Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CARACTERISTICILE MALIGNITATII - CANCER DE SAN

sanatate


CARACTERISTICILE MALIGNITATII - CANCER DE SAN

a) Caracteristicile tesuturilor maligne: Tumorile maligne de origine epiteliala se numesc carcinoame sau epitelioame. Macroscopic, carcinoamele dezvoltate din epitelii de acoperire apar ca neoformatii vegetante, nodulare, ulcerate sau infiltrative sau forme asociate.

Tesutul neoplazic e diferit de cel normal, e albicios-galbui, slaninos sau asemanator substantei nervoase cerebrale. Consistenta si unele caractere macroscopice difera dupa raportul dintre cantitatea de parenchim neoplazic si stroma: cele bogate in parenchim, dar cu stroma putina au consistenta si aspect encefaloid, iar cele cu putin parechim si multa stoma sunt dure si determina retractie locala.

In masa de tesut carcinomatos exista zone de necroza si hemoragie. Histopatologic (cu exceptia carcinomului in situ) , tesutul tumoral prezinta: parenchim neoplazic din celule tumorale dispuse continuu si jonctiuni intercelulare; stroma conjunctivo_vasculara cu celule si fibre conjunctive colagene si de reticulina si vase neoformate.

In stroma exista si elemente inflamatorii limfocito-plasmocitare, PMN, neutrofile, eozinofile si uneori o reactie granulomatoasa cu celule gigante. Carcinoamele, dupa existenta sau nu a asemanarilor morfo-functionale cu epiteliul de origine ale tumorii sunt:

- diferentiate (cele epidermoide si adenocarcinoamele)

nediferentiate - tesutul si celulele neoplazice pastreaza trasaturile generale ale tesutului epitelial, dar nu au caractere particulare, distinctive, pentru un tip de epiteliu; exista diferentiere parenchim stroma; au grad de malignitate mai mare ca cele diferntiate.

Caracteristicile tesutului tumoral: asincronismul diviziunii celulare (la un moment dat celulele tumorale se afla in faze diferite ale ciclului celular), organizare si arhitectura alterate (dezorganizarea stratificarii si pierderea polaritatii celulelor), perturbari functionale, acumulare de produsi de excretie in exces.

Tumorile maligne sunt: slab diferentiate sau deloc, foarte putin asemanatoare histologic tesutului de origine; au viteza mare de crestere, prolifereaza intens, nelimitat; cresterea e infiltrativa, invaziva, distructiva, fara zone de demarcatie.

Cancerul trebuie considerat o boala a citodiferentierii. In general apare ca tumoara unica ce sugereaza ca evenimentul de transformare maligna apare initial unicelular si prin diviziuni succesive aceasta celule da o populatie celulara cu cu acelasi caracteristice ce va determina (prin cresterea necontrolata de organism) aparitia tumorii maligne.

Caracteristicele celulelor tumorale: 1. Morfologice:

Talia e mai mare ca a celulelor normale de origine; forma sufera variatii (predomina cea globuloasa). Acestea sunt dovezi de "tinerete celulara". Apar frecvent celule gigante si pseudopode ce confera mobilitate mare.

Citoplasma e abundenta; bazofilia si pironinifilia atesta existenta sintezei proteice bogate, cantitate mare ARN , mitocondriile sunt mai mici, au putine criste sau deloc; exista formatiuni membranare fenestrate (in pachete izolate) ; apar modificari de dispozitie a aparatului Golgi; exista polisomi giganti si multe incluziuni lipidice. Nucleul are talie mai mare, morfologie variata, apar incluziuni intranucleare. Celulele au o cantitate mai mare de AND ca cele normale, desenul cromatic evolueaza spre cele 2 extreme: cromatina mai densa ca la celulele normale, in granule grosolane, neregulate sau cromatina palida, laxa.

Mitoza se caracterizeaza prin: perturbari ale fusului mitotic traduse prin mitoza multicentrica, cromosomi izolati, desprinsi de pe filamentele fusului sau chiar lipsa fusului (sta la baza aparitiei celulelormultinucleate)

- aneuploidie (anomalie cromozomiala numerica) caracterizata de hiperploidie avansata;

- anomalii structurale ce duc la aparitia cromozomilor aberanti: inelari, dicentrici, giganti, pitici, fracturi cromatidiene uni-bilaterale;

- anomalii de reduplicare cromosomiala (in faza S cromozomii monocromatidieni devin bicromatidieni si daca controlul sintezei ADN e pierdut apar cromosomi tetracromatidieni prin endoreplicare).

2.Functionale: perturbari biochimice: 

- metabolismul glucidic e mai puternic in zona centrala tumorala, prost irigata (metabolism anaerob) ca in periferie.

- metabolsim lipidic- sinteza acizilor grasi si degradarea celr cu lant lung sunt mai lente;

- metabolismul proteinelor si al acizilor nucleici-sinteza mare si catabolismul viciat se traduc prin eliberarea acestora in mediul extracelular; sunt incorporate prin endocitoza, fara distrugere ulterioara, proteine plasmatice sau exogene;

- metabolismul hidroelectric-tesutul tumoral are mai multa apa ca cel de origine, cantitate de Ca++ scade, creste cea de K+, iar consecinta glicolizei crescute e scaderea Ph-ului.

Diferentierea celulelor tumorale de cele de origine:

Se produce o nediferentiere ce variaza de la o lipsa sau o aberatie completa a diferentierii pana la forme inalt diferentiate (celulele tumorale seamana mult morfo-functional cu celulele normale adulte ale tesutului din care s-a dezvoltat tumora). La o extrema stau celulele ce nu difera functional de cele normale si la cealalta stau dizembrioanele (teratoamele) ce aduc intr-un organ formatiuni straine histologic, derivate din resturi embrionare.

Ritmul de diviziune: celulele tumorale se divid mai rapid ca cele normale, dar ritmul lor e inferior epiteliului intestinal si granulopoiezei normale (Baserga, 1965).

Tabelul nr.1. Durata ciclului celular la diferite tipuri celulare

Tesutul

Durata ciclului celular

Epiderm

1-5 luni

Eritroblaste policromatofile

15-18ore

Epiteliul intestinului subtire

25 ore

Epiteliul intestinului gros

53 ore

Carcinom mamar

3 luni

Celulele canceroase au pierdut capacitatea de control a mitozei. Ritmul diviziunilor e corelat direct de nevoile organismului prin 2 categorii de factori:

- factori umorali de diverse naturi;

- inhibatia de contact a diviziunii celulare, ce regleaza proliferarea normala din cadrul organogenezei si histogenezei; Viabilitatea: celulele tumorale au aberatii enorme cromosomiale care la celulele normale constituie alterari letale, incompatibile cu supravietuirea lor. Cum tumorile maligne cresc continuu, rezulta ca raportul intre producerea si distrugerea celulara e supraunitar si ca celulele neoplazice supravietuiesc cu aberatii cromosomiale si chiar se divid.

Invazia si metastazarea au la baza 3 caracteristici ale celulelor neoplazice:   - mobilitatea (prin pseudopode); - pierderea inhibitiei de contact a miscarilor celulare; - pierderea adezivitatii de elemente tisulare inconjuratoare ce face ca ele sa fie usor antrenate de curentul sanguin sau limfatic.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1368
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved