Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


MEDIEREA CONFLICTELOR DE INTERESE

Resurse umane

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PREVIZIUNEA NIVELULUI DE TRAI SI CALITATII VIETII - Continutul conceptelor “nivel de trai” si “calitatea vietii umane”
Dinamica ocupǎrii, aspecte si evolutii structurale
CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA
PROIECTAREA POSTURILOR
CUM SA OBTII UN JOB IN ROMANIA ?
ARBITRAJUL CONFLICTELOR DE MUNCÃ
METODE DE RECRUTARE
Selectia resurselor umane
Recrutarea resurselor umane
Sfaturi utile pentru un interviu


MEDIEREA CONFLICTELOR DE INTERESE

Notiunea de mediere are mai multe semnificatii.Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane prin mediere se intelege „actiunea unei persoane oficiale pentru dizolvarea pasnica a conflictelor dintre parti, luand parte la negocieri si uneori, formuland propuneri.”

Totodata, prin mediere se intelege actiunea unei persoane oficiale pentru rezolvarea pasnica a conflictelor dintre parti, luand parte la negocieri si uneori formuland propuneri. Intr-o alta acceptiune prin mediere se intelege mijlocul de rezolvare pe cale pasnica a conflictelor dintre doua sau mai multe parti, prin interventia celei de a treia parti. Medierea este procedura de Drept international public sau de drept al muncii care propune o solutie de conciliere partilor aflate in litigiu.

Medierea (mediation) este procedura de drept international public sau de dreptul muncii, care propune o solutie de conciliere partilor aflate in litigiu.

Medierea conflictului de interese este o institutie juridica noua introdusa in legislatia muncii din Romania, prin Legea 168/1999 si consta in incercarea unei persoane autorizate, aleasa de comun acord de catre parti de a solutiona conflictul de interese cu respectarea procedurii stabilite prin contractul colectiv de munca.

Daca conflictul de interese nu a fost solutionat prin conciliere, partile pot hotara prin consens, initierea procedurii de mediere (art. 26 din Legea 168/1999).

Trasaturile specifice ale medierii conflictelor de interese sunt :

a) Medierea conflictelor de interese este procedura facultativa ce intervine in cazul in care conflictul de interese nu a fost solutionat prin conciliere si care se realizeaza cu ajutorul unei persoane ce are calitatea oficiala de mediator aleasa de comun acord de catre parti si care le propune o solutie de conciliere cu respectarea procedurii stabilite prin contractul colectiv de munca intocmit la nivel national.

b) Procedura de mediere este stabilita conform dispozitiilor art. 28 alin., 1 din Legea 168/1999 si prin prevederile art. 83 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anul 2001-2002. La incheierea procedurii de mediere a conflictului de interese ,mediatorul intocmeste un raport referitor la situatia conflictul de interese care consemneaza punctul sau de vedere cu privire la revendicarile ramase nesolutionate (conform art. 30 din Legea 168/1999) ,iar cate un exemplar va fi trimis fiecarei parti.

Procedura de mediere se realizeaza numai cu ajutorul mediatorilor. Conform art. 27,alin. 1 mediatorii sunt alesi de catre partile aflate in conflict de interese, sau sunt numiti conform art. 27 alin. 2 de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei ,cu acordul Consiliului Economic si Social, anual.

c) Rolul mediatorilor este de a propune o solutie de conciliere partilor aflate in conflict de interese. Mediatorul are obligatia sa isi precizeze parerea cu privire la eventualele revendicari ramase nesolutionate. Scopul acestor solutii este de a se ajunge la un acord, la o intelegere intre partile aflate in conflict de interese.

d) Medierea se realizeaza numai in baza procedurii de mediere, stabilita de art. 28 alin. 1 si a contractului colectiv de munca unic la nivel national. In conformitate cu prevederile din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anul 2002-2003, pentru a avea loc medierea, partile trebuie sa convina in acest sens, incheiand un proces-verbal.

In termen de 48 de ore, fiecare parte va propune o lista de candidati din lista de mediatori numiti de Ministerul Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse la nivelul judetului unde are sediul unitatea in care s-a declansat conflictul de interese.

In situatia in care, dupa prima intalnire, nu vor reusi sa stabileasca un mediator de comun acord, procedura de mediere inceteaza trecandu-se la urmatoarea etapa prevazuta de lege.

Procedura negocierii conflictelor de interese

Conform dispozitiilor art. 26, daca conflictul de interese nu a fost solutionat prin concilierea organizata de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, partile pot hotari initierea procedurii de mediere. Deci, medierea este o faz posibila, dar nu obligatorie a conflictelor de interese.[3]

In procedura de mediere, etapele medierii sunt urmatoarele:

a) In termen de 48 de ore fiecare parte propune o lista de candidati din lista de mediatori numiti de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei la nivelul judetului, unde isi are sediul unitatea in care s-a declansat conflictul de interese.

b) In termen de 72 de ore de la numirea mediatorului, partile implicate sunt obligate sa puna la dispozitia acestuia , actele depuse sau intocmite in timpul concilierii, precum si la rezultatele acesteia;

c) In maximum 8 zile de la numire, mediatorul este obligat sa convoace partile implicate. Partile implicate vor avea un numar egal de reprezentanti la mediere, de regula, acelasi numar ca si la conciliere si aceleasi persoane, daca este posibil;

d) La fiecare intalnire se incheie un proces verbal semnat de mediator si partile conflictului;

e) Medierea nu poate dura mai mult de 30 de zile ( termen imperativ ), de la data numirii mediatorului si acceptarii acestuia (art. 28) ; in caz contrar, medierea inceteaza si se trece la urmatoarea etapa legala de solutionare a conflictului.Mediatorul este ales de comun acord de catre partile aflate in conflict de interese de pe lista de personalitati impartiale si competente stabilite anual de catre Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, cu acordul Consiliului Economic si Social. Partile aflate in conflict de interese au obligatia de a pune la dispozitia mediatorului datele necesare pentru indeplinirea misiunii sale. Mediatorul are dreptul sa convoace partile si sa le ceara relatii scrise cu privire la revendicarile formulate.

Rezultatul medierii conflictelor de interese

La incheierea procedurii de mediere a conflictului de interese, mediatorul este obligat sa intocmeasca un raport referitor la solutionarea conflictelui de interese in care sa-si precizeze punctele de vedere referitoare la revendicarile ramase nesolutionate.

Mediatorul strange documentatia referitoare la conflictul de interese si anume:

situatia unitatii din punct de vedere economic ;

conditiile de munca ale lucratorilor ;

procesul-verbal cu rezultatele concilierii conflictelor de interese organizate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse etc.

Mediatorului ii sunt acordate puteri de investigatie, in sensul ca poate audia martori si culege informatii de la toti cei interesati cu privire la revendicarile formulate.

Misiunea mediatorului se termina in temeiul prevazut de art. 28 alin. 2 din Legea nr. 168/1999; durata medierii nu poate depasi 30 de zile calculate de la data la care mediatorul ales a acceptat medierea conflictului de interese.

Acest termen de 30 de zile calendaristice are caracter imperativ si de aceea nu se poate depasi nici chiar cu acordul partilor, deoarece interesul general in cazul conflictelor de munca este acela ca absolut toate conflictele ivite, atat cele de interese, cat si cele de drepturi, sa se solutioneze cat mai grabnic, astfel incat pacea sociala sa nu fie tulburat.

La terminarea procedurii de mediere a conflictelor de interese, mediatorul, in mod obligatoriu, intocmeste un document care poarta denumirea de raport cu privire la situatia conflictului de interese, in care consemneaza parerea cu privire la eventualele revendicari ramase nesolutionate, iar raportul in cauza va fi transmis fiecarei parti, precum si Ministerului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse.

In conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 168/1999, pentru activitatea depusa mediatorul va primi un onorariu stabilit de comun acord intre acesta si partile aflate in conflict de interese.

Onorariul se depune de catre parti la Ministerul Muncii, Familei si Egalitatii de Sanse la data inceperii procedurii de mediere.

Daca medierea a reusit, conflictul de interese inceteaza, iar in caz contrar continua cu etapele prevazute de lege. Raportul intocmit de mediator se trimite fiecarei parti, precum si Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, conform art. 30.

Pentru activitatea depusa, mediatorul primeste un onorariu de la partile aflate in conflict, stabilit de comun acord, care se depune la data inceperii procedurii de mediere Ministerului Muncii,Solidaritatii Sociale si Familiei.

Atat „conciliere” cat si „mediere”sunt modalitati de solutionare a conflictelor de interese care prezinta multe asemanari.Constantin Bratu, Reglementarea juridica si solutionarea conflictelor de munca, Editura ARTPRINT ,2005 ,p. 39

Art. 30 Legea nr. 168/1999.

Vlad Barbu, Dreptul muncii, Editura CERMAPRINT, Bucuresti, 2008, p. 375

Vlad Barbu, Dreptul muncii, Editura CERMAPRINT, Bucuresti, 2008, p. 375

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1246
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site