Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


LEADERSHIP VS MANAGEMENT

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micLEADERSHIP VS MANAGEMENTNotiunea de leadership e diferita de cea de management, dar nu in felul in care cred majoritatea oamenilor. Conceptul de leadership nu e nici mistic, nici misterios. Nu are nimic de a face cu "charisma" sau alte trasaturi exotice. Nu este un spatiu rezervat celor alesi. Nu este nici mai important ca managementul si nici un inlocuitor.

Mai degraba leadershipul si managementul sunt doua sisteme de actiune distincte si complementare. Fiecare are functia sa proprie si activitati caracteristice. Ambele sunt necesare pentru succes intr-un mediu de afaceri volatile si din ce in ce mai complex.

Majoritatea companiilor de astazi sunt mai mult gestionate (managed) si mai putin conduse (lead). Ele au nevoie sa-si dezvolte capacitatea de a-si exercita leadership-ul. Companiile de succes nu asteapta ca liderii sa vina spre ele. Ele cauta in mod activ persone cu potential de a deveni lideri si, in timpul carierei lor ii pun in situatii proiectate pentru a le dezvolta potentialul. Intr-adevar, cu o selectie atenta, dezvoltare si incurajare, zeci de persone pot juca roluri importante de lideri intr-o organizatie. In timp ce isi imbunatatesc abilitatile de a conduce, companiile nu trebuie sa piarda din vedere faptul ca o situatie de leadership puternic si management slab este mai rea decat reversul. Adevarata provocare este combinarea abilitatilor de leadership cu abilitatile de management, folosindu-le pentru o echilibrare reciproca.

Bineinteles, nimeni nu este in acelasi timp un foarte bun lider si un foarte bun manager. Unele persoane au capacitatea de a deveni excelenti manageri dar nu sunt la fel de buni ca lideri. Altele au un mare potential de leadership dar pentru o varietate de motive au mari dificultati in a deveni manageri capabili. Companiile inteligente pun in valoare ambele tipuri de persoane si se straduiesc sa le faca sa conlucreze in echipa.

Cand este vorba despre pregatirea de persoane care vor avea sarcini executive, multe dintre companii ignora literatura recenta in care se spune ca o persoana nu poate sa si gestioneze (manage) si sa si conduca (lead) eficient. Aceste companii incearca sa dezvolte lideri-manageri.

Managementul se preocupa indeosebi de complexitate. Practicile si procedurile sale sunt de fapt un raspuns la una dintre cele mai semnificative dezvoltari ale secolului XX: aparitia marilor organizatii. Fara un bun management intreprinderile complexe tind sa devina haotice intr-un grad ce le poate ameninta insasi existenta. Un management bun aduce ordine si consistenta in domenii cheie precum calitatea si profitabilitatea produselor.

Leadership-ul, prin contrast, se lupta cu schimbarea. Unul dintre motivele pentru care a devenit atat de important in ultimii ani este faptul ca lumea afacerilor a devenit din ce in ce mai competitiva si mai volatila. Schimbarile tehnologice rapide, competitia internationala in crestere, modificarile demografice sunt unii dintre factorii ce au contribuit la aceasta evolutie. Rezultatul net se refera la faptul ca ceea ce se facea ieri sau ceea ce se face azi cu 5% mai bine decat ieri nu mai este deloc o formula de succes. Schimbarile majore sunt din ce in ce mai necesare pentru a supravietui si concura cu eficacitate intr-un mediu nou. Cu cat schimbarile sunt mai mari, cu atat e nevoie de mai mult leadership .

Aceste functii diferite - lupta cu complexitatea si lupta cu schimbarea - stabilesc activitatile specifice pentru leadership si management. Fiecare sistem de actiune implica decizii referitoare la nevoile ce trebuie satisfacute, crearea de retele de persoane si relatii ce pot realiza un program sau o agenda; un astfel de sistem implica apoi si incercarea de a asigura ca aceste persoane pot pune in aplicare toate aceste actiuni. Dar fiecare realizeaza si pune in aplicare acest lucru in moduri diferite.

Companiile care se lupta cu complexitatea mai intai planifica - stabilesc obiective pentru viitor, apoi stabilesc pasi detaliati pentru a atinge aceste obiective si, in cele din urma, aloca resurse pentru realizarea planurilor. Prin contrast, conducerea unei organizatii in directia unor schimbari constructive incepe prin stabilirea unei directii - dezvoltarea unei viziuni (de regula un viitor indepartat) impreuna cu strategiile pentru realizarea unor schimbari necesare pentru a atinge acea viziune.

Managementul dezvolta aceasta capacitate de a atinge planurile prin organizare si coordonare - crearea unei structuri organizatorice si a unui set de posturi pentru a indeplini cerintele planurilor, angajarea de persoane calificate, comunicarea planurilor catre angajat, delegarea responsabilitatilor si realizarea de sisteme pentru a supraveghea implementarea.

Activitatea echivalenta a leadership-ului este de a ghida (align) oamenii. Aceasta inseamna sa comunice noua directie pentru cei care pot crea grupuri ce inteleg viziunea si sunt dedicate transpunerii acesteia in realitate.

In final, managementul asigura indeplinirea planurilor prin control si rezolvarea problemelor - monitorizarea rezultatelor prin rapoarte, intalniri si alte instrumente; identificarea abaterilor; apoi planificarea si organizarea pentru rezolvarea problemelor. Pentru leadership, realizarea unei viziuni cere atat motivarea cat si insufletirea oamenilor - reunirea lor pentru a se deplasa in aceeasi directie, in ciuda obstacolelor majore in fata schimbariiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1351
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved