Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Piata oleaginoaselor

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Piata oleaginoaselor

Romania este una din cele mai mari producatoare de oleaginoase din Europa. Suprafetele cultivate cu plante oleaginoase ocupau in 1998 peste 12% din suprafata arabila. Cele mai importante culturi sunt floarea soarelui si soia care in perioada 1990-1998, au contribuit cu 86% si respectiv 12% in productia totala de oleaginoase.



Suprafata cultivata cu floarea soarelui a crescut in mod substantial dupa anul 1989 in special in perioada 1996-1998, ajungand in anul 1999 la aproape 1 milion hectare.

Productia medie anuala in aceasta perioada a depasit cu 33% nivelul perioadei 1986-1989. Acest lucru s-a datorat in mare masura liberalizarii preturilor si relaxarii graduale a restrictiilor la export.

Cresterea productiei interne de floarea soarelui a influentat direct reducerea importurilor de oleaginoase care in primii trei ani ai tranzitiei crescusera semnificativ.

Suprafata cultivata si productiile obtinute sunt prezentate in figura urmatoare (figura 11.7.)

Figura 11.7. Suprafata cultivata si productia obtinuta la floarea soarelui

Desi volumul exporturilor, comparativ cu potentialul acestei culturi, este inca relativ scazut, Romania a devenit, incepand cu 1993, un exportator net de floarea-soarelui.

Structura productiei si a exportului mondial pe tipuri de uleiuri vegetale comestibile este redata in tabelul 11.10

Tabelul 11.10

Structura productiei si a exportului principalelor tipuri de uleiuri vegetale comestibile

- milioane tone-

Specificare

Productie

Export

Productie

Export

Ulei de soia

Ulei de palmier

Ulei de floarea-soarelui

Ulei de rapita

Ulei din seminte de bumbac

Ulei din arahide

Ulei de cocos

Ulei de masline

Ulei din miez de palmier

Total uleiuri comestibile

* date preliminare

** estimari

Sursa: U.S.D.A. - Oilseeds: World market and Trade, iulie 2003

Uleiul de soia reprezinta 26% din exportul total mondial de uleiuri vegetale, S.U.A., Brazilia si Argentina fiind principalii actori pe piata de profil.

Brazilia si Argentina au reusit in ultimii ani sa concureze puternic S.U.A. pe piata uleiului de soia datorita devalorizarii monedei nationale, precum si scaderii exportului american, care va inregistra in sezonul 2003/2004 o reducere drastica de aproximativ 50%.

In momentul de fata, Brazilia si Argentina detin aproximativ 70% din exportul mondial de ulei de soia.

Productia si exportul de ulei de soia in principalele tari producatoare si exportatoare este prezentata in tabelul 11.11

Tabelul 11.11

Productia si exportul de ulei de soia in principalele tari producatoare/exportatoare

- milioane tone-

Specificare

Productie

Export

Productie

Export

S.U.A.

Brazilia

Argentina

U.E.

C.S.I.

Tari est-europene

China

Japonia

India

Total

* date preliminare

** estimari

Sursa: U.S.D.A. - Oilseeds: World market and Trade, iulie 2003

Principalii importatori de ulei de soia sunt tarile din Orientul apropiat si din nordul Africii si tarile asiatice.

La uleiul de floarea-soarelui in sezonul 2002/2003 a crescut exportul Rusiei la 120 mii tone si al Ucrainei la 100 mii tone.

Uniunea Europeana - principalul importator mondial de ulei de floarea-soarelui isi va acoperii necesarul intern printr-un import de aproximativ 573 mii tone, in timp ce C.S.I., India si Iran vor apela la efectuarea unui import de 350 mii, 150 mii, respectiv 80 mii tone.

In sezonul 2002/2003 (oct.2002 - sept. 2003) se inregistreaza o crestere de numai 1,9% fata de sezoanele anterioare si totodata, un deficit al cererii fata de productie de circa 700 mii tone.

Pentru sezonul 2003/2004, previziunile U.S.D.A. si F.A.O. indica o crestere a productiei mondiale de uleiuri pe seama productiilor de soia boabe si ulei de soia din America de Sud, precum si a unor productii ridicate de ulei de floarea soarelui in Rusia si Ucraina.

Tabelul 11.12

Balanta mondiala a uleiurilor vegetale comestibile*

- milioane tone-

Specificare

Stocuri la inceputul sezonului

Productie

Export

Import

Consum

Stocuri la finele sezonului

* incluzand ulei de soia, palmier, floarea soarelui, rapita, din seminte de bumbac, arahide, cocos, masline, din miez de palmier

** estimari

Sursa: U.S.D.A. - Oilseeds: World market and Trade, iulie 2003, F.A.O. - Food Outlook, iunie 2003

Uleiul de soia, uleiul de palmier si cel de floarea-soarelui detineau ponderea cea mai insemnata in structura productiei mondiale de uleiuri vegetale, compensand scaderile inregistrate in productia celorlalte tipuri de uleiuri vegetale.

Potrivit prognozelor O.E.C.D., pretul mediu ponderat pentru principalele tipuri de uleiuri vegetale se va situa pe ansamblul sezonului 2002/2003 in jurul a 545 dolari/tona, cu aproximativ 30% mai mult decat media sezonului precedent.

In sezonul 2003/2004 se estimeaza o crestere a productiei la principalele tipuri de uleiuri (+6,2%), depasind astfel cererea mondiala de circa 800 mii tone.

Cererea ce-a mai ridicata de uleiuri vegetale se va inregistra in continuare din partea tarilor in curs de dezvoltare.

Exportul mondial de uleiuri vegetale este estimat in sezonul 2003/2004 la 98,6 milioane tone (+4,6% fata de sezonul actual). Uniunea Europeana va importa in sezonul 2003/2004 o cantitate de ulei de floarea soarelui de circa 663 mii tone.

In sezonul 2003/2004 expertii O.E.C.D. apreciaza ca tendinta de crestere a preturilor se va mentine, dar ea va fi mai lenta decat in sezonul precedent.

Nivelul mediu ponderat al preturilor principalelor tipuri de uleiuri vegetale este prognozat a fi de 572 dolari/tona, marcand o crestere de 5% fata de sezonul precedent.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1510
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved