Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


PROFESIA DE NOTAR PUBLIC - Importanta activitatii notariale

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micPROFESIA DE NOTAR PUBLIC - Importanta activitatii notariale


Activitatea notariala are scopul de a asigura persoanelor fizice si juridice constatarea raporturilor civile sau comerciale nelitigioase, precum si exercitiul drepturilor si ocrotirea intereselor, în conformitate cu legea. Totusi, activitatea notariala nu poate fi redusa numai la „constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase”. Activitatea notariala are un caracter mult mai complex, asa cum vom încerca sa demonstram în cele ce urmeaza.În primul rând, trebuie sa recunoastem ca în ceea ce priveste competenta notarilor publici, nu numai ca este destul de larga, dar în complexitatea ei cuprinde: redactari si autentificari de înscrisuri; procedura succesorala; legalizari de semnaturi; dare de data certa; legalizari de copii si de traduceri; numeroase alte proceduri speciale, precum si orice alte operatiuni prevazute de lege.

Asadar, întinderea activitatii notariale precum si competentele date prin lege notarilor publici scot în evidenta importanta deosebita a acestei activitati pentru persoanele fizice si juridice.

În ultimii ani, tinându-se seama de transformarile economice si sociale, de aderarea României la Uniunea Europeana, activitatea notariala cunoaste o deosebita revigorare: tot mai multi cetateni apeleaza la serviciile notariale în cazul dobândirii sau înstrainarii de bunuri; persoanele juridice prin alegerea pârghiilor activitatii notariale se asigura de validitatea raporturilor juridice, a tranzactiilor de orice fel precum si de întarirea permanenta a legalitatii cu privire la activitatile pe care le desfasoara.

Pe de alta parte, birourile notariale furnizeaza informatiile necesare pentru încheierea în viitor a unor acte notariale, acorda consultatii juridice notariale în conditiile legii, cu privire la actele ce urmeaza sa fie încheiate la cerere.

De asemenea, evidentiem faptul ca legea de organizare si functionare a activitatii notariale, prevede, de pilda: o procedura succesorala speciala; alte proceduri speciale pentru legalizare de semnaturi; dare de data certa pentru înscrisuri; certificarea unor fapte; legalizarea copiilor dupa înscrisuri; efectuarea si legalizarea traducerilor; primirea în depozit a înscrisurilor si documentelor; actele de protest al cambiilor cecurilor si a altor titluri de ordin; eliberarea de duplicate ale înscrisurilor notariale si respectiv reconstituirea actelor originale.

Aceasta varietate de servicii ale birourilor  notarilor publici subliniaza importanta practica a activitatii notariale pentru tot mai multi cetateni români si chiar straini.

În acelasi timp, asa cum am subliniat mai sus, a crescut si interesul persoanelor juridice pentru a constata pe cale notariala existenta unor raporturi juridice sau îndeplinirea de operatii juridice, ca o cerinta expresa a dispozitiilor legale expres prevazute în anumite acte normative sau ca urmare a manifestarii de vointa a partilor interesate (de pilda, autentificarea contractelor de vânzare-cumparare, de schimb, donatie, constituirea de ipoteca, gaj, etc.).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 148
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved