Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


STADIILE CARIEREI: explorarea, stabilizarea, avansarea, mentinerea, finalul carierei

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micSTADIILE CARIEREI

Putem defini stadiile carierei ca tipare generale ale progreselor, obligatiilor esentiale si schimbarilor din activitatile rolului profesional

Aceste stadii succesive sunt :

 • explorarea,
 • stabilizarea,
 • avansarea,
 • mentinerea,
 • finalul carierei.

Explorarea reprezinta confruntari intre viziunile nerealiste formate in adolescenta si lumea reala. Individul cunoaste si alege din rolurile explorate. In acest timp isi descopera si dezvolta talente, abilitati, interese, valori. Este un moment important in formarea identitatii profesionale si alegerii unui domeniu. Cateva din elementele importante in aceasta perioada sunt: reteaua sociala, mentorul, discipolul.Reteaua sociala este grupul de colegi care ofera feed-back si informatii generale despre organizatie si activitati. Mentorul este o persoana mai in varsta din organizatie si care joaca un rol important pentru cel af1at la inceputurile carierei. Mentorul este persoana competenta nu numai in ceea ce priveste continutul activitatii, dar intelegand mai mult, avand o viziune de ansamblu, si avand calitatile personale necesare, poate transfera stiinta de a face lucrurile catre cineva mai tanar. Nu este vorba numai de a-i rezolva sarcinile si de a-l ajuta; ci de a-1 invata sa faca acest lucru singur in cele din urma. Mentorul constituie un model pentru discipol. Pentru a fi mentor sunt necesare calitati personale rare; acest proces de invatare, de transfer de 'know-how" are loc intr-un mod natural. Este nevoie de intelepciune, de flexibilitate si, in plus, de compatibilitate intre mentor si discipol. Cateva din functiile comun acceptate ale mentorului sunt: modelarea rolului, acceptare si confirmare, consilier. Stabilizarea consta in dobandirea unui grad de cunostinte, de expertiza intr-un domeniu.

Avansarea si mentinerea urmeaza dupa stabilizarea in diverse roluri ocupationale si presupune focalizarea pe obiectivele cheie, realiste ale carierei.

Finalul carierei poate sa insemne o perioada de cresteri continue in statut si influenta in organizatie, sau o perioada petrecuta in cel mai inalt nivel de responsabilitate si statut.

Un concept tot mai folosit este cel de "cariera elastica"; se refera la permanenta preocupare a individului pentru cariera sa, fie mereu activ, sa cunoasca care sunt competentele sale ca si oportunitatile pentru cineva cu pregatirea si experienta sa asa incat sa se afle mereu in zona in care este indreptatit sa se af1e. In acelasi timp trebuie sa evolueze si sa creasca continuu din punct de vedere profesional. Se vorbeste chiar despre managementul carierei ca despre administrarea unei afaceri proprii.

STRATEGIILE DE CARIERA

Strategiile de cariera isi propun anticiparea problemelor si planificarea pe termen lung. Cateva din aceste strategii sunt:

A. Cunoaste-te pe tine insuti - si care propune o analiza atenta a orientarii carierei, a punctelor slabe/tari, a locului in companie.

B. Cunoaste-ti mediul profesional - cunoscand mediul, problemele economice, companiile competitoare, se pot anticipa atat evenimentele neplacute cat si ocaziile. Urmarind semnalele din domeniul de activitate si culegand un permanent feed-back nu poti fi luat prin surprindere.

C. Ingrijeste-ti reputatia profesionala - inseamna sa iti evidentiezi abilitatile si realizarile, tot ceea ce te individualizeaza, ce demonstreaza calitati speciale, posibilitatea de a investi si capacitatea de a finaliza proiecte.

D. Ramai mobil, vandabil, mereu in evolutie - inseamna sa urmaresti corespondenta intre competentele personale si cele cautate pe piata fortei de munca, a celor usor transferabile.

E.     Fii atat specialist cat si generalist - trebuie dezvoltat un domeniu de expertiza, de specialitate dar trebuie pastrata o anume flexibilitate si nu trebuie sa te plafonezi. Stapanirea unui domeniu foarte restrans te face inflexibil si vulnerabil.

F.     Documenteaza reusitele proprii - inseamna sa poti oferi dovada a ceea ce ai realizat, rezultatele si realizarile identificabile sunt mai valoroase in piata fortei de munca.

G.    Pregateste intotdeauna un plan de rezerva si fii gata sa actionezi - care se leaga foarte bine cu celelalte indicatii de a fi mereu activ.

H.    Mentine-te in forma financiara si psihica - inseamna sa ai mereu asigurata o baza, un confort si un echilibru in plan psihic si material.

Aceste strategii privesc pe individ; de cealalta parte se af1a organizatia care trebuie sa se preocupe atat de nevoile sale interne cat si de cariera angajatilor Consilierea pentru cariera inseamna apelul la o sursa externa pentru ai ajuta pe angajati sa exploreze alternative si sa ia decizii. Sistemele de informatii despre cariera, cuprind programe care cauta in computer informatii, referinte despre tendintele pe piata muncii :

  • Jalonarea si evaluarea abilitatilor inseamna ca fiecare angajat sa isi cunoasca competentele si gradul de adecvare la exigentele postului;
  • Informatii despre directia strategica si rezultatele economice ale firmei - inseamna ca angajatii cunosc starea firmei, unde se plaseaza in domeniu, care este situatia comparativ cu firmele competitoare;
  • Sprijin extins pentru educatie si instruire, cuprind bursele si instruirea extinsa in cadrul companiei;
  • Flexibilitatea locului de munca - acolo unde organizatia cere f1exibilitate, trebuie sa si ofere mai multa putere si mai mult spatiu de manevra in rolurile din cartera.

Individul isi propune ca obiectiv o cariera, organizatia isi propune sa pastreze oamenii valorosi. Pentru ca lucrurile sa se intample asa trebuie avute in vedere diferentele individuale in aprecierea angajatilor si distribuirea rolurilor; trebuie sa nu uitam ca oamenii si carierele lor sunt dinamice. Pe de o parte succesul carierei cere oamenilor sa fie elastici; organizatiile pot facilita succesul carierelor si pot contribui la dezvoltarea angajatilor pastrandu-i astfel acolo unde este nevoie de ei.

Munca are cinci roluri importante in viata omului:

  • venitul pentru obtinerea unui nivel si standard de viata ridicat ;
  • petrecerea timpului si cheltuirea energiei ;
  • obtinerea identitatii si a unui statut - sursa respectului de sine si un mod de a obtine recunoasterea altora ;
  • nevoia de asociere, un mod de a-si face prieteni, a face parte dintr-un grup ;
  • sursa unui scop in viata - un mod de a da un scop si un inteles vietii prin servicii facute altora, acte de creatie, exprimarea eului, experimentarea unor noi lucruri.

Diversitatea actiunilor umane face necesara analiza motivelor care-l indeamna pe un individ sa aleaga un tip de munca si nu altul. Studiul motivatiei este o componenta de interes comun atat pentru organizatie cat si pentru cercetatori, antrenori. Organizatiile contemporane acorda o atentie deosebita motivatiei deoarece astazi mai mult ca oricand trebuie sa fie productiva, competitiva la nivel global. Teoriile muncii enuntate de cercetatori pe baza unor studii sunt teorii bazate pe nevoi si teorii procesuale. Maslow considera ca fiintele umane au cinci seturi de nevoi care sunt aranjate intr-o ierarhie :

A)   Nevoi fiziologice ;

B)    Nevoi de siguranta ;

C)    Nevoi de aparenta ;

D)    Nevoi de stima ;

E)    Nevoi de implinire.

Cand nevoile de la un anumit nivel din ierarhie sunt satisfacute, individul isi indreapta atentia spre nivelul superior urmator. Se observa astfel ca implicit aceasta inseamna ca o nevoie satisfacuta nu mai este un motivator eficace. Indata ce cineva are resurse fiziologice suficiente si se simte in siguranta, acela nu va mai cauta factorii care satisfac aceste nevoi, ci se va orienta spre alte surse de multumire. Dupa Maslow, singura exceptie de la aceasta regula sunt nevoile de auto-implinire. El credea ca acestea sunt nevoile de "dezvoltare" si devin din ce in ce mai puternice pe masura ce sunt satisfacute.

Alderfer a dezvoltat o alta teorie bazata pe nevoi, numita teoria ERG. Ea provine din clasificarea nevoilor facuta de Maslow si face cateva ipoteze diferite despre relatia dintre nevoi si motivatie. Numele ERG provine de la comprimarea sistemului format din cinci categorii al lui Maslow intr-unul cu trei categorii - nevoi legate de existenta, relatii si dezvoltare.

Contributia lui Alderfer la intelegerea motivatiei este reprezentata de diferentele intre teoria ERG si ierarhia nevoilor. Mai intai teoria ERG nu presupune ca o necesitate de rang inferior trebuie satisfacuta inainte ca o necesitate mai putin concreta sa devina operationala. Astfel, teoria ERG nu propune o ierarhie rigida a necesitatilor si anumiti indivizi, ca urmare a pregatirii si experientei lor, pot cauta relatii sau dezvoltare chiar daca nevoile lor existentiale nu sunt satisfacute. Din acest motiv, teoria ERD se pare ca raspunde la o mai mare varietate de diferentieri individuale in ceea ce priveste structura motivationala. In al doilea rand, aceasta teorie afirma ca, daca nevoile de nivel superior nu sunt satisfacute, va creste dorinta indivizilor de a-si satisface nevoile de nivel inferior. Se observa ca aceasta este o diferentiere majora fata de Maslow.

Nevoile de realizare, afiliere, putere sunt studiate de McClelland cu o relevanta speciala pentru comportamentul organizational.

Teoriile de realizare, afiliere, putere sunt studiate de McClelland cu o relevanta speciala pentru comportamentul organizational.

Teoriile procesuale ale motivatiei muncii se concentreaza asupra modului cum apare motivatia. Sunt elaborate doua teorii importante ale motivatiei bazate pe proces : teoria asteptarilor si teoria echitatii.

Ideea de baza care strabate teoria asteptarilor este convingerea ca motivatia este determinata de rezultatele pe care oamenii le asteapta ca urmare a actiunilor lor la locul de munca. Componentele de baza sunt: rezultatele, instrumentalitatea, valenta, asteptarea, forta.

Teoria echitatii este o teorie procesuala care afirma ca motivatia isi are sursa in compararea eforturilor pe care cineva le face intr-un anumit post si a recompenselor pe care le obtine, cu eforturile si recompensele altei persoane sau grup. Dincolo de aceste nevoi ce trebuie satisfacute si care se ierarhizeaza in mod diferit de la o persoana la alta un rol important in cariera unei persoane il are si mediul profesional, schimbarile care survin in campul muncii datorate mai multor elemente: reducerea resurselor, cunoasterea, schimbari in credintele sociale, politice si economice, obiceiuri, educatia.Cariera este o succesiune evolutiva de activitati si pozitii profesionale pe care le atinge o persoana ca si atitudinile, cunostintele si competentele asociale, care se dezvolta de-a lungul timpului.

Cariera influenteaza mai multe aspecte ale vietii unei persoane :

 • cati bani va castiga ;
 • ce haine va purta ;
 • ce beneficii va avea in urma slujbei ;
 • pentru ce organizatie / companie va lucra;
 • oamenii cu care va intra in legatura ;
 • ce munca va presta;
 • unde va lucra ;
 • cat timp va lucra ;
 • ce responsabilitati va avea ;
 • ce lucruri va invata ;
 • ce abilitati ii trebuie ;
 • ce interese personale isi vor gasi expresia in munca.

Cariera este un aspect important al vietii unui om si cuprinde mai multe stadii: exploatarea, stabilizarea ; avansarea si mentinerea, finalul carierei.

Orientarea carierei cu toate implicatiile a reprezentat punctul de interes al cercetatorilor care au elaborat teorii legate de identitatea ocupationala a individului. Teoria ancorelor carierei stipuleaza ca pe masura ce persoana se cunoaste mai bine si capata o identitate ocupationala mai clara se formeaza perceptia unui tipar distinct al talentelor, scopurilor, nevoilor si valorilor proprii. Individul este centrat pe munci de tipuri de activitate cum ar fi : competenta tehnica / functionala, competenta manageriala, siguranta, autonomia si creativitatea.

Teoria motivationala are in vedere nevoile si scopurile individului din punct de vedere cognitiv. Adaptarea vocationala este expresie a procesului de motivare si adaptare a persoanei care cauta roluri sa fie compatibile cu ele si sa se reorienteze dupa unele schimbari sau pierderea unei pozitii anume. Aceste roluri vocationale pot fi executate in diferite arii ale societatii (munca, familie, comunitate, vacanta). Rolurile prin munca sunt importante deoarece celelalte pot fi realizate daca o persoana isi castiga existenta prin munca.

Rolul omului in societate este sa munceasca sa-si aduca contributia la evolutia societatii. Pentru a patrunde intr-un anumit grup sau organizatie, pentru a avea un anumit rol, statut, educatia este esentiala in acest sens.

Metodele de alegere a carierei sunt astfel dependente de ceea ce a invatat individul sa faca si cum sa faca si de cat de mult o cariera de succes este importanta pentru el. Exista doua metode de alegere, una traditionala si una moderna in care componentele care sunt luate in considerare sunt aceleasi dar intr-o ordine putin inversata.

Stabilirea planurilor pentru viitor este o sarcina dificila in societatea noastra. Procesul de autocunoastere iti dezvaluie alternativele de succes, iti extinde paleta optiunilor. Asa poti avea convingerea ca te afli pe drumul cel bun.

Un inventar personal iti poate reliefa propriile abilitati, interese si atitudini si iti va defini punctele 'tari', dar si pe cele slabe.

Tu esti punctul de plecare. Ce stii sa faci cel mai bine si ce-ti place sa faci? Raspunsurile te vor ajuta sa identifici calitatile de care dispui. Majoritatea oamenilor incearca sa se adapteze 'job'-urilor mediatizate. Firmele care angajeaza au de ales dintre multi candidati bine pregatiti. Tu vei fi in mod real apreciat pentru un post aratand ca stii cine esti, ce poti oferi sau incotro te indrepti.

Uneori este greu sa identifici un punct vulnerabil. Nimeni nu este in egala masura bun la toate. Daca doresti sa-ti imbunatatesti o capacitate, munceste cu tine.

Va trebui sa sacrifici o parte din timpul tau pentru a-ti pregati inventarul personal. Onestitatea si calitatea efortului in intocmirea inventarului constituie premisa nivelului de succes. Scrie-ti raspunsurile si concluziile la care ai ajuns pe un caiet permanent al gandurilor tale. Aceste date vor fi o resursa importanta pe masura ce continui in planificarea carierei si in activitatea de perfectionare.

Promovare in cariera

Crearea unei retele de relatii

70% din locurile de munca sunt gasite prin reteaua personala de relatii . Asta pentru ca majoritatea angajatorilor tind sa inceapa procesul de recrutare cu persoanele recomandate de colegi si de apropiati. Iata de ce, pentru un tanar este important sa aiba un numar cat mai mare de cunostinte si prieteni care sa poata pune o vorba buna atunci cand se iveste ocazia.

Oportunitatile de a cunoaste oameni influenti se inmultesc proportional cu numarul organizatiilor/ grupurilor din care cineva face parte. Asociatiile studentesti sau profesionale, cluburile tematice (de dezbateri, de sah etc), organizatiile nonguvernamentale care deruleaza programe sociale sau chiar si partidele politice sunt locuri in care oricine isi poate largi reteaua de relatii.

Cum sa raspunzi la un anunt astfel incat sa fii chemat la interviu

1  Pentru a redacta un raspuns care sa aiba sansa de a depasi faza preliminara, a selectarii CV-urilor, trebuie sa tineti cont de cateva informatii esentiale:

.  Departamentul de resurse umane, care se ocupa de recrutare, nu are putere de decizie asupra angajarii;

.  Rolul responsabilului de resurse umane este de a realiza o prima selectie a CV-urilor pe baza unor criterii prestabilite;

.  Cel care hotaraste angajarea este, cel mai adesea, superiorul ierarhic al job-ului urmarit;

2. Inainte de a redacta raspunsul la anunt trebuie sa obtineti informatii despre:

.  Cine este superiorul ierarhic al job-ului urmarit si care este functia exacta pe care o ocupa;

.  Responsabilitatile pe care le implica job-ul pentru care doriti sa candidati (altele decat cele din anunt - este destul de dificil, agentiile au o transparenta scazuta);

.  Daca va sunt necesare si alte abilitati decat cele indicate in anunt;

.  Tot ce a realizat institutia respectiva de-a lungul timpului (campanii memorabile, premii, marime, flux de personal etc.);

3  Modul de adresare

.  Evitati formularile generale de tipul : "Stimati domni" , "Celor interesati "etc.

.  Aflati numele si functia persoanei care se ocupa de recrutare si adresati-va direct persoanei respective. Veti avea un punct in plus fata de ceilalti candidati.

4  Raspunsul la anunt va cuprinde trei parti principale:

.  introducere: - o fraza-carlig care sa "agate" interesul angajatorului

Exemplu:

"Am obtinut Premiul I la concursul Olimpiadele Comunicarii, sectiunea Relatii Publice'

.  cuprins: - prezentarea abilitatilor pe care le aveti, in functie de cerintele angajatorului, demonstrandu-i ca sunteti persoana care corespunde exigentelor formulate in anunt. Daca una sau doua dintre conditiile impuse va lipseste, ignorati-o pur si simplu. Exista posibilitatea ca angajatorul sa fie impresionat de studiile dumneavoastra sau de premiile obtinute la concursuri si sa considere neimportanta experienta scazuta.

Exemplu:

"Va scriu ca raspuns la anuntul referitor la postul de Asistent PR, publicat pe site-ul Bestjobs. Corespund tuturor cerintelor mentionate in anunt:

1.Studii superioare in domeniul comunicarii

Licentiata in Comunicare si Relatii Publice obtinuta la Scoala Natioanala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

2.Experienta 3 ani

In cei peste 3 ani petrecuti ca Specialist PR si Sef Protocol am realizat peste 100 comunicate de presa (care au devenit apoi articole in presa centrala) si cel putin 10 analize de imagine.
Am participat la realizarea revistei presei zilnice si am realizat 5 strategii de relatii publice pentru diferite institutii.


3.Cunoasterea limbii engleze
Am urmat cursuri de engleza in cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice.
Am facut parte din cercul de traduceri al facultatii.

4.Cunostinte de operare PC
In cadrul cursurilor Facultatii de Comunicare si Relatii Publice am dobandit cunostinte de MS-Office (Word, Excel, Power Point, Acces, Outlook), Corel DRAW, Internet.
Posed un certificat de absolvire a cursului "Gestiunea proiectelor multimedia", organizat de FCRP.
Am realizat 3 baze de date in Acces, una dintre ele fiind alcatuita din peste 600 jurnalisti.
Am realizat peste 100 grafice in Excel, pentru analizele de imagine.
Am creat peste 1 000 felicitari, in Correl DRAW
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3224
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved