Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


AUDITUL CALITATII

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



AUDITUL CALITATII

Termenul de audit provine de la verbul audio care in limba latina inseamna " a asculta".



In managementul calitatii termenul este utilizat in sensul de examinare a calitatii produselor, serviciilor, proceselor sau a sistemului de management al calitatii in ansamblu.

SR EN ISO 19011:2003 defineste auditul ca " un proces sistematic, independent si documentat in scopul obtinerii de dovezi de audit si evaluarea lor cu obiectivitate pentru a determina masura in care sunt indeplinite criteriile de audit".

este un proces sistematic intrucat este efectuat la intervale de timp programate( audit intern cel putin o data pe an)

este independent intrucat se efectueaza de organisme acreditate

este documentat intrucat se desfasoara pe baza unei proceduri

dovezile de audit sunt inregistrari, declaratii despre fapte sau alte informatii relevante si care sunt verificabile

criteriile de audit sunt politici, proceduri sau cerinte (documentatia SMC, standardul ISO 9001, alte standarde, norme)

Auditul calitatii are in vedere sistemul calitatii organizatiei in ansamblu sau elemente ale acestuia,procesele organizatiei, rezultatele proceselor si se realizeaza in raport cu criteriile prestabilite-standarde, manualul calitatii, proceduri, instructiuni pentru a stabili in ce masura sunt ele respectate.

Obiectivele generale ale auditurilor sunt:

- evaluarea conformitatii proceselor si rezultatelor acestora cu un anumit standard sau cu un alt document normativ

- evaluarea conformitatii unor elemente ale sistemului calitatii sau a sistemului in ansamblu cu cerinte specificate in standardul ISO 9001

- identificarea punctelor tari si a celor slabe care pot constitui surse ale deficientelor in desfasurarea activitatilor organizatiei

-initierea de masuri corective si de imbunatatire necesare

-urmarirea aplicarii masurilor corective.

In functie de obiectul lor auditurile sunt:

auditul calitatii produsului/serviciului

auditul calitatii procesului

auditul sistemului calitatii

In functie de partea care efectueaza aceasta activitate:intern si extern

Auditul intern este efectuat de organizatia insasi. Conform SR EN ISO 9001:2001 este un proces care trebie sa se desfasoare conform unor proceduri documentate.

Obiectivul principal este evaluarea conformitatii proceselor cu criteriile de audit specificate in manualul de managemnt al calitatii, in procedurile generale si operationale. Se verifica eficacitatea si eficienta SMC in conformitate cu cerintele standardului 9001:2001 si cu obiectivele calitatii stabilite de managementul de varf.

Auditurile interne ale SMC sunt, de regula, planificate prin programul anual intocmit de RMC in cursul lunii ianuarie;programul de audit pentru calitate precizeaza: zonele/procesele auditate, criteriile de audit, echipa de audit, perioada de desfasurare planificata, numarul raportului de audit si data efectuarii, ultimul termen pentru actiuni corective, data verificarii implementarii actiunilor corective.

Frecventa auditurilor interne se stabileste in functie de rezultatele auditurilor din anul precedent, importanta activitatilor si impactul lor asupra calitatii produselor realizate.

Conducatorul echipei de audit intocmeste Raportul de audit intern care cuprinde:numarul si data,denumirea zonei auditate(proces/activittae auditata), obiectivul auditului, perioada desfasurarii auditului, componenta echipei de audit, criteriile de audit, personalul contactat (persoane auditate),concluziile auditului, numarul de neconformitati constatate, numarul de anexe la raport, observatii sau propuneri de imbunatatire care vor fi analizate de sefii zonelor auditate.

Auditorii interni pot fi angajati ai organizatiei; trebuie sa respecte principiul independentei in activitatea de auditare, adica nu-si va audita propria activitate, de aceea trebuie sa fie cel putin doi auditori care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

sa fie competent in domeniul in care se desfasoara auditul

sa comunice cu usurinta in scris si oral

sa aiba cunostinte la zi despre criteriile de audit- standarde, proceduri, manualul calitatii, in baza carora se desfasoara auditul

sa fie instruit periodic ca auditor pentru a fi asigurata competenta necesara desfasurarii auditului

sa participe la cursuri de perfectionare in probleme de calitate

Rezultatele auditurilor interne constituie date de intrare pentru analiza SMC efectuata de management.

Auditul extern are ca scop obtinerea unei dovezi privind capacitatea prestatorului de a asigura obtinerea calitatii cerute sau pentru a certifica sistemul de management al calitatii unei organizatii.

Categorii de audit extern:

audit de secunda parte cand o organizatie client solicita unui organism de certificare efectuarea unui audit la unul dintre furnizorii sai

audit de terta parte efectuat la cererea unei organizatii de catre un organism de certificare neutru si independent in scopul certificarii sistemului de management al calitatii din organizatia solicitanta.( audit de certificare).

Preauditul este o activitate prin care se urmareste o mai buna intelegere de catre organismul de certificare a domeniului auditului precum si punerea de acord asupra unor cerinte sui activitati necesare pe parcursul derularii auditului.

Obiectivele preauditului sunt:

- identificarea conducerii de varf, calrificarea responsabilitatilor acesteia, a autoritatii si a interferentelor, a liniilor de autoritate asa cum sunt definite in organigrama auditatului

- identificarea structurii documentelor si evaluarea lor preliminara

- identificarea gamei de ptroduse si activitati ale auditatului si in special ale celor care fac obiectul auditului

- vizitarea organizatiei cu scopul de a intelege in special amplasarea generala, marimea relativa, localizarile geografice, activitatile care se defasoara in fiecare amplasament

- clarificarea orarului de lucru

- clarificarea problemelor legate de existenta unui sindicat si daca este necesar ca acesta sa fie informat despre audit si scopul acestuia

- auditorul sef prezinta modul de desfasurare a auditului, intalnirle de lucru, modul de clasificare si raportare a neconformitatilor

- stabilirea datei auditului si a planului.

Dupa certificarea sistemului calitatii se programeaza auditurile de supraveghere care au loc anual; in unele cazuri se impune si un audit de urmarire care are ca scop verificarea implementarii anumitor actiuni corective cu impact major asupra functionarii SMC.

Competenta auditorilor se refera la studii, pregatire, experienta,insusiri personale , aptitudini de manager.Standardul ISO 19011:2003-Ghid pentru auditarea sistemelor de management al calitatii si sau mediului prevede cerinte considerate minime pentru calificarea auditorilor sistemului calitatii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1878
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved