Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Planuri de contingenta si asistenta mutuala

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Planuri de contingenta si asistenta mutuala

Planuri de contingenta
1.1. Domenii/sectoare pentru care exista planuri de contingenta

Planul de contingenta reprezinta un instrument important in pregatirea si abordarea unei epizootii ce specifica masurile nationale ce urmeaza a fi aplicate in combaterea bolilor la animale. In acest sens, Directiva Consiliului 90/423/CEE si Decizia Comisiei Europene 91/42/CEE cer ca fiecare stat membru sa elaboreze atat un plan de contingenta, cat si un manual de operatiuni adecvat acestuia.

In cadrul Directiei de Sanatate Animala s-au elaborat Planuri de Contingenta pentru urmatoarele boli: pesta porcina clasica, influenta aviara, boala de Newcastle, febra aftoasa, bluetongue (boala limbii albastre).

Cu exceptia celui pentru bluetongue, aceste planuri au fost trimise Comisiei Europene spre evaluare si vor fi recomandate spre aprobare.

Trebuie facuta o distinctie clara intre planul de contingenta si manualul de operatiuni. Un plan de contingenta descrie totalitatea aranjamentelor care au fost facute pentru a face fata unei situatii de urgenta, in timp ce manualul sau planul de actiune descrie in detaliu toti pasii de facut atat in situatii de suspiciune cat si de declansare a bolii.

Manualele de operatiuni sunt in curs de elaborare si vor fi inaintate impreuna Comisiei Europene in fiecare an, deoarece in functie de respectarea termenului de depunere (predare) a acestora se aloca fondurile de combatere a bolilor.

1. 2. Autoritati competente

In ceea ce privesc autoritatile competente in combaterea bolilor infectioase, a fost creat lantul de comanda precum si structuri organizatorice de interventie in focare: Centrul National de Combatere al Bolilor (CNCB) la nivelul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta acestea fiind prevazute in cuprinsul fiecarui Plan de Contingenta.

Coordonarea CNCB revine Primului Ministru care poate delega atributiile Ministrului Internelor si Reformei Administrative.

Responsabilitatea deplina pentru combaterea bolilor, pe langa sarcinile specific veterinare, la nivel judetean,    revine Prefectului, care este legatura lantului de comanda a Ministrului Internelor si Reformei Administrative, care este membru permanent al CNCB.

In continuare, implementarea deciziei tehnice ii revine Directorului Executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judeteana.1.3. Asigurarea eficientei implementarii planurilor de contingenta (instruire, exercitii de simulare)

ANSVSA a organizat seminarii si exercitii de simulare cu participare Taiex, in judetele Prahova si Brasov in ceea ce priveste interventiile in focarele de pseudopesta aviara (boala de Newcastle).

ANSVSA a organizat o instruire in judetul Bihor, pentru pesta porcina clasica ,in anul 2006.

ANSVSA a organizat o instruire in Bucuresti la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, in noiembrie 2006, pentru pesta porcina clasica.

ANSVSA a organizat exercitiu de simulare cu participare Taiex in judetul Sibiu in privinta aplicarii momelilor vaccinale impotriva pestei porcine clasice la mistreti in anul 2006.

De asemenea, ANSVSA a organizat exercitii de simulare in septembrie 2005 in judetul Tulcea pentru interventiile in focarele de Influenta Aviara.

CNCB a efectuat instruiri in domeniul influentei aviare la care au participat responsabilii CLCB din cadrul DSVSA judetene si a Municipiului Bucuresti.

De asemenea, Directia de Sanatatea Animalelor din cadrul DGSV a organizat la sediul IDSA instruiri cu privire la     Hotararea de Guvern nr.1700/29.11.2006 pentru aprobarea Programului Strategic privind monitorizarea, controlul si eradicarea Pestei porcine clasice (PPC) in Romania. Au fost prezentate, de asemenea, proiectul de ordin privind sistemele de crestere a porcinelor si programele de vaccinare a porcinelor, la care au participat reprezentantii DSVSA judetene si ai Municipiul Bucuresti.

(capitol intocmit de Serviciul Task Force - DSA).

2. Asistenta mutuala. Organisme de legatura

In conformitate cu legislatia in vigoare, ANSVSA este autoritatea de legatura cu Autoritatea Europeana pentru siguranta alimentelor (EFSA) si cu celelalte autoritati similare ale statelor membre din reteaua existenta la nivel european. Rolul ANSVSA, ca organism    de legatura este de a asista si de a coordona comunicarea intre autoritatile competente si, in special, de a transmite si primi cererile pentru asistenta.

Laboratoarele nationale de referinta desemnate pentru diverse determinari participa la teste interlaboratoare, organizate in cadrul retelei de laboratoare de referinta de la nivelul UE.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1875
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site