Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Analiza postului

Resurse umane



+ Font mai mare | - Font mai mic



Analiza postului

Analiza posturilor consta in studierea fiecarui post din punct de vedere al factorilor de influenta, al sarcinilor ce ii revin, al conditiilor necesare indeplinirii corespunzatoare a obligatiilor si asumarii responsabilitatilor, al nivelului de pregatire cerut ocupantului sau, al conditiilor ocuparii sale (cerinte intelectuale si fizice, program de lucru, salariu etc.).



Necesitatea analizei posturilor poate sa apara, cu deosebire, in trei situatii. In primul rand, este vorba de a defini nevoile de personal ale companiei. Aceasta definire a nevoilor de resurse umane se simte necesara, de exemplu, in cazul implantarii unei noi unitati (de productie, de comercializare, de cercetare etc.), ca si in cazul in care sunt modificate obiectivele companiei sau strategia acesteia, ceea ce implica o redistribuire a mijloacelor existente.

In al doilea rand, poate fi vorba de elaborarea planurilor de formare si promovare a membrilor companiei, cand, pe de o parte, se pune problema sa fie evaluate aptitudinile indivizilor si, pe de alta parte, sa fie evaluate competentele cerute pentru posturile existente. O asemenea analiza poate conduce la constatarea ca exista importante potentialitati de dezvoltare si de promovare sau, dimpotriva, ca anumiti indivizi nu dispun de calificarea ceruta de postul pe care se gasesc si, in acest caz, este necesara o pregatire complementara.

In sfarsit, analiza posturilor poate avea ca obiectiv reasezarea grilei de salarizare. In acest caz, de obicei, se intampina obstacole psihosociologice, juridice, sindicale, care pot fi inlaturate cu ajutorul unor tehnici de negociere adecvate.

Analiza postului include doua parti raportate una alteia, si anume: descrierea postului si specificitatea postului.

Analiza postului este procesul de examinare complexa a posturilor cu scopul de a identifica: principalele lor caracteristici, continutul, factori de influenta, conditiile de realizare, etc.

Analiza postului consta in culegerea de informatii care sa serveasca scopului propus, analizarea si organizarea acestor informatii si prezentarea rezultatelor analizei intr-un mod sistematic si concis, de regula sub forma fisei postului.

Principiile care stau la baza analizei sunt:

- se analizeaza posturi, nu persoane;

- se colecteaza fapte, nu opinii;

- se abordeaza postul asa cum este el la momentul respectiv;

- se realizeaza analize, nu liste de constatari.

Analiza postului este intotdeauna o problema sensibila la realizarea careia trebuie sa se obtina suportul managementului superior al companiei si cooperarea angajatilor.

Intregul proces este realizat de oameni special calificati sau instruiti pentru acest scop, respectiv analisti de post.

Tehnicile de realizare a analizei postului cele mai frecvent utilizate sunt:

- interviul;

- chestionarul;

- analiza documentelor existente;

- observarea.

Tehnica prin care se obtin informatii foarte relevante, fara un consum excesiv de timp, bani si resurse umane este cea a chestionarului. Marimea si continutul chestionarului depind de scopul pentru care este realizata analiza:

- daca analiza este necesara pentru evaluarea postului, atunci informatia cautata trebuie adaptata la metode de evaluarea aplicata si trebuie sa evidentieze corect factorii care determina dimensiunea postului;

- daca scopul analizei este planificarea organizationala chestionarul trebuie sa fie orientat spre identificarea gradului de acoperire a sarcinilor companiei cu atributii si responsabilitati ale postului.

- daca analiza este destinata fundamentarii activitatii de recrutare si selectie, trebuie pus accentul pe cerintele privind cunostinte, abilitati, aptitudini si atitudini necesare postului, etc.

Proiectarea unui chestionar este o sarcina dificila. Intrebarile trebuie sa fie adecvate, lipsite de ambiguitate, semnificative si sa faciliteze furnizarea raspunsurilor corecte.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1467
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved