioma 4:'Comunicarea se bazeaza atat pe informatia in forma digitala (procesata de sistemul nervos central) cat si pe informatia analogica (procesata de sistemul neurovegetativ)'..Informatia digitala continuta de simboluri (cuvinte de exemplu) este transpusa in cod binar, la nivelul neuronilor si sinapselor. Informatia analogica continuta de stimuli nonverbali este transpusa in limbaj biochimic, la nivel hormonal.

Axioma 5 :'Comunicarea este ireversibila'. Daca ar exista un grad de comparatie pentru termenul ireversibilitate atunci comparativ cu trecerea timpului am putea considera procesul comunicational mult mai necrutator in ceea ce priveste posibilitatile de retractare(pentru ca cel putin teoretic si hilar putem invinge trecerea timpului printr-o auto -minciuna, modificand acele ceasornicului);procedeul este imposibil dupa initierea comunicarii.

Axioma 6:'Comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri , iar tranzactiile(schimburile) care au loc intre ei pot fi simetrice sau complementare.Tranzactiile simetrice sunt acelea in care partenerii isi reflecta reciproc comportamentele de pe pozitii de egalitate. Avantajul acestei categorii de tranzactii comuncationale il constituie faptul ca partenerii au celasi status (si de cele mai multe ori nu mai au ce negocia si pentru ce se tocmi, negocierea capatand acum conotatia unui lobbying). Dezavantajul tranzactiilor simetrice il constituie facilitatea aparitiei conflictului: interlocutorul raspunde identic reactiei celuilalt; ce poate fi mai malefic pentru evitarea unei situatii conflictuale decat raspunsul la o agresiune a interlocutorului printr-o alta agresiune? La ce va foloseste sa va agresati, sa va inferiorizati interlocutorul? Amintiti-va intotdeauna ca agresiunea, autocratia sunt atributele celor slabi! Sa va inspire mila interlocutorul agresiv , pentru ca in spatele tiraniei manifestate se ascunde intotdeauna teama, incertitudinea propriei valori. Forta pumnului in masa nu este decat apanajul celor infricosati, disperati!

Tranzactiile complementare sunt relatii in care partenerii adopta comportamente compatibile sau joaca roluri distincte, au putere diferita , statut social sau ierarhic diferit.Diferentele dintre parteneri sunt maximizate. Astfel de tranzactii comunicationale se stabilesc intre parinte-copil, profesor-elev , sef ierarhic-subaltern. Multi dintre specialisti considera aceste tranzactii complementare niste bariere comunicationale; astfel,autocratia sefului ierarhic nu poate decat sa creeze frustrare si ostilitate pentru subaltern.La ce va ajuta sa va conduceti resursele umane intr-un mediu ostil ? La ce va ajuta sa va inferiorizati interlocutorul? Cu siguranta, la nimic!Aminititi-va ca autoritatea impusa nu face decat sa ascunda atitudini si nu sa schimbe atitudini! Si comunicarea are un singur ideal: schimbarile constructive!

Axioma 7:'Comunicarea implica procese de acomodare si de ajustare a comportamentelor'.Oamenii sunt in mod inevitabil diferiti , percep diferit realitatea si au interese si obiective diferite. Este un principiu fundamental pentru a face posibila comunicarea in grup.Leaderul unui grup si chiar fiecare component in parte trebuie sa tina seama de acest lucru: o echipa , un grup inseamna inainte de toate individualitati, diferente, contradictorialitati. Respectati identitatea celuilalt, opiniile si viziunile diferite.Sugerati decizii, si nu impuneti atitudini,idei!Din diversitate, din opiniile in contradictoriu , va lua nastere decizia optima. Este ceea ce doctrina franceza denumeste 'sinergia comunicarii'. Nimic nu poate fi mai oprtun pentru procesul comunicational decat diversitatea, adversitatea chiar, iar apogeul maleficului comunicational il constituie identitatea de opnii, idei,comportamente, principii.

NIVELURILE COMUNICARII UMANE

Comunicarea umana se poate desfasura pe cinci niveluri relativ distincte : a.comunicarea intrapersonala; b. comunicarea interpersonala ; c. de grup; d. publica sau e. de masa.

COMUNICAREA INTRAPERSONALA

Este considerata de catre psihologi cea mai buna modalitate de a mentine echilibrul emotional.Comunicarea intrapersonala reprezinta de asemenea o ameliorare a singuratatii mai ales pentru cei terorizati de clipele pe care le petrec cu ei insisi. Oamenii de langa noi au nevoie de momente in care sa ramana singuri pentru a se autoevalua, a-si pune intrebari, a lua decizii, sau pentru a reconstitui cuvintele adresate altora. Aceste dialoguri interioare sunt mai mult decat benefice pentru fiecare dintre noi , si in ciuda 'libertatii depline' sunt pline de sinceritate pentru ca intr-o comunicare intrapersonala este greu de crezut ca cineva poate alege varianta minciunii de sine.

COMUNICAREA INTERPERSONALA

Comunicarea interpersonala ia nastere in dialogul exclusiv dintre doi interlocutori. Care ar fi obiectivul ei principal? Specialistii inca mai dezbat intre persuadarea interlocutorului si transpunerea in gandurile si sentimentele lui. Certitudinea este data insa de importanta majora a empatiei in comunicarea interpersonala , mai precis a ascultarii empatice. Comunicarea 'intre patru ochi' va atinge apogeul eficientei cand fiecare dintre noi va asculta enuntul celuilalt pana la capat, fara a fi orbit de pasiunea de a replica, de a-si inferioriza interlocutorul , de a-l transforma intr-un invins comunicational.Parintii folosesc adeseori in marturisiri sintagma 'Nu ma inteleg cu copilul meu pentru ca nu ma asculta' Adevarata problema a comunicarii interpersonale o constituie capacitatile empatice ale fiecaruia dintre noi: pentru a comunica eficient trebuie sa-l intelegem pe interlocutor si de abia dupa aceea sa avem pretentia de a fi intelesi. Trebuie sa ascultam si , intr-un final sa avem si minusculul drept de a fi ascultati.

COMUNICAREA DE GRUP

Este comunicarea in cadrul unui anturaj intim , in interiorul unei echipe. Procesul comunicational este cel care transforma un simplu grup intr-o veritabila echipa.Important, vital chiar pentru existenta unei echipe este respectul pentru identitatea celuilalt,pentru diversitatea atitudinilor , a opiniilor, a ideilor si a formelor de manifestare a acestora.Un lider veritabil nu incearca niciodata sa impuna schimbari, ci sa le insufle, ASCULTAND imperativ grupul.De asemenea un lider innascut, dovedeste grupului ca este capabil sa managerieze orice situatie conflictuala, creata de ce nu, de multe ori de el insusi. Vom invata in urma acestui demers stiintific comunicational sa nu raspundem niciodata la o agresiune cu o alta agresiune(pentru ca suntem mult prea puternici pentru a raspunde la agresiunea celor slabi); si totusi, ce facem cand aceasta forma de noblete comunicationala nu este perceputa de interlocutor? Acesta continua sa ne agreseze. Este momentul sa dovedim grupului/echipei ca suntem in stare sa controlam o situatie conflictuala pe care noi insine am creat-o.

Despre sedintele de brainstorming ca si apogeu al eficientizarii comunicarii in grup vom vorbi pe larg intr-un subcapitol viitor. Asemenea si despre rolul contradictorialitatii in luarea deciziei optime in cadrul unei echipe.

COMUNICAREA PUBLICA

Discursul public sau comunicarea publica reprezinta orice gen de cuvantare, expunere sau prezentare , sustinuta de catre o persoana in fata unui auditoriu mai mult sau mai putin numeros.Retorica antica a acordat acestui tip de comunicare o importanta deosebita,perpetuata de-a lungul evolutiei socio-istorice a omenirii.Cu siguranta ca obiectivul discursului public nu este transmiterea unei informatii corecte si precise, ci castigarea publicului(nu numai prin mijloace persuasive,ci chiar prin manipulare).

Ca in orice proces comunicational, si reusita in discursul public depinde atat de orator , cat si de auditoriu, in egala masura.

De aceea este fundamental pentru initiatorul comunicarii sa nu se iluzioneze ca va fi vreodata posibil sa aiba parte de un public pasiv.De cele mai multe ori nu este nici omogen, putand fi impartit in cel putin patru categorii:

-publicul ostil este acea parte a auditoriului care contesta discursul si se opune de cele mai multe ori activ prezentatorului. Atentie , arta oratorica ne invata ca este mult mai ostila initiatorului discursului partea auditorului aparent ostila pasiv(indiferentii, cei care privesc in directie opusa in momentul expunerii, lasand impresia unei indiferente ostentative)!

-publicul neutru-este cel care nu are nimic pro si contra , intelege punctul de vedere prezentat, dar ramane dezinteresat, nemotivat. Este rezultatul cum nu se poate mai malefic pentru orator! Ce poate fi mai grav pentru orator decat faptul ca nu a reusit prin comunicarea sa sa trezeasca o atitudine , oricare ar fi ea! Trebuie sa tinem cont de faptul ca lipsa atitudinii este cea mai grava reactie, mult mai grava decat ostilitatea, care ascunde in subconstient o simpatie mocnind, altfel manifestata.

-publicul indecis-este cel care intelege discursul si prezentatorul, ar dori sa ia atitudine , dar nu s-a hotarat inca daca sa fie una de sustinere sau de contestare.

-publicul neinformat-este cel care inca nu detine toate datele pe baza carora sa-si formeze o opinie si sa ia o atitudine. Este de asemenea extrem de incomod in momentul in care se hazardeaza in a reactiona in vreun fel la discurs!SUBSOL 4.

-publicul sustinator-este partea cea mai agreabila a auditoriului , pentru ca indiferent daca intelege sau nu discursul , daca are sau nu informatii suficiente , a decis sa fie de acord, sa aplaude.

In ceea ce-l priveste pe initiatorul comunicarii publice cele doua conditii pe care trebuie sa le urmareasca prioritar pentru a reusi sa capteze atentia sunt spontaneitatea si originalitatea. Ramaneti Dumneavoastra insiva in timpul unui discurs! Amintiti-va in permanenta cuvintele lui Emerson :'Ceea ce esti imi suna atat de tare in urechi incat nu mai pot asculta ceea ce-mi spui'. Discursul care nu seamana cu cel care-l sustine este mult prea riscant.

3 IREVERSIBILITATEA COMUNICARII

Comunicarea este un proces ireversibil(asemenea celor termodinamice) in care transformarea se produce in sens unic , fara posibilitatea revenirii la o stare anterioara. Se pot atenua efectele unei comunicarii, dar mesajul in totalitate nu poate fi niciodata retractat.De aceea este important ca in comunicarile interpersonale , cei care nu-si pot controla stapanirea de sine sa amane pur si simplu comunicarea.Ori de cate ori lansam mesaje care ne angajeaza profund merita sa le cantarim cu atentie si luciditate pentru a nu regreta ulterior initierea comunicarii.In comunicarea publica unde mesajul este receptionat de un auditoriu , retractarea comunicarii nu poate avea decat efecte malefice(cu exceptia celor care urmaresc atragerea atentiei opiniei publice intr-o tentativa de manipulare prin publicitate mass-media, retragand cuvintele dintr-un comunicat de presa in mod hilar in ziua imediat urmatoare).

CUNOASTEREA DE SINE : a. Fereastra lui Johari

b. Imaginea de sine

Putem sa interrelationam cu ceilalti daca nu ne cunostem pe noi insine? Exista comunicare in afara cunoasterii de sine? Valoare, puterea pe care individul si le atribuie lui insusi, modul in care isi cunoaste limitele , influenteaza in mod decisiv relatiile sale interpersonale.De aceea prima intrebare la care fiecare individ ar trebui sa raspunda intr-un interval maxim de 30 de secunde este :"Ce stiti sa faceti cel mai bine(care va sunt limitele maximale) si care sunt limitele Dumneavoastra minimale?".Atentie in acest sens la interviurile pentru obtinerea unui post/serviciu si la agresivele comisii de intervievatori( aceasta fiind una dintre intrebarile care negasindu-si un raspuns neechivoc, poate insemna lipsa oricarei sperante de angajare).

A. Fereastra lui Johari

Daca este o certitudine atestata stiintific faptul ca putem sa ne cunoastem foarte greu interlocutorul , chiar daca ne leaga de el o relatie afectiva, unii doctrinari considerand notiunea de cunoastere a interlocutorului aproape utopica,in legatura cu nivelul cunosterii de sine opiniile sunt in continuare viu dezbatute. Oscar Wilde spunea ca numai oamenii superficiali pot afisa o siguranta de sine debordanta in ceea ce priveste cunoasterea de sine.In acest sens , Joseph Luft si Hary Ingham( A se vedea St. Prutianu, op. cit.) ne prezinta o reprezentare metaforica a ameliorarii posibilitatii cunoasterii de sine sub forma unei ferestre cu patru ochiuri. Aceasta "fereastra a lui Johari" cuprinde patreu zone ale sinelui:

Sinele deschis , cuprinzand ansamblul atitudinilor ,a comportamentelor , a limitelor cunoscute atat de noi insine cat si de ceilalti. Extinederea acestei zone depinde de modul in care interlocutorul reuseste sa ne cunoasca, cat si de dimensiunea in care fiecare dintre noi ne lasam "cunoscuti" in relatiile interpersonale, de modul in care comunicarea noastra cu ceilalti este sau nu una afectiva.

2. Sinele orb reprezinta tot ceea ce altii stiu despre noi, iar noi insine , nu.Aceasta zona oarba ne poate face penibili, ridicoli sau nesuferiti, salvator fiind faptul ca deschidem de obicei aceasta fereastra pentru persoanele cu care intretinem o comunicare afectiva. Cine altii , decat cei apropiati afectiv de noi, ne marturisesc uneori intr-un demers comunicational aproape disperat:" Chiar nu ai oglinda ca sa iti poti privi reactiile?Partenerii de comunicare care "ne cunosc", anticipeaza micile noastre ticuri verbale, reactiile in situatiile limita, raspunsurile sau non-raspunsurile noastre la agresiunile celorlalti. Cat de mult trebuie sa deschidem aceasta fereastra? Persoanele sigure, increzatoare in sine , nascute cu "gena" reusitei, nu se vor teme niciodata de "expunerea" pe care o implica deschiderea "ferestrei sinelui orb" fata de cei cu care comunicam afectiv . Lasati-i pe cei dragi sa duca demersul comunicational pana la capat! Lasati-i si sa va arate cand si cum ati gresit sau ati excelat in interrelationarile cu ceilalti.

3. Sinele ascuns, reprezinta tocmai contariul zonei oarbe: tot ceea ce fiecare dintre noi stim despre noi insine, dar nu stim despre ceilalti.Sinele ascuns reprezinta in opinia specialistilor un adevarat antonim pentru comunicarea eficienta.Si aceasta pentru ca el reprezinta incarcarea constiintei pentru fiecare dintre noi cu secrete absolute, cu lucruri ascunse, pe care temerile de reactiile celorlalti si de acelea ale noastre ne impiedica sa le dezvaluim.Este acea parte a sinelui care ne impiedica sa desconspiram secrete pe care nu le-am dezvaluit inca.Poate fi vorba de ambitii secrete, fantasme, anumite sentimente a caror marturisire ne ingrozeste pur si simplu.

4. Sinele necunoscut sau subconstientul fiecarui individ cuprinde aspecte pe care nimeni, nici macar noi insine , nu a reusit sa le treaca dincolo de granita constientizarii.

Sigsmund Freud ( A se vedea "Viitorul unei iluzii"-vol. "Opere I",Ed. Stiintifica, Bucuresti 1991,pp 365-410) a afirmat existenta subconstientului individual , ca parte a sinelui si a eului despre care subiectul nu stie ca exista.Inca ramane o dezbatere stiintifica posibilitatea deschiderii acestei zone necunoscute, acestei ferestre a subconstientului nostru, de catre cei din jurul nostru(starile de hipnoza si vis nefiind inca atestate stiintific).

Relatia intre cele patru ferestre ale lui Johari este una de interdependenta, mai mult chiar , de complementaritate.Atunci cand ponderea uneia dintre ele creste , adica ochii uneia dintre ferestrele lui Johari se deschide, celelalte se inchid compensator.

B. Imaginea de sine

Stima de sine este un concept ce influenteaza decisiv aptitudinile noastre comunicationale cu ceilalti.Constitutia proprie sau "oglinda proprie" pot reprezenta adevarate fundamente comunicationale pentru fiecare dintre noi. Incercati sa scrieti o constitutie proprie!Stabiliti-va acolo limitele minimale si maximale, proiectele de viitor nemodificabile odata cu trecerea timpului, principii de viata in privinta carora nu acceptati nici macar ideea unui compromis. Inscrieti in aceasta constitutie proprie ceea ce vedeti in oglinda sinelui in fiecare zi, de la trasaturi fizice pana la aptitudini comportamentale.Descrieti mai intai ceea ce este mai simplu, ceea ce ar observa oricine privindu-va.Incurajati-va simturile sa va va experimenteze pe Dumneavoastra insiva.

Exista oare retete de ameliorare a imaginii de sine? Cu siguranta, nu. Exista insa cateva sfaturi: renuntarea la ideea de a fi pe placul tuturor( atunci cand ati reusit sa influentati 70% din auditoriu inseamna ca discursul Dumneavoastra a fost un adevarat succes). Ar fi primul dintre ele.Cel de-al doilea ar fi legat de crearea unei mentalitati a reusitei: ganditi-va mai intai la infinitele posibilitati pe care le aveti, si de abia dupa aceea la limitele Dumneavoastra. Comportati-va eficient in fata unui esec: acesta terbuie sa fie notabil , dar de scurta durata.Depasiti-l si ganditi-va ca nu este decat inceputul unei mari reusite.Alegeti compania unor invingatori veritabili: persoane optimiste, pline de viata, care nu invoca niciodata divinitatea , "sortii", ca principala motivatie a unui esec. Persoanele depresive, crispate, distructive , va vor transmite aceeasi stare de spirit, conform Teoriei O.K.-urilor pozitiilor de viata pe care o vom dezbate ulterior in cadrul studiului programarii neurolingvistice.De asemenea , fundamentala pentru starea de spirit a unui initiator al unei comunicari eficiente este capacitatea acestuia de a trai in prezent si de a lasa uitarii vremurile apuse , atat cele marcate de reusita(pentru ca trebuie inlocuite cu un nou demers spre succes) cat mai ales cele apartinand esecului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3206
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved