Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Galanthus nivalis (Ghiocel)

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micGalanthus nivalis (Ghiocel)

Planta perena ce prezinta in pamant un bulb din care se dezvolta tulpina aeriana lunga de 15-30 cm. La baza tulpinii se gasesc doua frunze liniare inconjurate de o teaca membranoasa, transparenta.Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare si tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singura floare in varf, sub forma de clopot. Galanthus nivalis are in jur de 15 cm inaltime si infloreste in ianuarie si februarie in zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se afla doua frunze verzi-albastrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea alba este actinomorfa, bisexuata, are sase petale, cele trei exterioare fiind mai mari si mai convexe decat cele interioare. De asemenea, cele interioare au cate o macula verde verzuie sau galbuie, in functie de specie, situata apical. Cele sase antere se deschid prin   pori sau santuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezulta o capsula tricelulara.

Raspandirea se face prin bulbi, fie prin diviziunea atenta a lor cand planta este matura, fie prin mutare cand planta este in hibernare, imediat dupa ce frunzele se ofilesc; se poate raspandi si prin seminte.

Exista numeroase varietati de ghiocei, cu flori simple sau duble (Galanthus nivalis f. pleniflorus 'Flore Pleno'), care difera in principiu prin marime si floare si prin perioada de inflorire cu flori duble.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2003
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved