Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Principalele abordari ale comunicarii

Cominicare+ Font mai mare | - Font mai micPrincipalele abordari ale comunicarii

Principalele abordari ale procesului de comunicare pot fi rezumate la urmatoarele:a) Schema lui Laswell, ce prezinta, de o maniera foarte simplificata (liniara), procesul de comunicare, conceput sa raspunda la 5 intrebari: cine?; ce zice?; prin ce mijloace?; cui?; cu ce efecte?, isi are sorgintea in abordarea clasica a scolii comportiste (behavioriste) - schema stimul-raspuns. Comunicarea este "vazuta' ca traseul unui stimul (informatie) ce provoaca un raspuns (impactul asupra receptorului).

Receptor

 

Emitator

 
Canal    Canal

Fig. 1.1 Schema lui Laswell

b) Schema lui Shannon, mult mai complexa decat precedenta, prin aceea ca se introduc si se utilizeaza notiunile de 'decodificare', ce permit explicitarea numeroaselor blocaje ale comunicarii. Concomitent, se propune un nivel de generalizare suficient de ridicat pentru a putea fi utilizat in domenii variate -matematica, mecanica, electronica, lingvistica.

Receptor

 

Emitator

 
Canal    Canal

Codificare Decodificare

Fig. 1.2 Schema lui Shannon

c) Schema lui Wiener, ce completeaza precedentele realizari cu feed-back-ul (informatia retur) in posesia caruia emitatorul intra, cunoscand astfel maniera de receptare a mesajului comunicatiei; inscrisa in abordarea dinamica, schema lui Wiener, imbogatita si prin alte elemente ce tin de complexitatea deosebita a proceselor de comunicare, are urmatoarea infatisare:


Canal

 

Factori perturbatori


Fig. 1.3 Schema lui Wiener

Pe baza acesteia pot fi identificate atat componentele fundamentale ale procesului de comunicare, cat si legaturile dintre ele, facilitandu-se sesizarea impactului produs asupra sistemului informational si managementului in ansamblul sau.


Fig. 1.4 Comunicarea in cadrul sedintei; Organizarea sedintei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1311
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved